• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


ASV: jebkāda pārmaiņa Jeruzalemes svētvietu statusā ir nepieņemama

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 08:33, 04.01.2023


Jebkāda pārmaiņa Jeruzalemes svētvietu statusā ir nepieņemama, otrdien paziņoja Baltais nams, reaģējot uz Izraēlas nacionālās drošības ministra Itamara Bengvira vizīti Tempļa kalnā.



"ASV stingri atbalsta (..) status quo saglabāšanu attiecībā uz svētvietām Jeruzalemē," sacīja Baltā nama preses sekretāre Karīna Žanpjēra. "Jebkāda vienpusēja rīcība, ka apdraud šo status quo, ir nepieņemama".

Valsts departamenta preses sekretārs Neds Praiss sacīja, ka ASV ir "dziļi nobažījušās", un brīdināja, ka šī Bengvira vizīte, kas ir nosodīta Tuvajos Austrumos un citur, "var potenciāli saasināt saspīlējumu un izprovocēt vardarbību".

Jau ziņots, ka galēji labējais politiķis Bengvirs otrdien Jeruzalemē apmeklēja Tempļa kalnu, kur atrodas Aksas mošeja. Palestīniešu amatpersonas to uzskata par provokāciju un brīdināja, ka šī vizīte var izprovocēt vardarbību.

Tempļa kalns, kur atrodas Klints kupola mošeja un Aksas mošeja, ir trešā svētākā vieta islāmticībā, kuru musulmaņu svētā mēneša ramadāna laikā ierodas daudz ticīgo. Vienlaikus tā ir arī ebreju svētvieta, jo tur atradušies divi ebreju tempļi.

Izraēlas amatpersona skaidroja, ka Bengvira 15 minūšu ilgā vizīte notikusi saskaņā ar sen spēkā esošo vienošanos, kas ļauj ebrejiem un citiem nemusulmaņiem apmeklēt svētvietu, bet liedz tajā lūgties. Vizīte pagāja bez incidentiem, sacīja amatpersona.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu jaunā valdība ir labējākā Izraēlas vēsturē. Netanjahu sabiedroto vidū ir Reliģisko cionistu partija un Bengvira pārstāvētā partija "Ebreju vara". Jaunās valdības sastāvs raisījis palestīniešos bažas par viņu sen loloto Palestīnas valsts ideju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ISW: Triecieni Krievijas aizmugurē mazina krievu spējas uzbrukt Ukrainā

Ukrainai turpinot triecienus Krievijas aizmugurē, ne tikvien tiek iznīcinātas munīcijas rezerves un paši objekti, bet arī mazinātas krievu spējas uzbrukt Ukrainā, teikts ASV domnīcas "Kara studiju institūts" (ISW) ziņojumā.

Pasaule Libānā rāciju sprādzienos 20 bojāgājušie

Libānā trešdien eksplodējot rācijām, dzīvību zaudējuši 20 cilvēki, bet vairāk nekā 450 ievainoti, pavēstīja Libānas Veselības ministrija.

Pasaule Libānas ministrs: peidžeru sprādzienos 12 bojāgājušo vidū ir divi bērni

Libānā otrdien vienlaicīgi sprāgstot vairākiem simtiem peidžeru, dzīvību zaudējuši 12 cilvēki, arī divi bērni, trešdien pavēstīja Libānas veselības ministrs Firass Abiads.

Pasaule Borels aicina Gruziju atteikties no likumprojekta pret LGBT

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels trešdien aicinājis Gruziju atcelt pretrunīgi vērtēto likumprojektu par ģimenes vērtībām, kuru kritiķi uzskata par tiešā veidā vērstu pret LGBTQ tiesībām.

Lasiet arī

Pasaule Izraēla: «Hamās» kā militārs formējums vairs nepastāv

Palestīniešu teroristiskā grupējuma "Hamās" militārajām spējām 11 mēnešus ilgā kara laikā nodarīti būtiski zaudējumi, un tas kā militārs formējums Gazas joslā vairs nepastāv, otrdien žurnālistiem paziņojis Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants.

Sabiedrība airBaltic no 17.septembra atsāks dienas laika lidojumus no Rīgas uz Telavivu

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" no šā gada 17.septembra atsāks dienas laika lidojumus no Rīgas uz Telavivu, apstiprināja "airBaltic" pārstāvis.

Pasaule Izraēla: iznīcinātas tūkstošiem «Hizbollah» raķešu palaišanas iekārtu

Izraēlas iznīcinātājlidmašīnas svētdien triecienos Libānas dienvidos iznīcinājušas tūkstošiem Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" raķešu palaišanas iekārtu, kas bija notēmētas pret Izraēlas ziemeļiem un centrālo daļu, paziņoja Izraēlas armija.

Pasaule Izraēla dod triecienus mērķiem Libānā

Izraēlas bruņotie spēki svētdien pavēstīja, ka veic preventīvus triecienus Libānā, lai novērstu Irānas atbalstītā šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" liela mēroga uzbrukumu.