• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunijā esot pasaulē otra lielākā interneta brīvība

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 17:55, 04.10.2023


Lai gan brīvība internetā pasaulē samazinās jau 13.gadu pēc kārtas, Igaunija joprojām ir otrajā vietā aiz Islandes interneta brīvības indeksā, liecina ASV domnīcas "Freedom House" jaunākais pētījums.


Foto: pixabay

"Freedom House"eksperti pievērsuši uzmanību, ka pēc tam, kad Krievija pērn sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, Igaunijas Patērētāju aizsardzības un tehniskā regulējuma pārvalde devusi rīkojumu telekomunikāciju kompānijām bloķēt medijus un tiešsaistes kanālus, kas saistīti ar Krievijas valsti, tādējādi cenšoties novērst kara propagandas izplatīšanu.

Kopā ar sankciju izpildi Igaunijā ir aizliegts 51 televīzijas kanāls un gandrīz 200 tiešsaistes vietņu.

Saistībā ar sankcijām pērn janvārī-jūnijā sociālais tīkls "Facebook" Igaunijā bloķēja 163 ierakstus, kuros bija atsauce uz mediju avotiem, kurus kontrolē Krievijas valsts un tādējādi tika pārkāptas Eiropas Savienības sankcijas.

Pēc martā notikušajām vēlēšanām jaunā valdības koalīcija plāno noteikt stingrākus sodus par naida runu. Pretrunīgi vērtētais likumprojekts pašlaik tiek izskatīts parlamentā.

Igaunija ir vienīgā no Baltijas valstīm, kas iekļauta pētījumā - ne Latvija, ne Lietuva tajā nav vērtētas.

Kā vērtē "Freedom House", interneta brīvība pasaulē samazinās jau 13 gadus pēc kārtas. Piemēram, nepārtraukti pieaug novērošanas un manipulācijas instrumenti, interneta lietotājiem saskaroties ar dezinformāciju. Ziņojumā arī atklāts, ka ar mākslīgā intelekta palīdzību notiek interneta lietotāju šantažēšana, cenzēšana un informācijas telpas kontrole.

"Valdības nosaka dažādus ierobežojumus, kam miljardiem cilvēku var piekļūt un ar ko dalīties tiešsaistē," lasāms ziņojumā, kur norādīts, ka tiek bloķētas ārvalstu vietnes, uzraudzīti un apkopoti personas dati, arvien vairāk tiek kontrolēta valsts tehniskā infrastruktūra.

Ziņojumā par brīvību internetā ik gadu "Freedom House" izvērtē cilvēktiesības digitālajā telpā. Interneta brīvība tiek vērtēta 70 pasaules valstīs, kur mīt 88% pasaules interneta lietotāju. Indekss tiek veidots, piešķirot punktus trīs apakškategorijās - pieeja pakalpojumiem un savienojamība, tiešsaistes satura ierobežojumi un lietotāja tiesību aizsardzība. Igauniju ziņojumam pēc "Freedom House" uzaicinājuma izvērtēja neatkarīga privātā kompānija "Proud Engineers".

Jaunākais ziņojums ir pat laika posmu no 2022.gada jūnija līdz šā gada maijam.

Organizāciju "Freedom House" 1941.gadā dibināja ASV pirmā lēdija Eleonora Rūzvelta, un tā lielākoties nodarbojas ar politisko tiesību un pilsoņu brīvības novērtēšanu pasaulē.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.