• Rūdis,
  • Rūdolfs,
  • Viviāna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Bijušais Latvijas armijas komandieris pastāstīja par ASV kļūdu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
VS.LV 16:28, 06.09.2021 1


ASV kļūda bija veidā kā tika iziets no Afganistānas, jo nepastāvēja skaidri karaspēka izvešanas nosacījumi, pirmdien intervijā Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" norādīja bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.


Foto:

Graube uzskata, ka ārvalstu koalīcijas viena no stratēģiskajām kļūdām Afganistānā bija tāda, ka vajadzēja laicīgi pieradināt afgāņus pašiem uzņemties atbildību un veikt kaujas operācijas. "Mēs vēl līdz 2012.gada karojām afgāņu vietā," uzsvēra Graube un atsaucoties uz koalīcijas karavīru secinājumiem, norādīja, ka vēl pirms pāris gadiem afgāņu vienības baidījušās darboties bez koalīcijas atbalsta.
Afganistānas gadījumā kā papildus faktori jāņem vērā arī nacionālās īpatnības un korupcija.

Lai arī ārvalstu militārais kontingents Afganistānu ir pametis, Graube sliecas piekrist tiem ekspertiem, kas prognozē pilsoņu kara atsākšanos, turklāt šādos apstākļos var veidoties radikālā islāma centri.

Vaicāts, vai ASV aiziešana bija kļūda, Graube atbildēja, ka kļūda bija veidā, kā tika iziets no Afganistānas, jo nebija skaidri iziešanas nosacījumi. Afganistānas gadījumā nebija izpildīti valstiski plāni un priekšnoteikumi par efekta sasniegšanu.

ASV paziņojot konkrētu datumu karaspēka izvešanai, talibi saprata, ka varēs gaidīt un pēc tam rīkoties, jo Afganistānas armijas un politiskajai vadībai nebija vēlēšanās iestāties par savu valsti.

Bijušais NBS komandieris kā piemēru sasteigtai un nepārdomātai aiziešanai minēja Bagramas gaisa spēku bāzes pamešanu. "Faktiski tā tika pamesta vienā, lai gan tai bija ļoti nozīmīga loma, jo bija viena no lielākajām lidostām. Šie plāni bija nepareizi, tomēr lielos uzstādījumos piekrītu, ka mūžam nevarējām tur palikt un rūpēties par šo valsti," uzsvēra Graube.

Runājot par rietumvalstu sagādātā Afganistānas armijas ieroču arsenāla nokļūšanu talibu rokās, NBS komandieris mierināja, ka sarežģītas tehnikas vienības, piemēram, helikopterus ASV padarīja lietošanai nederīgus, turklāt bruņumašīnas arī nevarēs ilgstoši lietot, jo tām nebūs rezerves daļas. Tajā pašā laikā vieglos strēlnieku ieročus un munīciju, kā arī nelielas tehnikas vienības talibi izmantos vēl ilgi.

Graube neuzskata, ka ASV ieiešana Afganistānā pirms 20 gadiem bija kļūda, jo tolaik pierādīts, ka šajā valstī darbojas teroristi. Tāpat šajā laikā tika nodibināta valdība, atvērtas universitātes un attīstījās ekonomiskie procesi.

"Esmu 14 reizes bijis Afganistānā, un tiekoties ar vietējiem bija redzams, ka lielajās pilsētās normāla dzīve attīstījās, lai gan Afganistānā pastāv liela atšķirība starp pilsētām un laukiem," uzsvēra Graube.

Latvija Afganistānas operācijas laikā zaudēja četrus karavīrus. Graube norādīja, ka dzīvības ir liels zaudējums, taču Latvija šajā laikā ir apliecinājusi, ka ir uzticīga NATO dalībvalsts, tādējādi pamatoti cerot, ka NATO līguma 5.pants strādās arī pasliktinoties mūsu valsts drošībai.

Tāpat šajos gados Afganistānā kopumā dienējuši aptuveni 3000 Latvijas karavīri, kas ieguvuši lielu pieredzi. Tas savukārt stiprina armiju. "Var pirkt dzelžus, bet ja nav uzkrāta pieredze. Mācībās tāda netiek iegūta," uzsvēra Graube, un piebilda, ka attiecībā uz nacionālajām interesēm Latvija tās ir stiprinājusi politiski un militāri.

Jau ziņots, ka noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi augustā izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Uz Irānas sagrābta kuģa Hormuzā atrodas Igaunijas iedzīvotājs

Igaunijas Ārlietu ministrija svētdien apstiprināja, ka uz kuģa, kuru Irānas gvarde sestdien sagrābusi Hormuza jūras šaurumā, atrodas Igaunijas iedzīvotājs.

Pasaule Latvija atbalsta Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu divu valstu sarunu ceļā

Latvija primāri atbalsta abu pušu sarunas kā labāko ceļu uz divu valstu risinājumu un Palestīnas valstiskuma nostiprināšanu, norādīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte, atbildot uz jautājumu, vai Latvija plāno atzīt Palestīnu kā valsti.

Pasaule Sārts skaidro, ko nozīmē Ukrainai Tuvo Austrumu konflikta izplešanās

Tuvo Austrumu konflikts izplešas, kas pasaulei nozīmē papildu nestabilitāti, bet Ukrainai - pasaules uzmanības samazināšanos, sociālajos tīklos vērtē NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, komentējot Irānas triecienus Izraēlai.

Pasaule Eksperts: Krievija pašlaik Ukrainā gūst taktiskus, nevis stratēģiskus panākumus

Krievija pašlaik Ukrainā gūst taktiskus, nevis stratēģiskus panākumus, šādu vērtējumu šorīt TV3 pauda Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Lasiet arī

Pasaule Afganistānā zemestrīcē gājuši bojā vismaz 255 cilvēki

Zemestrīcē, kas naktī uz trešdienu skārusi vairākus Afganistānas pierobežas rajonus ar Pakistānu, gājuši bojā vismaz 255 cilvēki, bet 155 guvuši ievainojumus, ziņo valdības kontrolētā aģentūra "Bakhtar".

Pasaule Talibi brīdina ASV un ES par bēgļiem, ja sankcijas tiks turpinātas

Afganistānas pagaidu valdība, ko pēc varas sagrābšanas izveidojusi radikālo islāmistu kustība "Taliban", brīdinājusi ASV un Eiropas sūtņus, ka centieni vērst sankcijas pret talibu režīmu apdraud drošību un var izraisīt ekonomisko bēgļu vilni.

Pasaule Irāna atsākusi komerciālos lidojumus uz Afganistānu

Irāna trešdien atsākusi komerciālos lidojumus uz Afganistānu, vēsta mediji.

Pasaule Kabulas lidostā atsākušies iekšzemes lidojumi

Afganistānas Kabulas lidostā atsākušies iekšzemes lidojumi, paziņojusi aviokompānijas "Ariana Afghan Airline" amatpersona.