• Alda,
  • Maruta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


IAEA: Zaporižjas AES atrodas mīnas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:56, 25.07.2023


Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņojusi, ka Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) redzētas kājnieku mīnas.


Foto: UKRINFORM

IAEA eksperti 23.jūlijā "pamanīja dažas mīnas, kas atrodas buferzonā starp objekta iekšējā un ārējā perimetra barjerām", pirmdien paziņojumā norādīja aģentūras vadītājs Rafaels Grosi.

Paziņojumā netika atklāts, cik mīnas komanda redzējusi.

Mīnas atradās "slēgtās zonās", kurām nevar piekļūt stacijas apkalpojošais personāls, pavēstīja Grosi, piebilstot, ka pēc IAEA sākotnējā novērtējuma mīnu detonācijai "nevajadzētu ietekmēt objekta kodoldrošības un drošības sistēmas".

Sprāgstvielu novietošana objektā "neatbilst IAEA drošības standartiem un kodoldrošības vadlīnijām" un rada papildu psiholoģisko spiedienu uz personālu, viņš piebilda.

Pagājušajā nedēļā IAEA paziņoja, ka tās eksperti ir veikuši pārbaudes spēkstacijā, nepamanot nekādu mīnu klātbūtni, lai gan viņiem nebija dota piekļuve reaktoru ēku jumtiem.

IAEA joprojām nav izdevies piekļūt reaktoru ēku jumtiem un to turbīnu zālēm, teikts tās jaunākajā paziņojumā.

Pēc nonākšanas Krievijas rokās Eiropas lielākā AES tikusi apšaudīta un vairākas reizes atvienota no elektrotīkla, radot bažas par lielu kodolavāriju.

Seši reaktoru bloki, kas pirms kara saražoja aptuveni piekto daļu Ukrainas elektroenerģijas, ir apturēti jau vairākus mēnešus.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ĀM: Latvija ir ieinteresēta Ķīnas iesaistē Ukrainas kara risināšanā

Latvija ir ieinteresēta konstruktīvā Ķīnas iesaistē Krievijas kara Ukrainā risināšanā, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Pasaule Orbāns ieradies vizītē Maskavā

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ieradies vizītē Maskavā, kur tiksies ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, piektdien paziņojis Orbāna preses sekretārs.

Pasaule Taivānas tuvumā fiksētas 36 Ķīnas kara lidmašīnas

Taivānas Aizsardzības ministrija piektdien paziņojusi, ka pēdējo 24 stundu laikā salas apkārtnē fiksējusi 36 Ķīnas kara lidmašīnas.

Pasaule Cihanouska: Baltkrieviju nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Putinam

Pasaule nedrīkst aizmirst par Baltkrieviju un to nevajadzētu atdot kā mierinājuma balvu Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, intervijā Latvijas Radio sacīja Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kura šajās dienās viesojas Latvijā.

Lasiet arī

Pasaule Slovēnija pagarina Krško AES darbību līdz 2043.gadam

Slovēnijas vienīgā atomelektrostacija (AES) saņēmusi vides un drošības atļaujas, kas nepieciešamas, lai pagarinātu tās darbības ilgumu līdz 2043.gadam, paziņoja Slovēnijas valdība.

Ekonomika Vitenbergs neizslēdz iespēju Latvijā nākotnē būvēt neliela izmēra AES

Ja neliela izmēra atomelektrostaciju (AES) tehnoloģijas būs pieejamas par pieņemamu cenu, nākotnē nav izslēgta šādas AES izveide arī Latvijā, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Ekonomika Saeimā pauž atbalstu idejai sākt darbu pie AES izbūves

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien atbalstīja priekšlikumu Enerģētikas likumā noteikt normu, ka Latvijas sistēmas operatoram ir pienākums nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru atomelektrostacijas (AES) būvniecībai Latvijas teritorijā.

Pasaule Beļģijas valdība vienojas par visu AES slēgšanu līdz 2025.gadam

Beļģijas valdība panākusi vienošanos par esošo atomelektrostaciju (AES) slēgšanu līdz 2025.gadam, tomēr investīcijas atomenerģijas tehnoloģijās tiks turpinātas, ceturtdien vēsta sabiedriskās raidorganizācijas RTBF un VRT.