• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Parlamenta vēlēšanās Portugālē uzvar konservatīvie

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:45, 11.03.2024


Pēc astoņus gadus ilgās sociālistu atrašanās pie varas Portugālē svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējušas centriski labējās partijas.


Foto: twitter

Centriski labējo partiju apvienība Demokrātiskā alianse (AD) izcīnījusi 29,5% balsu, nedaudz apsteidzot Sociālistisko partiju (PS), kas ieguvusi 28,7% balsu, liecina pirmdien publicētie rezultāti pēc 99% balsu saskaitīšanas.

Savas pozīcijas ievērojami nostiprinājusi kādreizējā televīzijas futbola komentētāja Andrē Venturas dibinātā nacionālkonservatīvā partija "Chega" (Pietiek!). 2022.gadā notikušajās vēlēšanās "Chega" ieguva 7,2% balsu, bet šoreiz spējusi izcīnīt aptuveni 18% balsu.

No 230 vietām parlamentā AD ieguvusi vismaz 79 vietas, PS 77 vietas un "Chega" 46 vietas.

Pirmstermiņa vēlēšanas tika izsludinātas pēc tam, kad korupcijas skandāla rezultātā bija spiests no premjera amata atkāpties toreizējais sociālistu līderis Antoniu Košta.

AD līderis Luiss Montenegro jau paziņojis par uzvaru vēlēšanās, un sociālistu līderis Pedro Nuno Šantoss atzinis sakāvi.

Taču par vēlēšanu sensāciju kļuvusi "Chega", kuras populārākais priekšvēlēšanu kampaņas sauklis bija "Sakopt Portugāli".

Ventura un citi partijas pārstāvji priekšvēlēšanu pasākumos kritizēja imigrantus, vainojot tos noziedzības pieaugumā un konkurējošām partijām pārmeta korupciju.

Sagaidāms, ka jaunās valdības veidošana būs sarežģīts process, jo neviena no divām lielākajām partijām nav paudusi gatavību sastrādāties ar "Chega". Arī lielā koalīcija starp AD un PS šķiet neiespējama, ņemot vērā partiju atšķirīgos politiskos uzskatus.

Daudzi politologi prognozē sarunu nonākšanu strupceļā un jaunas vēlēšanas vasarā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule New York Times aicina Baidenu izstāties no prezidenta vēlēšanu cīņas

Ietekmīgā laikraksta "New York Times" redakcijas padome aicinājusi ASV prezidentu Džo Baidenu pēc viņa katastrofālā snieguma debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu izstāties no cīņas par Balto nama, lai dotu iespēju citam demokrātu kandidātam.

Pasaule Francijas iekšlietu ministrs brīdina par iespējamajiem nemieriem pēc vēlēšanām

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns piektdien brīdinājis par iespējamajiem nemieriem pēc gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Pasaule Kijiva: Krievi sāk izjust «šāviņu badu»

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģenerālštābā.

Pasaule Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 540 490

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 540 490 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Lasiet arī

Sports Velsas regbija izlasei otrā uzvara divos Pasaules kausa mačos

Velsas regbija izlase sestdien Nicā svinēja otro uzvaru divos Pasaules kausa mačos.

Pasaule Portugāles prezidents paraksta likumu par eitanāzijas legalizāciju

Portugāles konservatīvais prezidents Marselu Rebelu di Souza otrdien parakstīja likumu par eitanāzijas dekriminalizāciju, kuru pagājušonedēļ pieņēma parlaments.

Pasaule Krievijas oligarhs Romans Abramovičs saņēmis Portugāles pilsonību

Krievijas oligarhs Romans Abramovičs šogad saņēmis Portugāles pilsonību un šobrīd ir bagātākais šīs Rietumeiropas valsts pilsonis, vēsta Portugāles izdevums "Publico".