• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Slaidiņš komentē, kas Ukrainai sagādā lielākās problēmas sāktajā pretuzbrukumā

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 13:36, 13.06.2023


Ukrainai lielāko problēmu sagādā krievu izveidotie mīnu lauki, to pārvarēšana noteikti prasīs rietumvalstu piešķirtās kaujas tehnikas zaudējumus, aģentūrai LETA atzina Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.


Foto: Youtube

Internetā publicēti Krievijas spēku uzņemti fotoattēli un video ar vienkopus iznīcinātu vai sabojātu rietumvalstu ukraiņiem nodotu tehniku - kaujas mašīnām "Bradley" un tanku "Leopard". Turpat redzami miruši Ukrainas karavīri.

Slaidiņš norādīja, ka krievi var no kaujas lauka iegūto rietumvalstu tehniku pavērst pret ukraiņiem, taču tad tehnikai jābūt darbakārtībā. Vienlaikus šāda rīcība kalpotu tikai īstermiņā. Kara laikā arī citi rietumvalstu ieroči ir nokļuvuši Krievijas rīcībā, bet nav tā, ka Krievijas puse iegūtu kaut ko vērtīgu, jo krieviem būtu problēmas ar atbilstošu munīciju, rezerves daļām un apkopi.

Šī tehnika var kalpot kā trofeja, ko Krievijas propagandai parādīt iekšējām vajadzībām. Tas ir lielākais pienesums, ko var iegūt no tās sašaušanas. Daudzi rietumvalstu žurnālisti uz to uzķērušies un rietumvalstu politiķiem rodas jautājums, kāpēc ukraiņiem nav straujāki panākumi, kāpēc viss notiek tik lēni un kāpēc piegādātā tehnika tiek zaudēta. "Krievi izmantos jebkuru rietumvalstu sašautu tehniku kā pamatīgu propagandas lādiņu," uzsvēra Slaidiņš.

Patlaban nevar pateikt kādi būs rietumvalstu sagādātās tehnikas zaudējumi, jo tas būs atkarīgs no kauju intensitātes. Vienlaikus nevar noliegt, ka rietumvalstu tehnika labāk pasargā no apkalpes zaudējumiem.

"Tehnikas zaudējumi būs, jo tie nav nekādi brīnumieroči. Redzam, ka Ukrainas pusei lielāko problēmu sagādā krievu izveidotie mīnu lauki un šādu mīnu lauku pārvarēšana noteikti prasīs kaujas tehnikas zaudējumus. Apkalpes ir vērtīgākais, bet jāsaprot, ka bez apkalpes zaudējumiem iztikt nevarēs šajā karā. Tāpat redzams, ka krievi daudzās vietās cenšas izmisīgi pretoties un Ukrainas spēkiem ir jābūt gataviem jebkādiem attīstības scenārijiem. Kara gaitu paredzēt nevar, lai arī ko runātu politiķi un dažādi eksperti," uzsvēra Slaidiņš.

Jau ziņots, ka ASV sniegs Ukrainai papildu militāro palīdzību līdz 325 miljonu dolāru (nepilnu 302 miljonu eiro) apmērā, lai Ukraina varētu aizstāt kaujās zaudēto bruņutehniku, ASV raidsabiedrībai "Amerikas Balss" apliecinājuši divi ASV Aizsardzības ministrijas pārstāvji.

Jaunajā palīdzības paketē būs bruņumašīnas "Stryker" un "Bradley", ar kurām varēs aizstāt Ukrainas pretuzbrukumā zaudēto vai cietušo tehniku.

Tāpat Ukrainai tiks piegādāta munīcija pretgaisa aizsardzības sistēmām NASAMS un raķetes daudzlādiņu reaktīvajām iekārtām HIMARS.

Jūnija sākumā ASV paziņoja par jaunāko militārās palīdzības Ukrainai paketi, un tādējādi ASV militāro piegāžu apjoms Ukrainai kopš 2021.gada sākuma sasniedzis 40,4 miljardus dolāru. Lielākā daļa palīdzības piešķirta kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada sākumā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Arī Ungārija vēlas izstāties no ES patvēruma noteikumiem

Ungārija vēlas atteikties no Eiropas Savienības (ES) patvēruma politikas noteikumiem, trešdien pavēstīja Ungārijas Eiropas lietu ministrs Jānošs Boka.

Pasaule Ķīnā miris sadurts japāņu zēns

Ķīnā ceturtdien miris japāņu zēns, kurš trešdien tika sadurts ceļā uz skolu, paziņoja Japānas ārlietu ministre Joko Kamikava.

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Lasiet arī

Pasaule Slovākijā tūkstošiem cilvēku protestē pret kultūras ministri

Slovākijā tūkstošiem cilvēku ceturtdien izgāja demonstrācijās, protestējot pret kultūras ministres Martinu Šimkovičovu, kuru kritiķi apsūdz cenzūrā un valsts finansējuma sliktā pārvaldībā.

Pasaule Leiena sola miljardiem eiro palīdzību plūdu skartajiem reģioniem

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena ceturtdien plūdu piemeklētajā Polijas pilsētā Vroclavā apsolījusi miljardiem eiro lielu palīdzību plūdu skartajiem reģioniem Eiropā.

Sabiedrība Piektdiena gaidāma visai saulaina

Piektdien Latvijā izklīdīs migla un valsts lielākajā daļā spīdēs saule, prognozē sinoptiķi.

Pasaule Libānā divās dienās sakaru ierīču eksplozijās gājuši bojā 37 cilvēki

Libāna otrdien un trešdien peidžeru un rāciju sprādzienos nogalināti 37 cilvēki un 2931 ievainots, ceturtdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.