• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 11:29, 16.09.2024


Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.


Viņas nesenākās personālizstādes ir "Dealing Temptations. Sirēnas" galerijā MABOCA, Madonā, Latvijā (2024), "AKLĀ ZONA (ANGLES MORTS)" Mākslinieku savienības galerijā Rīgā, Latvijā (2023), "Sirēnas, Medūza un lotosa ēdāju sala" Kuldīgas mākslinieku rezidencē Kuldīgā, Latvijā (2022).

Austrijā, Vīnē, norisināsies laikmetīgās mākslas mese viennacontemporary, kurā tiks pārstāvēta arī galerija "Kogo" no Igaunijas, kas pasākumā prezentēs igauņu mākslinieces Lauras Peldas keramikas skulptūras un latviešu mākslinieces Sabīnes Verneres tušas gleznojumus viņu kopējā ekspozīcijā Sapīšanās.

Mākslinieces vieno interese par ainavu kā paltformu caur kuru pētīt un izprast pasauli. Laurai Peldai ainava ir redzējuma akts, kamēr Sabīnei Vernerei tā ir emocionālo pieredžu izpausme. Ekspozīcijā mākslinieču radītās fantastiskās pasaules viena otru papildina un bagātina, reizē atklājot arī eksistences daudzslāņainos un samezglotos stāvokļus.

Laura Pelda un Sabīne Vernere pārstāv jaunu, spēcīgu Baltijas jauno sieviešu mākslinieču paaudzi, kas izmanto savas profesionālās prasmes, zinātkāri, vēsturisko identitāti un spēcīgo saikni ar dabu un ainavu, lai radītu jūteksliski daudzslāņainus darbus. Viņas pievēršas idejām, kas izriet no ekofeminisma un postsociālisma teorijām, kā arī zemes un ķermeņa identitātes jautājumiem.

Sabīne Vernere ir zināma, pateicoties saviem izteiksmīgajiem tušas gleznojumiem, kuros attēlotas antropomorfas, dzimumu identitāšu spektrā plūstošas būtnes. Izvēloties ierobežotu, bieži monohromu krāsu paleti, viņa pludina savus tēlus abstrahētas plaknes ietvaros. Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi, taču vienlaicīgi tajos jūtams arī nemiers un agresija, pretnostatījumi, kas ir klātesoši arī cilvēka un dabas sarežģītajās attiecībās. Atpazīstamākais un visbiežāk sastopamais tēls viņas darbos ir vulva, kas atspoguļo sievišķā spēka un dabas mijiedarbību, kā arī kalpo kā alegoriska mākslinieces jūtu un pieredžu reprezentācija. Lai gan Vernere nododas ķermeniskās un seksuālās pieredzes izpētei, tā nekļūst par viņas darbu centrālo tēmu, bet drīzāk kalpo kā viņas mākslas valodas paplašinājums. Mākslinieces darbiem piemīt īpašs plastiskums, kuru pēdējā laikā, izmantojot jaunus materiālus un veidojot instalācijas telpā, viņa ir sākusi izmantot arī ārpus plaknes robežām.

Sabīne Vernere (dzimusi 1990.gadā Kuldīgā) ir latviešu māksliniece, kura dzīvo un strādā Rīgā. Šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas profesionālajā doktorantūrā un vada akadēmijas eksperimentālo mākslas telpu PILOT. Vernere ir ieguvusi maģistra grādu Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, papildinājusi zināšanas Antverpenes Karaliskajā mākslas akadēmijā un Zagrebas Mākslas akadēmijā. Viņa ir piedalījusies SKETE glezniecības rezidencē Savvaļa/Savage Latvijā (2022) un JCE rezidencē Parīzē, Francijā (2022).


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.