• Jadviga,
  • Laura
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ES vienojas pagarināt gāzes patēriņa samazināšanu par vienu gadu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:56, 29.03.2023


Eiropas Savienības (ES) valstu enerģētikas ministri otrdien vienojās pagarināt pasākumus brīvprātīgai gāzes patēriņa samazināšanai par 15% ES teritorijā par vienu gadu līdz 2024.gada martam.


Foto: LETA

Gāzes patēriņa samazināšana palīdz uzpildīt rezerves, nodrošināt vairāk enerģijas piegāžu un "uzturēt cenas zemā līmenī", paziņoja Zviedrijas enerģētikas ministre Eba Buša, kas vadīja sarunas.

ES valstis pērnvasar solīja samazināt savu gāzes patēriņu par vismaz 15% salīdzinājumā ar pēdējo piecu gadu vidējo patēriņu. Tas notika pēc tam, kad Krievija krasi samazināja gāzes eksportu uz ES.

Gāzes patēriņa samazināšana, kas pēdējos mēnešos tika pastiprināta ar prasību samazināt to par vidēji 19% visā ES, bija noteikta līdz marta beigām.

Atjaunotā vienošanās arī ietver nosacījumu, ka piegāžu drošības krīzes gadījumā brīvprātīgā patēriņa samazināšana kļūtu par obligātu.

Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ dabasgāzes cenas pērn krasi pieauga pat līdz vairāk nekā 300 eiro par megavatstundu. Pašlaik Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena ir apmēram 45 eiro par megavatstundu.

Cenas ievērojami saruka pēc tam, kad gāzes trūkums tika novērsts, pateicoties Krievijas degvielas aizstāšanai ar importu no citām valstīm un samazinoties pieprasījumam siltās ziemas dēļ.

Gāzes taupīšana arī turpmāk palīdzētu līdz novembrim piepildīt gāzes krātuves par 90%, paziņoja Eiropas Komisija, ierosinot patēriņa samazināšanas pagarinājumu.

"Ievērojamā gāzes patēriņa samazināšana palīdzēja nodrošināt piegāžu drošību pagājušajā ziemā un stabilizēt enerģijas cenas," sacīja Vācijas Ekonomikas ministrijas parlamentārā valsts sekretāre Franciska Brantnere. Viņa sacīja, ka ir mērķis nodrošināt līdzīgu situāciju arī nākamajā ziemā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievija sākusi izvest savus karavīrus no Kalnu Karabahas

Krievija sākusi izvest savus karavīrus no Kalnu Karabahas, ko Azerbaidžāna pagājušajā gadā atkaroja Armēnijai, trešdien paziņoja Kremlis.

Pasaule «Konfiscēt Krievijas valsts īpašumus un tos izmantot»

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja mudina visas valstis, kurās atrodas Krievijas valsts aktīvi, sadarboties, lai šos aktīvus nekavējoties nodotu starptautiskajam kompensācijas mehānismam.

Pasaule Bavārija aizliegs smēķēt marihuānu «Oktoberfest» un citos festivālos

Vācijas Bavārijas federālā zeme aizliegs marihuānas smēķēšanu publiskos festivālos un alus dārzos, tai skaitā pasaulē populārākajos alus svētkos "Oktoberfest", otrdien paziņojusi federālās zemes valdība.

Pasaule Krievijas raķešu triecienā Čerņihivā nogalināti astoņi cilvēki

Krievijas raķešu triecienā Čerņihivas pilsētai, Ukrainas ziemeļos, nogalināti astoņi cilvēki un gandrīz 20 ievainoti, trešdien paziņojušas vietējās amatpersonas.

Lasiet arī

Ekonomika SPRK: mājsaimniecībām janvārī rēķini par gāzi būs mazāki

Nākamā gada janvārī mājsaimniecībām rēķini par gāzi būs mazāki nekā gadu iepriekš, ņemot vērā dabasgāzes cenas izmaiņas biržā, prognozē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Ekonomika Patērētās dabasgāzes apmērs Latvijā desmit mēnešos samazinājies par 0,4%

Latvijā patērētās dabasgāzes apmērs šogad desmit mēnešos samazinājies par 0,4% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie dati.

Sabiedrība «Gaso» no nākamā gada plāno palielināt sadales pakalpojuma tarifus

Dabasgāzes sadales sistēmas operators AS "Gaso" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) jaunus dabasgāzes sadales pakalpojuma tarifus, kas paredz palielinājumu no 2024.gada 1.janvāra gan tarifu mainīgajai daļai, gan arī fiksētajai daļai, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Ekonomika Latvija deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes

Latvija šogad deviņos mēnešos no Lietuvas importējusi 88,7% dabasgāzes, teikts Centrālās statistikas pārvaldes publiskotajā izdevumā par Latvijas ārējo tirdzniecību 2023.gada deviņos mēnešos.