• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


«Alternatīva Vācijai» pārliecinoši uzvarējusi Tīringenes landtāga vēlēšanās

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:40, 02.09.2024


Vācijas eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) svētdien pārliecinoši uzvarējusi Tīringenes landtāga vēlēšanās, liecina gala rezultāti.



Vēlēšanās Tīringenē AfD ieguvusi 32,8%, bet opozīcijā esošie kristīgie demokrāti (CDU) 23,6% balsu.

AfD guvusi labus panākumus arī Saksijas landtāga vēlēšanās, kur ieguvusi otro vietu, minimāli atpaliekot no CDU. Saksijā CDU uzvarēja ar 31,9% balsu, bet AfD ieguvusi 30,67% balsu.

Jaundibinātā galēji kreisā Zāras Vāgenknehtas savienība (BSW) ir trešajā vietā gan Tīringenē, gan Saksijā, iegūstot attiecīgi 15,8% un 11,8% balsu.

Tikmēr Vācijas kanclera Olafa Šolca pārstāvētie sociāldemokrāti (SPD) abās vēlēšanās spējuši izcīnīt tikai 6,1% un 7,3% balsu, liecina rezultāti.

Partijas ir paziņojušas, ka neļaus AfD nākt pie varas un neveidos ar to koalīcijas. Tas savukārt padara BSW par svarīgu potenciālo partneri.

Saksijas premjerministrs Mihaels Krečmers, kurš pārstāv CDU, šodien paziņoja, ka CDU varētu atrast kopīgu valodu ar BSW.

Vāgenknehta, kas pērn pameta galēji kreiso partiju "Die Linke", ekonomikas jautājumos pauž tradicionālos kreiso uzskatus, taču tajā pašā laikā BSW iestājas pret imigrāciju, ko līdz šim parasti darījuši labējie. Vienlaikus Vāgenknehta, līdzīgi vairumam kreiso ekstrēmistu, kategoriski iestājas pret atbalstu Ukrainai un aicina izlīgt ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu.

"Tas nebūs viegli, tas prasīs laiku, bet tas ir iespējams," runājot par iespējamo CDU un BSW sadarbību, sacīja Krečmers. Viņš brīdināja, ka sarunas var ilgt vairākus mēnešus.

CDU sekos savām vērtībām, taču noliks partijas ideoloģiju malā, lai koncentrētos uz jebkuras vienošanās saturu, sacīja Krečmers.

"Mēs neveidojam koalīciju ar Vāgenknehtas kundzi, bet ar cilvēkiem, kuri ievēlēti Saksijas zemes parlamentā," viņš piebilda.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Kongo DR 37 cilvēkiem piespriests nāvessods

Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) militārā tiesa piektdien piespriedusi 37 cilvēkiem, tai skaitā trīs ASV pilsoņiem, nāvessodu par piedalīšanos apvērsuma mēģinājumā.

Pasaule Zelenskis: Pēc Kurskas operācijas krievu virzība Doneckā palēninājusies

Pateicoties Kurskas operācijas sekmēm, Ukrainas armijai izdevās apturēt ienaidnieku Harkivas apgabalā un palēnināt tā virzīšanos Doneckas apgabalā, lai gan situācija joprojām ir sarežģīta, ikgadējā Jaltas Eiropas stratēģijas sanāksmē sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Streiko tūkstošiem Boeing darbinieku

Tūkstošiem ASV aviobūves uzņēmuma "Boeing" darbinieku rūpnīcās netālu no Sietlas piektdien sākuši streiku pēc tam, kad arodbiedrības locekļi balsojumā pārliecinoši atbalstīja šādu rīcību un noraidīja vadības piedāvāto algu palielinājumu.

Pasaule Tramps noraida vēl vienas televīzijas debates ar Herisu

ASV eksprezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka nepiedalīsies vēl vienās televīzijas debatēs ar ASV viceprezidenti Kamalu Herisu.

Lasiet arī

Pasaule Vācijā ievērojami pieaudzis nelegālo imigrantu skaits

Pagājušajā gadā Vācijā ievērojami pieaudzis nelegālo imigrantu skaits, trešdien paziņojusi Federālā kriminālpolicijas pārvalde (BKA).

Sports «Bayer» Vācijas čempiontitulam pievieno arī uzvaru Superkausā

Šī gada Vācijas čempione futbolā Leverkūzenes "Bayer" sestdien savā laukumā uzvarēja Vācijas Superkausā.

Ekonomika Galīgie dati: Inflācija Vācijā jūlijā pakāpusies līdz 2,3%

Gada inflācija Vācijā jūlijā palielinājusies līdz 2,3% salīdzinājumā ar 2,2% jūnijā, liecina valsts statistikas biroja atkārtotā novērtējuma dati.

Pasaule Sabrūkot viesnīcai Vācijā, viens bojāgājušais

Vācijas rietumos otrdienas vakarā daļēji sabrūkot viesnīcas ēkai, gājis bojā viens cilvēks, trešdien paziņoja policija.