• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Portugāles prezidents paraksta likumu par eitanāzijas legalizāciju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:48, 17.05.2023


Portugāles konservatīvais prezidents Marselu Rebelu di Souza otrdien parakstīja likumu par eitanāzijas dekriminalizāciju, kuru pagājušonedēļ pieņēma parlaments.


instagram.com/marcelorebelodesousaa
Foto: Instagram

Eitanāzijas jautājums ir sašķēlis dziļi katolisko valsti, un prezidents, kurš ir pārliecināts katolis, bija stingri iebildis pret to.

"Republikas prezidents ir izdevis dekrētu [par eitanāzijas legalizēšanu] (..) jo viņam bija pienākums to darīt" saskaņā ar konstitūciju, paziņoja prezidenta administrācija.

Galīgā versija likumam par "medicīniski asistētu nāvi" tika pieņemta 12.maijā ar 129 balsīm par parlamentā, kurā ir 230 deputāti. Starp likuma atbalstītājiem bija valdošās Sociālistiskās partijas deputāti.

"Konstitūcija nosaka pienākumu prezidentam ieviest likumu, kuram viņš bija uzlicis veto, bet kuru pēc tam apstiprināja Republikas Sapulce. Protams, es to parakstīšu - tas ir mans konstitucionālais pienākums," pēc balsojuma sacīja di Souza.

Parlamenta deputātu vairākums pēdējo trīs gadu laikā jau četras reizes bija balsojot atbalstījuši eitanāzijas dekriminalizāciju, bet pret likuma tekstu iebilda konstitucionālā tiesa un valsts galva.

Lai pārvarētu prezidenta pēdējo veto, sociālisti nolēma otrreiz balsot par vienu un to pašu likuma tekstu.

Likums tika vairākkārt pārstrādāts, lai ņemtu vērā iebildumus no prezidenta puses, kurš divreiz tam uzlika veto, un zināmas "neprecizitātes", uz kurām norādīja konstitucionālā tiesa, kas divreiz noraidīja šo likumu.

Likuma galīgajā versijā teikts, ka eitanāzija ir atļauta tikai gadījumos, ja "medicīniski asistēta pašnāvība ir neiespējama pacienta fiziskas nespējas dēļ".

Likums stāsies spēkā rudenī.

Eitanāzija un asistēta pašnāvība pašlaik ir atļauta dažās Eiropas valstīs, tostarp Beniluksa valstīs un Portugāles kaimiņvalstī Spānijā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Pasaule New York Times aicina Baidenu izstāties no prezidenta vēlēšanu cīņas

Ietekmīgā laikraksta "New York Times" redakcijas padome aicinājusi ASV prezidentu Džo Baidenu pēc viņa katastrofālā snieguma debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu izstāties no cīņas par Balto nama, lai dotu iespēju citam demokrātu kandidātam.

Pasaule Francijas iekšlietu ministrs brīdina par iespējamajiem nemieriem pēc vēlēšanām

Francijas iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns piektdien brīdinājis par iespējamajiem nemieriem pēc gaidāmajām parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām.

Pasaule Kijiva: Krievi sāk izjust «šāviņu badu»

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģenerālštābā.

Lasiet arī

Pasaule ECT skatīs portugāļu sūdzības pret Latviju par rīcību klimata pārmaiņu novēršanā

Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta trešdien, 27.septembrī, izskatīs sešu portugāļu jauniešu sūdzības pret 32 valstīm, tostarp Latviju, par nepietiekamu rīcību klimata pārmaiņu novēršanā.

Sports Velsas regbija izlasei otrā uzvara divos Pasaules kausa mačos

Velsas regbija izlase sestdien Nicā svinēja otro uzvaru divos Pasaules kausa mačos.

Pasaule Krievijas oligarhs Romans Abramovičs saņēmis Portugāles pilsonību

Krievijas oligarhs Romans Abramovičs šogad saņēmis Portugāles pilsonību un šobrīd ir bagātākais šīs Rietumeiropas valsts pilsonis, vēsta Portugāles izdevums "Publico".