• Severīns,
  • Urzula
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Grieķija atteikusies piedalīties NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstīs

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:47, 21.10.2024


Grieķija ir noraidījusi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aicinājumu piedalīties NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā, lēmumu pamatojot ar pašreizējām saistībām Balkānos, vēsta laikraksts "Postimees".



Grieķijas laikraksts "Kathimeniri" ziņoja, ka trīs Baltijas valstis bija lūgušas Grieķijai nosūtīt iznīcinātājus F-16, lai palīdzētu sargāt Baltijas valstu gaisa telpu NATO patrulēšanas misijā.

Tomēr Grieķijas amatpersonas paskaidrojušas, ka pašreizējā valsts gaisa spēku noslodze neļauj piedalīties papildu misijās.

Grieķijas gaisa spēki jau ir apņēmušies patrulēt Albānijas, Melnkalnes un Ziemeļmaķedonijas gaisa telpā, un ir paredzēts paplašināt šos pienākumus, 2025.gadā iekļaujot Bulgāriju. Misiju Bulgārijā plānots dalīt ar Itāliju, un patrulēšana notiks ik pēc 15 dienām. Lēmums paplašināt gaisa patrulēšanas darbību Bulgārijā tika pieņemts pēc Sofijas lūguma, kas tika saņemts caur NATO kanāliem šī gada sākumā.

Kā uzsvērušas Grieķijas amatpersonas, valstij ir jāsaglabā pietiekami resursi, lai aizsargātu savu nacionālo gaisa telpu pieaugošās reģionālās spriedzes apstākļos.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic no 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Kopš 2004.gada patrulēšana notiek no Šauļu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Kamēr Emari bāzē notiek renovācija, šogad patrulēšanas misijas atbalsts tiek veikts no Lielvārdes.

Pašlaik NATO patrulēšanas misijas Baltijas valstu gaisa telpā no Šauļu aviobāzes vada Itālija. Lielvārdē dislocēti Vācijas kontingenta iznīcinātāji.

Krievijai turpinot karu Ukrainā, Baltijas valstīs izvietotie sabiedroto iznīcinātāji ne tikai reaģē uz Krievijas militāro lidaparātu nelikumīgu ielidošanu Baltijas valstu gaisa telpā, bet arī patrulē gaisa telpā Krievijas un Baltkrievijas robežas tuvumā.

Reaģējot uz Krievijas visaptverošo iebrukumu Ukrainā NATO kopš 2022.gada marta ir pastiprinājusi gaisa telpas aizsardzību, palielinājusi karavīru un iznīcinātāju skaitu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievu bumbu sprādzienos Harkivā ievainoti vismaz 12 cilvēki

Krievija naktī uz pirmdienu uzbrukusi Harkivai ar vadāmām aviācijas bumbām, ievainojot vismaz 12 cilvēkus, paziņojusi Ukrainas policija.

Pasaule Moldovā referendumā noraidīta eiropeiskā ceļa izvēle

Moldovas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā, spriežot pēc sākotnējiem rezultātiem, uzvarējusi pašreizējā proeiropeiski noskaņotā prezidente Maija Sandu, taču referendumā vēlētāji noraidījuši eiropeiskā ceļa izvēli.

Pasaule Izraēla veic triecienus Beirūtā un Libānas dienvidos

Izraēla svētdien veikusi triecienu Libānas šiītu bruņotā grupējuma "Hizbollah" komandcentram un pazemes ieroču darbnīcai Beirūtā, kā arī Libānas dienvidos, paziņoja Izraēlas armija.

Pasaule Paziņo par «Hizbollah» mēģinājumu nogalināt Izraēlas premjerministru

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu apsūdzēja Libānas šiītu bruņoto grupējumu "Hizbollah" par atentāta mēģinājumu, raidot uz viņa rezidenci Cēzarejā lidrobotu.

Lasiet arī

Pasaule Egejas jūrā nogrimstot kravas kuģim, pazuduši 13 apkalpes locekļi

Egejas jūrā pie Grieķijai piederošās Lesbas salas svētdien vētrā nogrimstot kravas kuģim, pazuduši bez vēsts 13 tā apkalpes locekļi, paziņoja Grieķijas amatpersonas.

Pasaule Grieķijā strādājošie ceturtdien plāno protestēt pret darba likumdošanas reformām

Grieķijas lielākās arodbiedrības aicinājušas ceturtdien rīkot streikus, protestējot pret valdības ieceri grozīt likumus par nodarbinātību, kas varētu radīt gaisa un prāmju satiksmes traucējumus visā valstī.

Pasaule Atēnu Akropolē no šodienas ielaidīs ne vairāk kā 20 000 cilvēku dienā

Atēnu Akropoles apmeklētāju skaits no šodienas tiks ierobežots līdz 20 000 cilvēku dienā.

Pasaule Asiņaini! Atēnās līdzjutēju sadursmēs nogalināts grieķu futbola fans

Pirmdien Atēnu piepilsētā Neafiladelfejā Atēnu AEK un Zagrebas "Dinamo" līdzjutēju sadursmēs nodurts kāds grieķu futbola fans.