• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


UNESCO: Afganistānā aizliegts mācīties 1,4 miljoniem meiteņu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 21:38, 15.08.2024


Kopš 2021.gadā pie varas atgriezās talibi, Afganistānā vismaz 1,4 miljoniem meiteņu ir liegta piekļuve vidējai izglītībai, ceturtdien ziņoja ANO aģentūra UNESCO, brīdinot, ka apdraudēta veselas paaudzes nākotne.



Afganistānā krasi pamazinājusies arī pamatizglītības pieejamība, un skolu apmeklē par 1,1 miljonu mazāk meiteņu un zēnu nekā pirms talibu atgriešanās pie varas, teikta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas UNESCO ziņojumā.

Afganistānas talibu valdība trešdien atzīmēja trešo gadadienu kopš varas pārņemšanas 2021.gada augustā. Trīs gadu laikā talibu valdība konsolidējusi varu, ieviešot likumus, kuru pamatā ir stingra islāma interpretācija. Valdību joprojām neatzīst neviena cita valsts, un viens no galvenajiem strīdus punktiem joprojām ir sieviešu tiesību ierobežojumi.

UNESCO ziņojumā paustas bažas, ka pāragra skolas pamešana sekmēs nelegālu bērnu nodarbinātību un nepilngadīgo laulības. "Tikai trīs gadu laikā varasiestādes ir gandrīz pilnībā iznīcinājušas divus gadu desmitus ilgušo stabilo progresu Afganistānas izglītības jomā, un veselas paaudzes nākotne tagad ir apdraudēta," brīdināja UNESCO.

Šobrīd gandrīz 2,5 miljoniem meiteņu ir liegtas tiesības uz izglītību, kas ir 80% no Afganistānas skolas vecuma meitenēm, norādīja ANO aģentūra.

Talibu noteiktos ierobežojumus sievietēm ANO raksturojusi kā "dzimuma aparteīdu". Afganistāna ir vienīgā valsts pasaulē, kas liedz meitenēm un sievietēm apmeklēt vidusskolas un universitātes.

Talibu iestāžu noteikto aizliegumu rezultātā kopš 2021.gada vismaz 1,4 miljoniem meiteņu apzināti liegta piekļuve vidējai izglītībai, secinājusi UNESCO.

Afganistānā 2022.gadā pamatskolā mācījās tikai 5,7 miljoni meiteņu un zēnu, salīdzinot ar 6,8 miljoniem 2019.gadā, norādīja UNESCO. ANO aģentūra to skaidro ar talibu aizliegumu skolotājām sievietēm mācīt zēnus, kā arī vecāku nevēlēšanos sūtīt bērnus uz skolu.

Augstskolu studentu skaits kopš 2021.gada samazinājies par 53%. "Rezultātā valstī strauji sāks trūkt absolventu, kas sagatavoti visaugstāk kvalificētajām profesijām, kas tikai saasinās attīstības problēmas," prognozē UNESCO.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa minerālmēslu krava joprojām bez virzības

Rīgas līcī sankciju dēļ iestrēgušā kuģa "Asian Majesty" minerālmēslu krava joprojām ir bez virzības, jo aizvien nav panākta galēja vienošanās starp kravas īpašnieku, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Dmitriju Mazepinu, ANO Pasaules pārtikas programmu un saņēmējvalsti Dienvidāzijā, informē Ārlietu ministrija (ĀM).

Lasiet arī

Pasaule Afganistānā zemestrīces upuru skaits pārsniedzis 2000

Upuru skaits pēc vairākām zemestrīcēm, kas sestdien notika Afganistānas rietumos, pārsniedzis 2000, ziņo amatpersonas.

Pasaule Kabulā aizturēts meiteņu izglītības projekta dibinātājs

Kabulā aizturēts aktīvists, kurš dibinājis projektu "PenPath", kas cīnās par meiteņu izglītību Afganistānā, otrdien paziņojis aktīvista brālis un ANO.

Pasaule Pēc aizlieguma nodarbināt sievietes trīs ārvalstu NVO aptur darbu Afganistānā

Trīs ārvalstu palīdzības organizācijas svētdien paziņoja, ka aptur darbu Afganistānā, šādi reaģējot uz talibu noteikto aizliegumu ārzemju nevalstiskajām organizācijām (NVO) šajā valstī nodarbināt sievietes.

Pasaule Afganistānā zemestrīcē gājuši bojā vismaz 255 cilvēki

Zemestrīcē, kas naktī uz trešdienu skārusi vairākus Afganistānas pierobežas rajonus ar Pakistānu, gājuši bojā vismaz 255 cilvēki, bet 155 guvuši ievainojumus, ziņo valdības kontrolētā aģentūra "Bakhtar".