Francija apsver būvēt izlietotā urāna pārstrādes rūpnīcu

Pasaule
VS.LV 22:50, 29.03.2024 0

Francijas valdība paziņojusi, ka tā nopietni apsver iespēju būvēt rūpnīcu izlietotā urāna pārstrādei un bagātināšanai, lai samazinātu atkarību no Krievijas.

 

Pašlaik vienīgā rūpnīca pasaulē, kurā izlietoto urānu pārstrādā izmantošanai kodolspēkstacijās, atrodas Krievijā.

Valdība to paziņoja pēc Francijas avīzes "Le Monde" raksta, ka valstij piederošais elektroenerģijas uzņēmums EDF neplāno nekavējoties pārtraukt urāna tirdzniecību ar Krieviju.

Saskaņā ar laikraksta informāciju EDF kodoldegvielas nodaļas vadītājs Žans Mišels Kilišīni paziņojis, ka uzņēmums plāno turpināt pildīt 2018.gada līgumu ar Krievijas valsts kodolenerģijas uzņēmuma "Rosatom" meitasuzņēmumu "Tenex".

Līgumā paredzēts, ka no Francijas atomelektrostacijām izlietotais urāns jānosūta uz rūpnīcu Severskas pilsētā Rietumsibīrijā, lai to pārstrādātu un pēc tam atkārtoti bagātinātu pirms atkārtotas izmantošanas atomelektrostacijās.

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Rietumi Maskavai ir piemērojuši vairākas sankciju kārtas, taču Krievijas kodolenerģētikas nozare ir palikusi gandrīz neskarta.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Orbāns ieradies vizītē Maskavā

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ieradies vizītē Maskavā, kur tiksies ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, piektdien paziņojis Orbāna preses sekretārs.

Pasaule Taivānas tuvumā fiksētas 36 Ķīnas kara lidmašīnas

Taivānas Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka pēdējo 24 stundu laikā salas apkārtnē fiksējusi 36 Ķīnas kara lidmašīnas.

Pasaule Cihanouska: Baltkrieviju nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Putinam

Pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, intervijā Latvijas Radio sacīja Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura šajās dienās viesojas Latvijā.

Pasaule Lielbritānijas vēlēšanās leiboristi izcīnījuši absolūto vairākumu

Ceturtdien notikušajās Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pārliecinošu uzvaru guvuši līdz šim opozīcijā bijušies leiboristi, kas apakšnamā izcīnījuši absolūto vairākumu, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Lasiet arī

Pasaule Slovēnija pagarina Krško AES darbību līdz 2043.gadam

Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija (AES) saņēmusi vides un drošības atļaujas, kas nepieciešamas, lai pagarinātu tās darbības ilgumu līdz 2043.gadam, paziņoja Slovēnijas valdība.

Ekonomika Vitenbergs neizslēdz iespēju Latvijā nākotnē būvēt neliela izmēra AES

Ja neliela izmēra atomelektrostaciju (AES) tehnoloģijas būs pieejamas par pieņemamu cenu, nākotnē nav izslēgta šādas AES izveide arī Latvijā, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Ekonomika Saeimā pauž atbalstu idejai sākt darbu pie AES izbūves

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien atbalstīja priekšlikumu Enerģētikas likumā noteikt normu, ka Latvijas sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru atomelektrostacijas (AES) būvniecībai Latvijas teritorijā.

Pasaule Beļģijas valdība vienojas par visu AES slēgšanu līdz 2025.gadam

Beļģijas valdība panākusi vienošanos par esošo atomelektrostaciju (AES) slēgšanu līdz 2025.gadam, tomēr investīcijas atomenerģijas tehnoloģijās tiks turpinātas, ceturtdien vēsta sabiedriskās raidorganizācijas RTBF un VRT.