• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuva notā Baltkrievijai prasa apturēt Astravjecas AES darbību

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 23:46, 06.11.2023


Lietuva diplomātiskā notā aicina Baltkrieviju apturēt Astravjecas atomelektrostacijas (AES) pirmā un otrā energobloka darbību un atrisināt drošības problēmas.



Lietuvas Ārlietu ministrija nosūtījusi diplomātisko notu Baltkrievijas Ārlietu ministrijai ar aicinājumu "nekavējoties atrisināt vides, kodoldrošības un radiācijas drošības problēmas Baltkrievijas AES, lai tā atbilstu starptautiskajām prasībām un standartiem".

Nota nosūtīta, reaģējot uz Baltkrievijas mediju oktobra beigās ziņoto, ka valsts institūcijas ir licencējušas AES otrā energobloka rūpnieciskās darbības sākšanu.

"Baltkrievija turpina ignorēt starptautiskās sabiedrības prasības reaģēt uz visām bažām par drošību, pirms tiek turpināts šis nedrošais kodolenerģētikas projekts," paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Lietuva notā uzstāj, ka nedrošās AES projekts Astravjecā apdraud Eiropu, tādēļ Viļņa "stingri pieprasa apturēt Baltkrievijas kodolstacijas pirmā un otrā energobloka darbību, līdz būs atrisinātas drošības problēmas".

Lietuvas Nacionālā kodolenerģijas drošības inspekcija oktobra beigās brīdināja, ka 50 kilometru attālumā no Viļņas esošās Astravjecas AES otrais energobloks sāk ražošanu, neatrisinot visas drošības problēmas.

Jau ziņots, ka Astravjecas AES pirmais energobloks tiek izmantots kopš 2020.gada.

AES būvnieks ir Krievijas uzņēmums "Rosatom", un celtniecība finansēta par Maskavas piešķirtā aizdevuma līdzekļiem.

Lietuva uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, ceļot spēkstaciju, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Pasaule Nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni

Parīzē naktī uz ceturtdienu nogāzušies Mulenrūžas vējdzirnavu spārni, par laimi, nevienu cilvēku neievainojot, paziņojis Francijas galvaspilsētas ugunsdzēsības dienests.

Pasaule Vācijas brigādes izvietošana Lietuvā izmaksās 11 miljardus eiro

Vācijas karavīru brigādes izvietošana izmaksās aptuveni 11 miljardus eiro, Bundestāga Aizsardzības komisijas sēdē atklāja Vācijas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Lasiet arī

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Pasaule Vācija vēlas skolas un bērnudārzus dislocēto karavīru bērniem Lietuvā

Vācija vēlas, lai Lietuvā dislocēto karavīru ģimenēm skola un bērnudārzs tiktu nodrošināts gan Viļņā, gan Kauņā, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

Kultūra Pēc koncerta Kremlī Pupo tiek liegts uzstāties Šauļos

Itāliešu popmūzikas veterānam Pupo tiks liegts aprīlī uzstāties Šauļu arēnā, jo pagājušajā nedēļā viņš piedalījās koncertā Maskavas Kremļa pilī kopā ar Krievijas zvaigznēm, kas paudušas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Pasaule Lietuvas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība.