Ģirģens: jānodrošina efektīva bēgļu atgriešana uz izcelsmes valstīm

Pasaule
LETA 16:45, 02.03.2020 0

Latvijas pozīcija ir nemainīga, proti, jāstiprina Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu pārvaldība un jānodrošina efektīva bēgļu atgriešanas politika uz izcelsmes valstīm, kā arī efektīva sadarbība ar trešajām valstīm, komentējot situācijas saasināšanos pie ES dienvidu robežas, norāda iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV).

 

Iekšlietu ministrs ar padomnieces Beatas Jonites starpniecību aģentūrai LETA norādīja, ka nelikumīga migrācija ir ienesīgs bizness organizētās noziedzības tīklam. Iekļūšanai ES tiek izmantoti arī augstas klases personu apliecinošo dokumentu viltojumi, viņš uzsvēra.

Iekšlietu ministrs uzskata, ka ES ātrāk jāattīsta un jāpabeidz automatizētas elektroniskās sistēmas (ETIAS) izveide, kas pastiprinās ES ārējās robežas kontroli un iedzīvotāju aizsardzību. Ar šo instrumentu varēs identificēt personas, kas var radīt draudus drošībai pirms viņu ieceļošanas ES, un liegt tām ceļošanas atļauju.

Patlaban tiek īstenota arī ES informācijas sistēmu sadarbība, kas sekmēs Eiropas meklēšanas portāla izveidi.

Tāpat tiks izveidots kopējs "identitātes repozitorijs" jeb centrālā vieta, kurā organizēti tiek veidots un uzturēts datu sakopojums. Šajā vietā glabātos trešo valstu valstspiederīgo biogrāfijas un biometriskos datus, kas pieejami vairākās ES informācijas sistēmās.

Vienlaikus ministrs ir pārliecināts, ka Latvijas Valsts robežsardze ir uzkrājusi zināšanas, pieredzi un personāls ir pietiekami kvalificēts un bieži atklāj dažādu dokumentu viltojumus, novēršot nelikumīgu iekļūšanu ES.

Kā vēstīts, Turcija piektdien paziņoja, ka vairs neturēs slēgtu savu robežu migrantiem, kas vēlas doties uz Eiropas valstīm. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad Sīrijas aviācijas uzlidojumā Idlibas provincē tika nogalināti 33 Turcijas armijas karavīri. Turcija apgalvo, ka tā bijusi spiesta atvieglot robežkontroli, jo nesaņem pietiekamu atbalstu bēgļu uzturēšanai no ES.

Reaģējot uz Turcijas paziņojumu, Grieķija slēgusi savu Kastaniju robežpārejas punktu, un grieķu robežpolicija, kuru atbalsta policijas īpašo uzdevumu vienības un armija, pielietojusi asaru gāzi un trokšņa granātas. lai neļautu nelegālajiem imigrantiem no Turcijas iekļūt ES.

ANO Starptautiskā migrācijas organizācija 1.martā paziņoja, ka Turcijā pie robežas ar Grieķiju sapulcējušies vismaz 13 000 migrantu.

Savukārt Turcijas iekšlietu ministrs Sileimans Soilu 29.februārī sociālajā tīklā "Twitter" ierakstīja, ka caur Edirnes provinci, kas robežojas ar Grieķiju un Bulgāriju, Turciju atstājuši 76 385 migranti.

Tomēr ne Grieķija, ne Bulgārija liela migrantu skaita ierašanos neapstiprina. Grieķijas aldības pārstāvis Stelis Petss 29.februārī informēja, ka Grieķija vairāku stundu laikā novērsusi 4000 organizētu, masveidīgu un nelegālu robežas šķērsošanas gadījumus no Turcijas puses.

Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri otrdien Zagrebā pulcēsies uz neformālu sanāksmi, lai apspriestu attiecības ar Turciju.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Studentiem un darba ņēmējiem palīdzēs pārcelties uz citām ES valstīm

Noslēdzies Eiropas Savienības (ES) ACROSS pilotpētījums, testējot digitālo pārrobežu platformu, kas palīdz risināt jautājumus saistībā ar studentu un darba ņēmēju pārcelšanos starp valstīm, informē Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Pasaule Kolumbijā nogāzies armijas helikopters ar deviņiem cilvēkiem, visi gājuši bojā

Kolumbijas ziemeļos ir nogāzies armijas helikopters ar deviņiem cilvēkiem, kas visi gājuši bojā, pirmdien paziņoja Kolumbijas armija.

Pasaule ANO eksperti apstiprina, ka Harkivā sprāgusi Ziemeļkorejas raķete

ANO eksperti nosūtījuši ANO Drošības padomei ziņojumu, kurā apstiprināts, ka pret Ukrainu izmantota Ziemeļkorejā ražota ballistiskā raķete, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", kas iepazinusies ar ziņojuma tekstu.

Pasaule Krievijas raķešu triecienā Odesai nogalināti vismaz pieci cilvēki

Krievijas armija pirmdienas vakarā ar raķetēm apšaudīja Ukrainas dienvidu pilsētu Odesu, nogalinot vismaz piecus cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 30, paziņoja Ukrainas Valsts ārkārtas situāciju dienests un vietējās amatpersonas.

Lasiet arī

Sabiedrība Ministrs neizslēdz nelegālās migrācijas spiediena palielināšanos no Krievijas

Ņemot vērā pēdējās dienās Somijā novēroto nelegālo imigrantu skaita pieaugumu no Krievijas puses, līdzīgu scenāriju nevar izslēgt arī Latvijā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pieļāva Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Sabiedrība Nost ar gļēvu liberālismu! Valdībai iesniegs aicinājumu apturēt imigrāciju

Ceturtdien, 26.oktobrī, Ministru kabinetā un pēc tam Saeimā paredzēts iesniegt memorandu "Par Latvijas valstsnācijas interešu nodrošināšanu".

Pasaule Nav indikāciju, ka situācija Gazas joslā varētu radīt tiešu migrācijas spiedienu

Pašlaik nav indikāciju par to, ka situācija Gazas joslā varētu radīt tiešu migrācijas spiedienu Latvijā, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" teica īpašo uzdevumu vēstniece Ārlietu ministrijā (ĀM) Baiba Braže.

Pasaule Francija sola finansiālu palīdzību Tunisijai migrantu plūsmas ierobežošanai

Francija pirmdien paziņoja par 25,8 miljonu eiro lielu finansiālu palīdzību Tunisijai, lai palīdzētu ierobežot nelegālo migrantu plūsmu pāri Vidusjūrai.