• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ASV vērsušas sankcijas pret Latvijas pilsoni un viņam piederošu uzņēmumu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 16:32, 02.02.2023


ASV vērsušas sankcijas pret tīklu, kas nodarbojies ar sankciju apiešanu, lai atbalstītu Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu, un sankcijām pakļauto personu vidū ir arī Latvijas pilsonis Marks Blats un viņam piederošais uzņēmums SIA "Elektrooptika".



ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) noteicis sankcijas 22 privātām un juridiskām personām, kas saistītas ar tīklu sankciju apiešanai, lai atbalstītu Krievijas militāri rūpniecisko kompleksu.

Jaunākās sankcijas pamatā vērstas pret Krievijas ieroču dīleri Igoru Zimenkovu, viņa dēlu Jonatanu un tā dēvētā Zimenkova tīkla uzņēmumiem Singapūrā, Kiprā, Bulgārijā, Izraēlā un citviet.

Zimenkovs kopā ar dēlu un plašu personu loku ir strādājis, lai Krievijas aizsardzības rūpniecības produkciju pārdotu trešajām valstīm. Viņi tieši sazinājušies ar Krievijas aizsardzības rūpniecības uzņēmumiem, kuriem noteiktas starptautiskas sankcijas, secinājusi ASV Finanšu ministrija.

Tāpat Zimenkovs ir atbalstījis arī Baltkrievijas militāri rūpniecisko kompleksu, veicinot sankcijām pakļautā Baltkrievijas valstij piederošā uzņēmuma "Belspecvneštehņika" (BSVT) darījumus Latīņamerikā.

Jaunās sankcijas vērstas pret Izraēlā bāzēto "Texel F.C.G. Technology 2100", kura ģenerāldirektors ir Latvijas pilsonis Blats, kurš ASV Finanšu ministrijas ziņojumā tiek raksturots kā augsta ranga Zimenkova tīkla līdzstrādnieks un sankcijām pakļautā Baltkrievijas pilsoņa Aleksandra Zaiceva biznesa partneris.

OFAC sankcijas vērsis arī pret Blatam piederošo uzņēmumu "Elektrooptika", kas reģistrēts 2013.gadā un sniedz biznesa pakalpojumus.

"Texel" ir iesaistīts plašos līdzekļu pārskaitījumos ar tīkla centrālo kompāniju "Asia Trading & Construction PTE", kas bāzēta Singapūrā. ASV Finanšu ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka "Texel" cita starpā ir projekti, kas saistīti ar Krievijas aizsardzības spējām un kopš pagājušā gada februāra, kad Krievija sāka atkārtoto iebrukumu Ukrainā, "Texel" un Blats ir piegādājuši Krievijas kompānijai elektrooptikas un infrasarkanā starojuma iekārtas.

Sankcijas vērstas arī pret Zimenkova tīkla kompāniju "GBD Limited", kas reģistrēta Kiprā, un tās vadītāju Aleksandru Volfoviču.

Tāpat sankcijas noteiktas sešiem ar Volfoviču saistītiem uzņēmumiem Kiprā, Bulgārijā un Izraēlā, kā arī vairākām ar šiem uzņēmumiem saistītām personām.

Iekļaušana sankciju sarakstā nozīmē, ka minēto personu īpašums un īpašuma tiesības ASV tiek bloķētas. Tāpat tiek bloķēti visi aktīvi, kas tieši vai netieši vismaz 50% apmērā pieder vienai vai vairākām sankcijām pakļautajām personām. Jebkādi darījumi ar sankcijām pakļautajām personām iespējami tikai ar īpašu OFAC atļauju.

Kopumā pēdējā gada laikā ASV Finanšu ministrija noteikusi sankcijas vairāk nekā 100 personām, kas saistītas ar starptautisko sankciju un eksporta kontroles pasākumu, kas noteikti Krievijai apiešanu.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka OFAC sankcijas piemērotas gan pret uzņēmumu "Elektrooptika", gan pret Blatu kā uzņēmuma amatpersonu, īpašnieku un patieso labuma guvēju. Tāpat uzņēmumam šā gada 9.janvārī reģistrēts 2608 eiro nodokļu parāds.

Pērn maijā "Elektrooptika" izslēgta no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju reģistra.

"Elektrooptika" 2021.gadā strādājusi ar 28 967 eiro apgrozījumu un cietusi 25 181 eiro zaudējumus.

"Elektrooptika" pamatkapitāls ir 2845 eiro. Blatam uzņēmumā pieder 99,02% kapitāldaļu, bet Anželai Šakinai pieder 0,98% kapitāldaļu.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Ķīna pārmet Filipīnām spriedzes saasināšanu Dienvidķīnas jūrā

Ķīna ceturtdien pārmetusi Filipīnām spriedzes saasināšanā Dienvidķīnas jūrā.

Pasaule Ukraina naktī notriekusi 26 krievu lidrobotus

Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 26 lidrobotus, ko Krievija raidīja uz mērķiem Ukrainā, ceturtdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Pasaule Budapeštā tūkstoši piedalījušies protestā pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Lasiet arī

Sabiedrība ASV savu klātbūtni Baltijas valstīs rotācijas kārtībā uzskata par pietiekamu

Savienotās Valstis uzskata, ka to karaspēka klātbūtne Baltijas valstīs uz rotācijas pamatiem ir atbilstoša Vašingtonas saistībām pret sabiedrotajiem NATO, ceturtdien preses konferencē paziņoja ASV vēstniece NATO Džuljena Smita.

Ekonomika ASV patērētāju pārliecībai martā negaidīts kritums

ASV patērētāju pārliecības indekss šā gada martā negaidīti samazinājies līdz 76,5 punktiem salīdzinājumā ar 76,9 punktiem februārī, liecina Mičiganas Universitātes sākotnējie dati.

Pasaule Baidens paraksta likumprojektu paketi, novēršot valdības darba daļēju apturēšanu

ASV prezidents Džo Baidens sestdien parakstīja Kongresa pieņemto valdības finansējuma likumprojektu paketi, novēršot vairāku federālo institūciju darba apturēšanu, kas būtu notikusi šajā nedēļas nogalē.

Pasaule Nikija Heilija beidz ASV prezidenta vēlēšanu kampaņu

Vienīgā vēl atlikusī vērā ņemamā Donalda Trampa sāncense cīņā par nominēšanu startam no Republikāņu partijas novembrī gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Nikija Heilija trešdien paziņoja par savas kampaņas izbeigšanu.