• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Spānijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusi konservatīvā Tautas partija

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:42, 24.07.2023


Spānijā svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējusi konservatīvā Tautas partija (PP), ziņo Spānijas valsts televīzija.


twitter.com/NunezFeijoo
Foto: twitter

Rezultāti pēc 99,9% balsu saskaitīšanas liecina, ka Tautas partija ieguvusi 136 mandātus parlamenta apakšnamā, kur ir 350 deputātu.

Savukārt pašreizējā premjerministra Pedro Sančesa Sociālistiskā partija (PSOE) ierindojās otrajā vietā ar 122 vietām.

Radikāli labējā partija "Vox" ("Balss") jaunajā Spānijas parlamenta sasaukumā tiks pārstāvēta ar 33 deputātiem, bet kreiso radikāļu koalīcija "Sumar" ("Vienotība") - ar 31 deputātu.

Tā kā Tautas partijai neizdevās iegūt absolūto vairākumu - 176 vietas, tad tās līderim Alberto Nunjesam Feiho būs jāveido koalīciju ar "Vox", kas būtu pirmais galēji labējais spēks Spānijas valdības koalīcijā kopš Franko diktatūras beigām 1975.gadā.

Ja Tautas partija un "Vox" neizdosies izveidot koalīciju, konservatīvajiem būs jāpaļaujas uz mazāku partiju atbalstu parlamentā.

Sančess Spānijas valdību ir vadījis kopš 2018.gada, tomēr viņa paļaušanās uz katalāņu un basku separātistu partiju balsīm ir ietekmējušas viņa pozīcijas.

Sančess lēmumu par pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu pieņēma maijā pēc tam, kad viņa vadītie sociālisti cieta sakāvi pašvaldību vēlēšanās.

Svētdienas vēlēšanās tika ievēlēti visi 350 parlamenta apakšpalātas deputāti un 208 no 265 augšpalātas Senāta deputātiem.

Spānija pašlaik ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Lielbritānija nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu

Lielbritānija ir nosūtījusi pirmo nelegālo imigrantu uz Ruandu, sākot īstenot pretrunīgi vērtētu plānu, otrdienas vakarā ziņoja britu mediji.

Pasaule Zimbabvē ieviesta jauna valūta

Zimbabve otrdien laida apgrozībā jaunu valūtu, lai nomainītu Zimbabves dolāru, kas pārmērīgas devalvācijas dēļ ir zaudējis iedzīvotāju uzticību.

Pasaule Gruzijas policija raida asaru gāzi un gumijas lodes uz protestētājiem

Gruzijas policija otrdien raidīja asaru gāzi un gumijas lodes uz demonstrantiem, kas protestēja pret likumu par "ārvalstu aģentiem", kas apdraud Gruzijas virzību uz Rietumiem un integrāciju Eiropā.

Pasaule Apšaudē ASV nogalināti trīs policisti

ASV Ziemeļkarolīnas štatā pirmdien likumsargiem cenšoties veikt aizturēšanu, izraisījusies apšaude, un tās gaitā trīs policisti nogalināti un pieci ievainoti, pavēstīja amatpersonas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Ugunsgrēkā Spānijas daudzdzīvokļu namā četri bojāgājušie

Spānijas austrumu pilsētā Valensijā ceturtdien izcēlās ugunsgrēks daudzdzīvokļu namā, kurā gājuši bojā vismaz četri cilvēki, bet vēl 14 ievainoti, paziņoja ārkārtējo situāciju dienesti.

Kultūra Spānijas izraudzītā dziesma Eirovīzijai sadusmo feministes

Spānijas kreisā valdība otrdien aizstāvēja šīgada Eirovīzijas dziesmu konkursam izraudzīto dziesmu, kuru feministu organizācijas ir kritizējušas kā tādu, kas "aizvaino sievietes".

Pasaule Spānija atjauno sejas masku valkāšanu slimnīcās gripas dēļ

Spānijas slimnīcās un citās veselības aprūpes iestādēs no trešdienas atkal būs obligāti jāvalkā sejas maskas, jo valstī pieaug gripas gadījumu skaits, pirmdien paziņoja Veselības ministrija.

Pasaule Madridē tūkstošiem cilvēku protestē pret katalāņu separātistu amnestiju

Spānijas galvaspilsētā Madridē otrdienas vakarā vairāki tūkstoši cilvēku piedalījās demonstrācijā pie Spānijas Sociālistu partijas (PSOE) galvenā biroja, protestējot pret ierosinātu katalāņu separātistu amnestiju.