• Bārbala,
  • Līksma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas eksperti nosauc Putina šodienas runas galveno tēmu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:18, 21.02.2023


Krievijas prezidenta Vladimira Putina runas 21.februārī galvenā tēma visdažādākajos kontekstos būs "speciālā militārā operācija", tādu viedokli pauda Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks. Savukārt Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis pauda viedokli, Putins šodien gaidāmajā uzrunā varētu likt uzsvaru uz to, ka karš Ukrainā ir eksistenciāls karš par krievu izdzīvošanu.


Foto: twitter

Viņa ieskatā, Putins uzrunā atkārtos pamatojumu karam Ukrainā. Tāpat viņš varētu atgādināt, ka karš bija nepieciešamība un ka Krievijas prezidentam nebija citas izvēlēs, kā uzbrukt Ukrainai.

Pēc Rostoka paustā, Krievijas prezidents varētu runāt par nepieciešamību nest upurus un ciest arī zaudējumus kara kontekstā, taču tas viss esot gaišākas nākotnes vārdā.

Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors pieļāva, ka runā tiks uzsvērti ieguvumi, piemēram, "atbrīvotās" teritorijas Ukrainā kara sākumā. Tāpat būs lepošanās ar Krievijas militāro potenciālu, ar ko vajadzētu pietikt, lai gūtu uzvaru karā.

"Iespējams, Putins atkal draudēs ar kodolieročiem. Būs ļoti daudz žēlošanās par naidīgajiem Rietumiem, kuri šī kara kontekstā beidzot ir "parādījuši savu patieso seju"", norāda Rostoks.

Vēl Putins varētu uzsvērt, ka karam nav bijusi liela ietekme uz Krievijas ekonomiku - iekšzemes kopprodukta kritums pagājušajā gadā bija visnotaļ neliels. Krievijas prezidents noteikti runās par citu tirgu apgūšanu Āzijā, Āfrikā un Latīņamerikā. Putins uzsvērs, ka Krievija pieliek lielas pūles, lai tās ekonomiskā situācija šogad sāktu uzlaboties.

"Droši vien runā tiks pieminētas ASV kā Krievijas nozīmīgākais pretinieks, arīdzan vakar notikušās ASV prezidenta Džo Baidena vizītes Kijivā kontekstā. Tas tiks pasniegts kā kārtējais apliecinājums Rietumu naidīgumam," sacīja Rostoks.

Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors pieļāva, ka Krievijas prezidenta uzrunā netiks izteikti tālejoši paziņojumi par mobilizāciju. Rostoks norāda, - ja arī būs kādi paziņojumi par kara eskalāciju no Krievijas puses, tad der paturēt prātā, ka Krievijas rīcībā nav daudz iespēju šo karu eskalēt.

Putins savā uzrunā varētu runāt par eksistenciālu karu krievu izdzīvošanai


Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien gaidāmajā uzrunā varētu likt uzsvaru uz to, ka karš Ukrainā ir eksistenciāls karš par krievu izdzīvošanu, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks Mārcis Balodis.

Pēc pētnieka domām, Putina galvenais vēstījums varētu būt paredzēts iekšējai auditorijai Krievijā. Ir pagājis gandrīz gads kopš iebrukuma, bet Krievijas stratēģiskie mērķi nav sasniegti. Tie ir izgāzušies, tāpēc Putins varētu lūkot veidus, kā mainīt to, kā sabiedrība uztver karu.

Baloža ieskatā, Krievijas prezidents varētu likt klāt arī ideju par to, ka Krievija karo nevis pret Ukrainu, bet pret NATO un Rietumiem ne tikai militārā cīņā, bet arī politiski un ekonomiski. Tāpat varētu izskanēt naratīvs, ka Krievija visā notiekošajā ir patiesais upuris, vienlaikus atzīmējot, ka tai viss sanāk un izdodas.

"Putins mēģinās pavērst visu notiekošo kājām gaisā, lai demonstrētu Krieviju kā izdzīvot spējīgu, bet pašu Krievijas prezidentu kā spējīgu un labu vadoni. Galvenais nolūks būs mobilizēt sabiedrību un panākt Krievijas iedzīvotāju, kā minimums, akceptu vai plašas neapmierinātības neizpaušanos," sacīja Balodis.

Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieks atzīmēja, ka Putins noteikti pievērsīsies kara gaitai, mēģinās "zīmēt" kaut kādas uzvaras un sasniegumus, panākumus, taču tie būs izdomāti, jo stratēģiskā līmenī Krievijai būtiski ieguvumi nav redzami.

Taujāts, vai Putins varētu pasludināt mobilizāciju, Balodis norādīja, ka tādu iespēju nevar izslēgt. Pētnieks uzsvēra, ka Kremlis atrodas sarežģītā situācijā, jo tas skaidri un gaiši apzinās, ka tā sauktais pirmais mobilizācijas vilnis nebija viegls un radīja problēmas pat lojālos reģionālajos subjektos, piemēram, Čečenijā.

Pēc pētnieka domām, Kremlis saprot, ka iekšpolitiski labākajā gadījumā tas ir kairinājums, sliktākajā gadījumā - var radīt apdraudējumu, nerunājot par vairākiem simtiem tūkstošu cilvēku, kuri pameta Krieviju, izvairoties no mobilizācijas.

"Mobilizācijas izsludināšanu vai neizsludināšanu diktēs frontē notiekošais - Krievijas panākumi kaujas laikā un tās mērķi. Ja Krievija pieņems lēmumu veikt lielus uzbrukumus plašām teritorijām, kur dzīvais spēks ir nepieciešams lielā apjomā, mobilizācijas iespējamība pieaug. Kopš janvāra beigām Krievija mēģina īstenot uzbrukumu Donbasa virzienā. Kustība un virzība ir lēna. Arguments par labu vai sliktu mobilizācijai noteiks situācija uz zemes un valsts politiskie uzstādījumi, no kuriem izrietēs bruņoto spēku rīcība," skaidroja Balodis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ukrainas droni devuši triecienus divām naftas produktu bāzēm Krievijā

Ukrainas droni trešdien devuši triecienus divām naftas produktu bāzēm Krievijas Smoļenskas apgabalā, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" pavēstīja informēts avots.

Pasaule Laikraksts: Francijas uzņēmums turpina apkalpot Putina un Šoigu lidmašīnas

Francijas uzņēmums PGA pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā par spīti starptautiskajām sankcijām turpina apkalpot Krievijas diktatora Vladimira Putina, aizsardzības ministra Sergeja Šoigu un citu augstu amatpersonu lidmašīnas, ziņo Francijas laikraksts "Le Parisien", kas atsaucas uz uzņēmuma bijušo augsta ranga menedžeri.

Pasaule Krievijā aizliedz kalpot garīdzniekam, kas vadīja aizlūgumu pie Navaļnija kapa

Krievu pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils trīs gadus aizliedzis kalpot garīdzniekam Dmitrijam Safronovam, kas 40.dienā pēc Alekseja Navaļnija nāves pie viņa kapa vadīja aizlūgumu, vēsta izdevumi "Sota" un "Sirena".

Pasaule ASV Senāts atbalsta iespējamu «TikTok» aizliegšanu valstī

ASV Senāts, otrdienas vakarā balsojot par vairākiem ar iekšējo un ārējo drošību saistītiem likumprojektiem, atbalstīja lēmumu, kas paredz aizliegt Savienotajās Valstīs sociālo tīklu "TikTok", ja tā īpašniece Ķīnas kompānija "ByteDance" to nepārdos.

Lasiet arī

Pasaule Komisija: Putins uzvar Krievijas prezidenta vēlēšanās ar 87,2% balsu

Krievijā tā dēvētajās prezidenta vēlēšanās pēc 80% vēlēšanu biļetenu apstrādes uzvar Vladimirs Putins ar 87,2% balsu, paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija.

Pasaule Putins paudis gatavību izmantot kodolieročus

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievija ir gatava izmantot kodolieročus, ja tiks apdraudēts Krievijas valstiskums, suverenitāte vai neatkarība.

Sabiedrība Krievijas prezidenta vēlēšanu laikā Rīgā pie vēstniecības rīkos zibakciju

Krievijas prezidenta "vēlēšanu" laikā Rīgā pie Krievijas vēstniecības tiks rīkota zibakcija, novietojot tur autobusu ar uzrakstu, lai mudinātu balsotājus aizdomāties par izdarītajām politiskajām izvēlēm.

Pasaule Zelenskis: Ukrainas palīdzības lietā Tramps nostājas Putina pusē

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apsūdzējis republikāņu Baltā nama nominācijas pretendentu Donaldu Trampu, ka viņš nostājas Krievijas diktatora Vladimira Putina pusē, vienlaikus brīdinot, ka bez jaunas ASV palīdzības Kijivai dzīvību var zaudēt miljoniem cilvēku.