• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Nopludināta e-pasta sarakste atklāj Rotenbergu īpašumu slēpšanas shēmas

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 16:41, 20.06.2023


Starptautiskajām sankcijām pakļautajiem Kremlim pietuvinātajiem oligarhiem brāļiem Borisam un Arkādijam Rotenbergiem ar daudzu rietumvalstu uzņēmēju un algotu speciālistu palīdzību gadiem ilgi izdevies slēpt savus īpašumus un izvairīties no sankcijām, atklāj vēl nepieredzēti plašas iekšējās sarakstes analīze, ko veikusi starptautiskā pētnieciskās žurnālistikas apvienība OCCRP.


Foto: LETA

Rotenbergi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un tai piederošās Krimas pussalas aneksijas 2014.gadā tika pakļauti sankcijām. Lai gan pagājusi gandrīz desmitgade, viņi joprojām nav kļuvuši nabagi, un saskaņā ar žurnāla "Forbes" aplēsēm šogad viņu īpašumu vērtība sasniedza 4,9 miljardus ASV dolāru.

Tagad jaunnopludināta e-pasta sarakste devusi iespēju ieskatīties shēmās, ko Rotenbergi izmantojuši savu īpašumu slēpšanai, kā arī atklāj, kādu lomu tajā spēle Rietumu juristi, baņķieri un korporatīvo pakalpojumu sniedzēji.

Nopludinātais arhīvs, kas nonācis neatkarīgā krievu tīmekļa izdevuma "Važnije Istorii" ("iStories") un OCCRP rīcībā, satur vairāk nekā 50 000 dokumentu un e-pasta vēstuļu, kas sūtītas laika posmā no 2013. līdz 2020.gadam.

Virknē publikāciju, kuru sagatavošanā iesaistījušies vēl 15 mediju uzņēmumi, atklāts, kā tas bijis iespējams.

Centrālo vietu šajās shēmās ieņēmis Maskavā dzimušais uzņēmējs Maksims Viktorovs un viņa juridiskā firma, taču ziņas par viņa darbu Rotenbergu labā līdz šim nebija parādījušās.

Dokumenti arī atklāj, kādā veidā daļu Rotenbergiem piederošo aktīvu savā šķietamā īpašumā pārņēmuši fiktīvi to turētāji, kuru vidū ir gan kāds bijušais Borisa Rotenberga miesassargs, gan 36 gadus vecā Latvijas pilsone Marija Borodunova, kas bijusi Arkādija Rotenberga mīļākā un esot divu viņa meitu māte.

Viktorovs gan apgalvo, ka nedz viņš, nedz kāds no viņa uzdevumiem nekad nav pārkāpuši likumu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievu triecienā Harkivā nogalināts viens cilvēks, 42 ievainoti

Krievijas armijas triecienā Harkivā svētdien nopietni postījumi nodarīti 12 stāvu dzīvojamam namam, dzīvību zaudējis viens cilvēks, 42 ievainoti, pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehevs.

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijas karavīri haubices šaušanas vietā izmantos simulatorus (+VIDEO)

Tiks samazināts munīcijas daudzums, kas nepieciešams apmācībai.

Pasaule Viļņā izvērtēs Navaļnija komandas apgalvojumus par uzbrukumu Volkovam

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda pirmdien paziņoja, ka Lietuvā tiks atbildīgi izvērtēti cietumā mirušā Krievijas opozīcijas aktīvista Alekseja Navaļnija komandas apgalvojumus par to, kas Viļņā sarīkoja uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Sabiedrība «Viss sākas ar sapni»: Latvijas Universitāte nākamnedēļ atzīmēs 105.jubileju

Latvijas Universitāte (LU) nākamnedēļ, no 23.septembra līdz 28.septembrim, ar izglītojošiem, svinīgiem un izklaidējošiem pasākumiem atzīmēs 105.jubileju, informē universitāte.