• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Japāna sāk novadīt Klusajā okeānā ūdeni no Fukušimas AES

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:15, 24.08.2023


Japāna ceturtdien sāka novadīt Klusajā okeānā attīrītu ūdeni no Fukušimas atomelektrostacijas (AES).



Video tiešraidē, kuru nodrošināja AES operatorkompānija TEPCO, bija redzams, kā tiek iedarbināts sūknis, sākot ūdens novadīšanu.

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) jūlijā apstiprināja Japānas plānu, secinot, ka ietekme uz cilvēkiem un vidi būs nenozīmīga. Tomēr vairākas kaimiņvalstis pret to stingri iebilst.

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas stipra zemestrīce, kurai sekoja postošs cunami un kodolkatastrofa Fukušimas atomelektrostacijā. Šajās katastrofās dzīvību zaudēja vai bez vēsts pazuda aptuveni 18 500 cilvēku. Pēc avārijas atomelektrostacijā uzkrājušies aptuveni 1,34 miljoni tonnu ūdens, tai skaitā ūdens, kas tika izmantots reaktoru dzesēšanā, kā arī lietus ūdens un gruntsūdeņi.

Plānots, ka pēc filtrēšanas un atšķaidīšanas ūdens tiks izvadīts 30 gadu laikā.

Valdība ir paziņojusi, ka ūdens novadīšana ir nepieciešams solis ilgajā un dārgajā AES ekspluatācijas pārtraukšanas procesā. Japāna jau ilgāk nekā desmit gadus vāc un uzglabā piesārņoto ūdeni speciālās tvertnēs, taču vietas paliek arvien mazāk.

AES operators "Tepco" filtrē ūdeni, lai no tā atdalītu vairāk nekā 60 radioaktīvo vielu, taču ūdens nebūs pilnībā brīvs no radiācijas. Tomēr eksperti uzskata, ka tas nebūs bīstams.

Neskatoties uz ekspertu secinājumiem, Japānas plāns ir izraisījis sašutumu vairākās kaimiņvalstīs, un visskaļāk pret to iebilst Ķīna. Tā apsūdzējusi Japānu, ka tā izturas pret okeānu kā pret privāto kanalizāciju.

Reaģējot uz Japānas paziņojumu par AES ūdens novadīšanu okeānā, Honkonga paziņoja, ka tā nekavējoties aktivizēs importa ierobežojumus dažiem Japānas pārtikas produktiem. Dienvidkoreja un Ķīna jau ir aizliegušas zivju importu no Fukušimas apkārtnes.

Dienvidkorejas valdība tomēr ir atbalstījusi Japānas plānu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Pasaule Slovēnija pagarina Krško AES darbību līdz 2043.gadam

Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija (AES) saņēmusi vides un drošības atļaujas, kas nepieciešamas, lai pagarinātu tās darbības ilgumu līdz 2043.gadam, paziņoja Slovēnijas valdība.

Ekonomika Vitenbergs neizslēdz iespēju Latvijā nākotnē būvēt neliela izmēra AES

Ja neliela izmēra atomelektrostaciju (AES) tehnoloģijas būs pieejamas par pieņemamu cenu, nākotnē nav izslēgta šādas AES izveide arī Latvijā, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Ekonomika Saeimā pauž atbalstu idejai sākt darbu pie AES izbūves

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien atbalstīja priekšlikumu Enerģētikas likumā noteikt normu, ka Latvijas sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru atomelektrostacijas (AES) būvniecībai Latvijas teritorijā.

Pasaule Beļģijas valdība vienojas par visu AES slēgšanu līdz 2025.gadam

Beļģijas valdība panākusi vienošanos par esošo atomelektrostaciju (AES) slēgšanu līdz 2025.gadam, tomēr investīcijas atomenerģijas tehnoloģijās tiks turpinātas, ceturtdien vēsta sabiedriskās raidorganizācijas RTBF un VRT.