• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ārlietu ministrs: Čehija apņēmusies aizstāvēt NATO Austrumu flanga sabiedrotos

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 20:06, 23.01.2023


Čehi ir apņēmušies aizstāvēt NATO Austrumu flanga sabiedroto brīvību un suverenitāti, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.



Viņš atzīmē, ka Čehijas karavīru ilgtermiņa klātbūtne alianses misijā Latvijā to skaidri pierāda. Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) "Twitter" pauda pārliecību, ka grūtā brīdī Čehija atbalstīs Latviju tieši tāpat, kā Latvija ir gatava palīdzēt čehu draugiem un sabiedrotajiem. Ministrs arī pateicās par čehu karavīru klātbūtni NATO spēkos Latvijā.

Abu ārlietu ministru ieraksti "Twitter" seko pēc Čehijas prezidenta vēlēšanu kandidāta, bijušā premjerministra Andreja Babiša teiktā televīzijas debatēs, ka viņš nesūtītu čehu karavīrus palīgā Baltijas valstīm vai Polijai, ja tām uzbruktu.

Kā vēsta tīmekļa medijs "novinky.cz", Babišs uzsvēra, ka viņš grib mieru, nevis karu, un bijušais premjerministrs "nekādos apstākļos" nesūtītu čehu bērnus karā. Babiša izteikumi tūlīt pat izpelnījās čehu politiķu nopēlumu, kritiku paudis arī vicepremjers Marians Jurečka.

"Es atvainojos visiem Polijas un citu sabiedroto pilsoņiem. Saistības, kas izriet no mūsu dalības NATO, ir un paliks spēkā, neraugoties uz to, ko Andrejs Babišs šodien sacīja debatēs," tviterī uzsvēra vicepremjers.

Vēlāk pats Babišs tviterī sākotnējos izteikumus koriģēja, apgalvojot, ka televīzijas debatēs neesot vēlējies atbildēt uz hipotētiskiem jautājumiem par uzbrukumu Baltijas valstīm vai Polijai.

"Esmu pārliecināts, ka tas nenotiks. (..) Pasaules politiķu atbildība ir nepieļaut karu. Tomēr, ja uzbrukums tiešām notiktu, es, protams, ievērotu [NATO līguma] 5.pantu. Par to strīdu nav," viņš taisnojies.

Čehijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā 13.janvārī un 14.janvārī bijušais NATO Militārās komitejas priekšsēdētājs atvaļinātais ģenerālis Petrs Pavels saņēma 35,34% balsu, bet populistiskais politiķis Babišs - 35,04% balsu.

Otrā kārta notiks 27. un 28.janvārī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.