• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


50 valstu ministri lems par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:55, 20.01.2023


Vācijas pilsētā Ramšteinā šodien notiks Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme, kurā tiksies vairāk nekā 50 valstu aizsardzības ministri, lai lemtu par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.


Foto: LETA

Dienu pirms Ramšteinas sanāksmes Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless pārrunājuši Ukrainai nepieciešamo militāro atbalstu.

Ramšteinas sanāksmē Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Lielbritānija kopā aicinās sabiedrotos un partnerus sekot mūsu valstu piemēram un pēc iespējas ātrāk sākt papildu militārā atbalsta piegādes Ukrainai, lai sekmētu Ukrainas uzvaru kaujas laukā.

Šonedēļ Mūrniece paziņoja, ka Latvija tuvākajā laikā Ukrainai piegādās jaunus militārā atbalsta sūtījumus - "Stinger" pretgaisa aizsardzības raķetes, helikopterus, ložmetējus ar munīciju un bezpilota lidaparātus.

Tāpat Latvija turpinās apmācīt dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, palielinot apmācību intensitāti, ar mērķi apmācīt vismaz divas reizes vairāk ukraiņu nekā 2022.gadā. Par papildu militāro atbalstu aizsardzības ministre paziņoja šonedēļ pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu Kijivā.

Aizsardzības ministrija janvāra sākumā paziņoja, ka līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no IKP jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu - Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. Latvijas militāro atbalstu Ukrainai veido munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, četri helikopteri, degviela, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas karavīriem un citas preces.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tāpat ar Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā un medicīniskā palīdzība, kas tiek organizēta sadarbībā ar "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" atbalstu.

Savukārt akcijā "Twitter konvojs" Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ziedoti jau vairāk nekā 900 apvidus auto, lai uzvarētu kaujās pret Krievijas okupācijas spēkiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Herisa un Tramps jaunnedēļ varētu tikties ar Zelenski

Ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski jaunnedēļ ASV varētu tikties abi Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāti - demokrāte Kamala Herisa un republikānis Donalds Tramps, vēsta ASV mediji.

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Lasiet arī

Pasaule Kallasa: labākais veids, kā pasargāt sevi, ir palīdzēt Ukrainai

Labākais veids, kā pasargāt sevi, ir palīdzēt Ukrainai uzvarēt tās cīņā par brīvību, paziņojusi Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa, komentējot ASV Kongresa Pārstāvju palātas sestdienas balsojumu par atbalstu finansējuma piešķiršanai, lai piegādātu bruņojumu Ukrainai.

Pasaule ASV Pārstāvju palāta atbalsta likumprojektus par palīdzību Ukrainai

ASV republikāņu kontrolētā Pārstāvju palāta sestdien nobalsoja par likumprojektu, kas paredz piešķirt ilgi aizkavēto palīdzību Ukrainai, kas apvienota kopējā paketē ar palīdzību arī Izraēlai un Taivānai.

Pasaule ASV piešķir 138 miljonus dolāru Ukrainas pretgaisa aizsardzības atbalstam

ASV Valsts departaments devis ārkārtas atļauju piešķirt Kijivai 138 miljonus dolāru, lai tiktu nodrošinātas rezerves daļas zenītraķešu kompleksiem "Hawk" un to remonts.

Pasaule NATO mēģina saskaņot plānu par ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai

NATO dalībvalstis trešdien sanāksmē Briselē vienojās sākt plānot ilgtermiņa militāro palīdzību Ukrainai, bet iepriekš paziņotais NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga priekšlikums par piecu gadu militārās palīdzības nodrošināšanu Ukrainai apmēram 100 miljardu ASV dolāru apmērā izraisīja pretrunīgu reakciju.