• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ventspils muzejs šodien mācīs podniecības prasmes (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 07:34, 04.08.2024


E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai.


Einārs Dumpis.

Ventspils muzejs aicina ikvienu būt klāt Kurzemes cepļa atvēršanā, kas notiks Piejūras brīvdabas muzejā svētdien, 4.augustā, plkst.13.00.

Visas nedēļas garumā podnieku Eināra un Baibas Dumpju vadībā Piejūras brīvdabas muzejā tika gatavoti trauki, piepildīts ceplis un pēc tam tas kurināts. Svētdien ikviens varēs kopā ar podniekiem novērtēt rezultātu - gatavos traukus, kurus izņems no cepļa.

Einārs Dumpis vada keramikas pulciņu Drabešu muižas Amatu mājā kopš 2015. gada. Podnieka amatu sācis apgūt 1989. gadā un ikdienā strādā Mētrienas pagasta podnieku Dumpju darbnīcā. Ir Vidzemes podnieku apvienības un biedrības "Senās vides darbnīca" biedrs. Interesējas par senvēsturi, demonstrē keramikas apdedzināšanu ugunskurā brīvdabas festivālos un podniecības meistarklasēs. Piedalījies projektā "Radošās darbnīcas Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā" - vadījis dzelzs ieguves un keramikas darbnīcas. Būvē keramikas cepļus un āra maizes krāsnis. Piedalījies biedrības "KasTe" projektos "Senā keramika Āraišu ezerpilī", "Viduslaiku keramika Āraišos" un "Vidzemes tradicionālā podniecība". No 1995. līdz 2005. gadam bijis podnieks Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Vidzemes podnieku darbnīcā "Čipati". No 2000. gada regulāri piedalās izstādēs un plenēros.

Kopā ar Dumpjiem ceplim traukus gatavoja Līva Ozoliņa (Ventspils), Dace Prūse (Kuldīgas novads), Evija Zvejniece (Rīga), Sanda Salmiņa (Cēsu novads) un Ilze Andersone (Cēsu novads).

E.Dumpis gatavoja traukus ar koku lapu attēliem, sekojot etnogrāfiskajai tradīcijai, kā arī nodevās mākslinieciskiem eksperimentiem un strādāja brīvā stilā. Savukārt Baiba Dumpe radīja trauku vēsturiskos atdarinājumus gan no māla, gan akmens masas. Viņas veidoto darbu vidū, piemēram, ir 16.-18.gadsimta, 13.gadsimta u.c. laika trauku atdarinājumi.

Kurzemes podnieku ceplis ir vienīgā šāda veida keramikas krāsns rekonstrukcija Baltijā. Krāsns izgatavota 2001.gadā, pēc 19. gs. beigās - 20. gs. sākumā lietotās Dienvidkurzemes podniecības krāsns parauga.

4.augustā Piejūras brīvdabas muzejā no plkst.10.00 līdz 17.00 būs arī citas Amatu dienas norises - dziedās "Maģie suiti", muzicēs Guntars Račs, Tomass Kleins un Jānis Narkevics juniors, bet Pāvilostas amatierteātris spēlēs izrādi "Kāzas" (aut. B.Jukņēviča, rež. K.Skrulle). Darbosies amatnieki, notiks amatu demonstrācijas, būs tirgotāji, spēles bērniem, vizināšanās ar zirgiem un Mazbānīti, varēs sastapt "mini ZOO" iemītniekus. Notiks ekskursijas gida pavadībā jaunajā muzeja ekspozīcijā.

Kurzemes cepļa kurināšana ir Ventspils muzeja organizēto Podnieku dienu pasākums. Projektu "Podnieku dienas Ventspils muzejā" atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Kurzemes plānošanas reģiona Kurzemes kultūras projektu mērķprogramma.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ventspilī atceras izcilus rakstniekus (+VIDEO)

Daudz uzzināt un gūt ieskatu daiļradē varēs Vēstures otrdienā.

Kultūra Latgaliešu kultūras kustības «Volūda» attīsta lokālo identitāti (+VIDEO)

Visas plānotās lekcijas ikviens interesents var apmeklēt bez maksas.

Kultūra Uz skatuves uzstāsies slavenais mākslinieks Andris Bērziņš ar draugiem (+VIDEO)

Priekšnesuma un dziesmas meistaram jau ir 72 gadi, taču viņš ir teicamā formā.

Kultūra Jaunais vadītājs: Opera ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas

Latvijas Nacionālā opera un balets (LNOB) ir pilnībā atguvusies pēc Covid-19 pandēmijas, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" atzina jaunais LNOB vadītājs Sandis Voldiņš.

Lasiet arī

Ekonomika Gada inflācija augustā Latvijā saglabājās 0,7% apmērā

Patēriņa cenas šogad augustā salīdzinājumā ar jūliju Latvijā samazinājās par 0,5%, bet gada laikā - šogad augustā salīdzinājumā ar 2023.gada augustu - palielinājās par 0,7%, tādējādi gada inflācijai saglabājoties tādā pašā līmenī kā mēnesi iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Sabiedrība Rēzeknes pašvaldība: Krievijas drons nav nokritis tuvu apdzīvotai vietai

Krievijas militārais drons sestdien Latvijā nav nokritis tuvu kādām apdzīvotām vietām, ziņo Rēzeknes novada pašvaldība.

Sabiedrība Mieriņa mierina: ja Krievijas drons apdraudētu valsts drošību, NBS būtu rīkojies

a Latvijā ielidojušais Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparāts apdraudētu valsts drošību, nepieciešamības gadījumā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) būtu veikuši "nepieciešamās darbības atbilstoši procedūrām", pauda Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS).

Ekonomika Saules enerģijas parka izveidē Spilves pļavās plāno investēt 60-80 miljonus eiro

Rīgas brīvostas pārvalde un Lietuvas uzņēmums "SNG Solar" pirmdien parakstīja līgumu par zemes nomu Spilves pļavu teritorijā saules enerģijas parka attīstīšanai, paredzot investīcijas parka izveidei no 60 līdz 80 miljoniem eiro.