Lietuva ierosina ieviest ES sankcijas pret patriarhu Kirilu

Pasaule
LETA 15:34, 24.04.2022 0

Lietuva ierosina Eiropas Savienībai (ES) ieviest sankcijas pret Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhu Kirilu, kurš atbalsta Kremļa agresiju Ukrainā, intervijā portālam "15min.lt" apliecinājis ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

 

"Jā, ir tāds ierosinājums, bet (..) vēl nav galīgo atbilžu, vai to izdosies izdarīt," viņš sacījis. "Manā vērtējumā šī persona nodarbojas nevis ar dvēseļu glābšanu, bet ar dvēseļu nokaušanu, ja mēģināsim atrast kādu garīgu terminu, lai apzīmētu to, ko viņš dara ar saviem paziņojumiem, savu atbalstuu karadarbībai, visām tām šausmām, kas notiek Ukrainā un kurām viņš dod svētību gan fiziski, gan vārdos."

Sankciju noteikšanai nepieciešams visu ES dalībvalstu atbalsts.

Vienlaikus Landsberģis apstiprinājis, ka valsts institūcijas piedalās konsultācijās par iespējamu Lietuvas pareizticīgās baznīcas atdalīšanos no Maskavas, bet uzsvēris, ka valsts no baznīcas ir šķirta, tādēļ lēmums jāpieņem pašai pareizticīgo kopienai.

"Diskusijas un konsultācijas norisinās, man tas ir zināms (...). Arī ar varas institūcijām - kā to traktēt, kādi būtu vērtējumi," sacījis ministrs.

Krievijas pareizticīgā baznīca ir viens no Kremļa režīma balstiem, un patriarhs Kirils kopš Krievijas iebrukuma sākuma runājis par "ļaunuma spēkiem" Ukrainā, kas vienmēr esot cīnījušies "pret Krievzemes un tās baznīcas vienotību". Šie izteikumi raisījuši diskusijas attiecībā uz baznīcas vadības atbildību par Krievijas pastrādātajiem noziegumiem un pamudinājuši daļu Lietuvas pareizticīgo garīdznieku rosināt atdalīšanos no Maskavas patriarhāta.

Lietuvas pareizticīgā baznīca, ko vada Viļņas un Lietuvas pareizticīgo arhibīskaps metropolīts Inokentijs, ir viena no deviņām tradicionālajām reliģiskajām kopienām Lietuvā un pieder pie Maskavas patriarhāta ar metropolijas statusu.

Traķu pareizticīgo bīskaps Amvrosijs izteicies, ka Lietuvas pareizticīgā baznīca tiecas pēc lielākas neatkarības no Maskavas patriarhāta, taču uzsvēris, ka "baznīcas kanoni paredz noteiktus soļus šī mērķa sasniegšanai".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievijas triecienos Harkivai divi nogalinātie

Krievijas bruņoto spēku otrdien veiktajos triecienos Ukrainas austrumu pilsētai Harkivai nogalināti divi un ievainoti seši cilvēki, paziņoja Harkivas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Siņehubovs.

Pasaule Maskavieti par nokrāsotiem matiem apsūdz armijas diskreditācijā

Maskavā policija noformējusi protokolu par armijas "diskreditāciju" vietējam iedzīvotājam Staņislavam Ņetjosovam, jo viņš matus nokrāsojis dzeltenā, zilā un zaļā krāsā, vēsta izdevums "OVD-Info".

Pasaule Igaunija neplāno repatriēt valstī likumīgi dzīvojošus ukraiņu vīriešus

Igaunijas Iekšlietu ministrija neplāno repatriēt uz Ukrainu iesaucamā vecuma Ukrainas pilsoņus, kuri Igaunijā ieradušies likumīgi, paziņoja ministrijas pilsonības un migrācijas politikas nodaļas padomniece Anneli Viksa.

Pasaule Ukrainu pirmo reizi kopš lielā kara sākuma apmeklē britu karaļnama pārstāve

Vizītē Ukrainā ieradusies Edinburgas hercogiene Sofija, kļūstot par pirmo britu karaļnama pārstāvi, kas apmeklē Ukrainu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022.gada februārī.

Lasiet arī

Ekonomika Lietuvas «Vičiūnu grupe» pērn Krievijas budžetā iemaksājusi 55 miljonus eiro

Lietuvas pārtikas produktu ražotāja "Vičiūnu grupe", kas ir zīmola "Viči" īpašnieks un kuru Ukraina ir iekļāvusi starptautisko kara sponsoru sarakstā, grupas uzņēmumi pērn Krievijas valsts budžetā iemaksāja 5,46 miljardus rubļu (55,2 miljoni eiro), kas ir par 10,2% vairāk nekā 2022.gadā, liecina iniciatīvas grupas "STOP tirdzniecībai Krievijā" apkopotie dati.

Pasaule Vācija vēlas skolas un bērnudārzus dislocēto karavīru bērniem Lietuvā

Vācija vēlas, lai Lietuvā dislocēto karavīru ģimenēm skola un bērnudārzs tiktu nodrošināts gan Viļņā, gan Kauņā, trešdien paziņoja Lietuvas parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns.

Kultūra Pēc koncerta Kremlī Pupo tiek liegts uzstāties Šauļos

Itāliešu popmūzikas veterānam Pupo tiks liegts aprīlī uzstāties Šauļu arēnā, jo pagājušajā nedēļā viņš piedalījās koncertā Maskavas Kremļa pilī kopā ar Krievijas zvaigznēm, kas paudušas atbalstu iebrukumam Ukrainā.

Pasaule Lietuvas aizsardzības ministrs paziņo par atkāpšanos

Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis par atkāpšanos, piektdien pavēstīja valdība.