Viens no "Mego" organizētajiem projektiem ir "Kulinārijas akadēmija", kas darbojas gadu, un tajā ir apmācīti jau vairāk nekā 50 pavāra, konditora vai kulināra profesiju apgūt gribētāji visā Latvijā bez iepriekšējām iemaņām. Ņemot vērā pieprasījumu, uzņēmums šo programmu turpinās.
Tāpat sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm Latvijā uzņēmums realizē vietējo kopienu atbalsta projektu sociālās stipendijas, lai atbalstītu Latvijā tos cilvēkus, kuri apgūst pavāra, konditora, kulināra, pārtikas tehnologa vai virtuves darbinieka arodu. Arī šo projektu "Mego" ir nolēmis turpināt.
Vienlaikus "Mego" ir uzsācis sadarbību ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu (RTRIT) un NVA, rīkojot "Pavāru prasmju skolu", kas piedāvā iespēju nestrādājošiem interesentiem apgūt pavāra palīga profesiju un pēc diploma saņemšanas iegūt garantētu darbu "Mego" kulinārijas cehos Rīgā.
Projekta mērķis ir sniegt dalībniekiem nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai kļūtu par kvalificētiem pavāra palīgiem. Šajā programmā apmācība ilgst četrus mēnešus, un pēc mācībām dalībnieki saņem trešā kvalifikācijas līmeņa specialista apliecību. Šo kvalifikāciju iespējams iegūt bez maksas, un mācību laikā studenti saņem stipendiju.
"Mego" personāla nodaļas vadītāja Dagnija Bogdanova norāda, ka šobrīd darba tirgū notiekošais rada bažas par mazumtirdzniecības attīstības nākotni, jo nozarē darbinieku trūkums ir kritisks, savukārt valsts veiktās darbības nav pietiekami drosmīgas un efektīvas.
"Valstī jau ilgāku laiku ir problēmas ar darbaspēku un pieejamo darba roku kvalifikāciju un spējām, sākot no vadītājiem līdz palīgstrādniekiem, taču ražošanā, piemēram, kulinārijā vai konditorejā, problēmas ir milzīgas tieši izglītības un kvalifikācijas dēļ," uzsver Bogdanova.
Viņa norāda, ka tā nav tikai "Mego" problēma, ar to saskaras viss mazumtirdzniecības sektors, līdz ar to ir milzīga konkurence par katru darba roku pāri.
Pēdējo gadu laikā būtiski ir pieaudzis pieprasījums pēc "Mego" ražotās kulinārijas produkcijas, kas liek kāpināt ražošanas jaudas. Nespējot tirgū atrast pietiekamu skaitu kvalificētu speciālistu, "Mego" ir uzsācis aktīvu sadarbību ar arodskolām un NVA.
"Mego" veikalu tīklā šobrīd strādā aptuveni 2150 darbinieku. Ražošanā darbojas apmēram 400 cilvēku, no kuriem 200 ir pavāri, 120 ir konditori. Lielākie "Mego" gatavās produkcijas ražošanas cehi atrodas Rīgā un Daugavpilī, kur tiek nodarbināti strādājošie aptuveni 100 dažādos ražošanas amatos.
Jau vēstīts, ka "Mego" koncerna apgrozījums 2023.gadā bija 203,497 miljoni eiro, kas ir par 4,8% vairāk nekā 2022.gadā, vienlaikus koncerna peļņa pieauga par 84,8% un bija 4,469 miljoni eiro. Finanšu rādītāji par 2024.gadu vēl nav publiskoti.
"Mego" reģistrēta 1999.gadā, un tās pamatkapitāls ir 20 000 eiro. "Mego" kapitālā lielākā īpašniece ir SIA "Gruodis" (62%), kuras īpašnieki ir Aleksejs Babenko (67,09%), Aleksandrs Babenko (32,58%) un Ļubovai Paršinai piederošā SIA "LP Holding" (0,33%). Tāpat "Mego" īpašnieks ir arī Dimitrijs Karbanovs (18%), SIA "Blackrock Holding West" (10%), kas pieder Grigorijam Vovkam, un SIA "Blizzard Holding" (10%), kas pieder Aleksandram Morozam.
Tāpat ziņots, ka pirmās instances tiesa uzņēmējus Aleksandru Babenko un Mihailu Uļmanu atzina par vainīgiem maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības pasūtīšanā, piespriežot viņiem 15 gadu cietumsodus. Savukārt Krievijas pilsoni Viktoru Krivošeju tiesa atzina par vainīgu Bunkus slepkavībā un piesprieda viņam mūža ieslodzījumu. Visiem apsūdzētajiem pirmā instances tiesa piespriesta probācijas uzraudzību uz trim gadiem.
Rīgas pilsētas tiesas spriedums Bunkus slepkavības lietā ir pārsūdzēts.
Bunkus tika nošauts 2018.gada 30.maija rītā, kad viņš ar automašīnu brauca garām Rīgas Meža kapiem.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Pievienojiet komentāru
Anonīmi komentāri
Atbilēt
Anonīmi komentāri