• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


50 valstu ministri lems par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:55, 20.01.2023


Vācijas pilsētā Ramšteinā šodien notiks Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksme, kurā tiksies vairāk nekā 50 valstu aizsardzības ministri, lai lemtu par jauna militārā atbalsta piegādēm Ukrainai, aģentūru LETA informēja Latvijas Aizsardzības ministrijā.


Foto: LETA

Dienu pirms Ramšteinas sanāksmes Latvijas aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA), Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs, Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Volless pārrunājuši Ukrainai nepieciešamo militāro atbalstu.

Ramšteinas sanāksmē Latvija, Lietuva, Igaunija, Polija un Lielbritānija kopā aicinās sabiedrotos un partnerus sekot mūsu valstu piemēram un pēc iespējas ātrāk sākt papildu militārā atbalsta piegādes Ukrainai, lai sekmētu Ukrainas uzvaru kaujas laukā.

Šonedēļ Mūrniece paziņoja, ka Latvija tuvākajā laikā Ukrainai piegādās jaunus militārā atbalsta sūtījumus - "Stinger" pretgaisa aizsardzības raķetes, helikopterus, ložmetējus ar munīciju un bezpilota lidaparātus.

Tāpat Latvija turpinās apmācīt dažāda līmeņa Ukrainas bruņoto spēku karavīrus, palielinot apmācību intensitāti, ar mērķi apmācīt vismaz divas reizes vairāk ukraiņu nekā 2022.gadā. Par papildu militāro atbalstu aizsardzības ministre paziņoja šonedēļ pēc tikšanās ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu Kijivā.

Aizsardzības ministrija janvāra sākumā paziņoja, ka līdz šim Latvijas sniegtais atbalsts Ukrainai veido 0,93% no IKP jeb vairāk nekā 314 miljonus eiro. No šīs summas aptuveni 300 miljoni eiro veido Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai, bet pārējo summu - Latvijas sabiedrības saziedotie līdzekļi. Latvijas militāro atbalstu Ukrainai veido munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, četri helikopteri, degviela, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas karavīriem un citas preces.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt ziedojumus vairāk nekā septiņu miljonu eiro apmērā, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Tāpat ar Aizsardzības ministrijas atbalstu Ukrainā regulāri tiek nogādāta daudzveidīga humānā un medicīniskā palīdzība, kas tiek organizēta sadarbībā ar "Ziedot.lv" un kustības "Uzņēmēji mieram" atbalstu.

Savukārt akcijā "Twitter konvojs" Ukrainas bruņoto spēku karavīriem ziedoti jau vairāk nekā 900 apvidus auto, lai uzvarētu kaujās pret Krievijas okupācijas spēkiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Kolumbija izraida Argentīnas diplomātus tās prezidenta izteikumu dēļ

Kolumbija trešdien paziņoja, ka ir likusi izraidīt Argentīnas diplomātus pēc tam, kad Argentīnas prezidents Havjers Milejs nosauca Kolumbijas prezidentu Gustavo Petro par "teroristu" un "slepkavu".

Pasaule Budapeštā tūkstoši piedalījušies protestā pret Orbāna valdību

Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā otrdienas vakarā tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijā, protestējot pret premjerministra Viktora Orbāna valdību.

Pasaule Saeima pagarina NBS karavīru dalību ANO misijā Izraēlā

Saeima šodien pēc Ministru kabineta priekšlikuma pagarināja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru dalību ANO starptautiskajā operācijā "United Nations Truce Supervision Organization" (UNTSO)" līdz 2026.gada 1.maijam.

Pasaule Eksperts: Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi

Turpmākajos gados Baltijas valstu aizsardzība maksās dārgi un tām būs nepieciešams apjomīgs NATO sabiedroto atbalsts, trešdien Valsts kancelejas organizētajā diskusijā "Latvijas 20 gadi NATO un ES" uzsvēra Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Lasiet arī

Pasaule NBS komandieris: Rietumi var palielināt militāro atbalstu Ukrainai

Rietumi vēl nav izsmēluši savas rezerves un var būtiski palielināt militāro atbalstu Ukrainai, uzsvēr Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Pasaule Siliņa: ES valstis vienojušās par atbalstu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā

Visas 27 Eiropas Savienības (ES) valstis ir izpildījušas apņemšanos nodrošināt Ukrainai paredzamu, ilgtermiņa atbalstu 50 miljardu eiro apmērā, tviterī pavēstījusi Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Pasaule Vācija teju divkāršos militāro palīdzību Ukrainai

Vācija 2024.gadā Ukrainai piešķirs militāro palīdzību septiņu miljardu eiro apjomā, nevis četru miljardu, kā bija plānots iepriekš, pēc Vācijas kanclera Olafa Šolca un ASV prezidenta Džo Baidena telefonsarunas pavēstīja Vācijas valdība.

Sabiedrība Aicina ziedot lietas: arī augstpapēžu kurpes var palīdzēt Ukrainas karavīriem

Biedrība "Tavi draugi" aicina Latvijas iedzīvotājus ziedot apģērbu, apavus, interjera priekšmetus, grāmatas un citas lietas labā stāvoklī labdarības veikala izveidei. "Tavi draugi" labdarības veikals tiks atvērts tuvāko mēnešu laikā Rīgas centrā un būs kā platforma mantisko ziedojumu pārvēršanai finansiālos ziedojumos, lai atbalstītu Ukrainas kara hospitāļus un Latvijas iedzīvotājus krīzes situācijās.