• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Komēdijas filma «Pastkarte no Romas» pie skatītājiem nonāks 12. janvārī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 12:12, 31.12.2023


Latviešu kino veidotāju jaundarbs stāsta par senioru dzīvi.


“Filmēšana bija skaists, grūts un aizkustinošs process,” atzīst režisore Elza Gauja.

Jaunais pašmāju kino gads iesāksies ar Elzas Gaujas aktierfilmu "Pastkarte no Romas", kas no 12. janvāra tiks izrādīta kinoteātros visā Latvijā. Elzas Gaujas otrā spēlfilma ir aizkustinošs divu pastnieku senioru mīlestības stāsts, galvenās lomas atveido Jānis Jarāns un Indra Burkovska. Lai laimētu ceļojumu uz Romu, Alvīne un Ernests ķeras pie viltīgas shēmas ar loterijas kuponiem, taču viņu ieceri aizēno Alvīnes strauji progresējošā Alcheimera slimība.

Elza Gauja filmā ar vieglumu un smaidu, reizē nezaudējot līdzjūtību, runā par sabiedrībā aktuālu tēmu — paaugstinoties vidējam mūža ilgumam, ar atmiņas traucējumiem saskaras arvien vairāk cilvēku. Šis ir viens no retajiem Latvijas kinodarbiem, kur stāsta galvenie varoņi ir seniori. “Filmēšanas laikā no aktieriem emocijas nebija jāizspiež. Gan Jarāns, gan Burkovska smējās un raudāja, jo, kā izrādās, filmas tēma ir savā veidā skārusi mūs visus,” atzīst režisore Elza Gauja.

Savās sajūtās dalās aktieris Jānis Jarāns: “Daudzi lieto apzīmējumu „nejaušība”, bet man tā ir Dievjaušība – šoreiz Viņš manā dzīvē atsūtīja jauno, talantīgo, mīļo režisori Elzu Gauju, un viņa mani uzrunāja piedalīties filmā, kurā parādās demence. Ļoti aktuāla tēma, par kuru mūsdienās maz runā. Pēc filmas noskatīšanās būtu stipri jāpiedomā par saviem opīšiem un omītēm, vispār — par līdzcilvēkiem senioriem… Paldies visai fimēšanas grupai par burvīgo filmēšanas vasaru un atvasaru Romā… Un, protams, mīļš paldies manām kolēģēm — režisorei Elzai Gaujai un burvīgajai partnerei, sieviņai Indrai Burkovskai. Mīliet opīšus un omītes, lai Miers viņu sirdīs un acīs!

Alvīnes lomas atveidotāja Indra Burkovska piebilst: “Elzas Gaujas filmas stāsts ir atgādinājums par to, kāda vērtība ir mūsu dzīvība un kāds skaistums ir dzīve, kur var piepildīt savus sapņus. Ir tikai ļoti jāgrib. Mēs neviens nezinām savu likteni, bet es ticu, ka filma liks ticēt mīlestībai. Filmas uzņemšanas laiks bija ļoti interesants un neaizmirstams, filmēšanas grupa – burvīga. Filmējoties pasta ainās, atcerējos savu skolas laiku Kuldīgā, jo mamma ilgus gadus bija pastniece un es gāju viņai palīgā. Tagad, kad ir moderno sakaru laiks, grūti iedomāties, kā tolaik gaidīja pastnieku.“

Filma "Pastkarte no Romas" piedzīvos pirmizrādi 11. janvārī kinoteātra "Splendid Palace" svaigi atjaunotajā Lielajā zālē un no 12. janvāra tiks demonstrēta kinoteātros visā Latvijā. Daudzos seansos piedalīsies arī filmas aktieri un veidotāji.

Filma uzņemta Latvijā un Itālijā, tā veidota studijā "Picture House" sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un studiju Riverbed. Filmas operators ir Aleksandrs Grebņevs, scenāriju veidojušas Elizabete Lukšo-Ražinska un Elza Gauja, filmas māksliniece ir Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece – Kabish, montāžas režisors – Jurģis Ločmelis. Filmas mūzikas autors ir Andris Gauja, mūziku iespēlējuši Matīss Čudars, Artis Orubs, Jānis Porietis un Andris Gauja. Filmas producenti — Uģis Riekstiņš, Elza Gauja, Andris Gauja, izpildproducente Marta Šleiere.

Filmas finansētāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds, TV3 Group Latvia un Nacionālais Kino centrs. Filma tiks piedāvāta kā Go3 oriģinālsaturs, tās izplatītājs Latvijā ir "Riverbed Sales".

Filmu atbalsta Arkogints, Cinevera LV, SIXT, Hansa Film Services, AirBaltic, Rīgas Cirks, Merrild, Cido grupa, Amber Beverage Group, MySkin, Magnum NT, TV3, Go3, izdevniecība Rīgas Viļņi, izdevniecība Dienas Mediji, Radio SWH, ziņu aģentūra LETA, Radio Star FM u. c.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Ivars Seleckis 90 gadu jubileju sagaida ar jaunas filmas pirmizrādi (+VIDEO)

Klasiķis ienāca kā viens no leģendārā Rīgas poētiskā stila pamatlicējiem 20. gadsimta 60. gadu sākumā.

Kultūra JRT būs skatāms Hermaņa iestudējums «Melnais piens»

No 27.septembra Jaunajā Rīgas teātrī (JRT) būs skatāms Alvja Hermaņa iestudējums "Melnais piens".

Kultūra Kuldīgas mākslinieces Sabīnes Verneres darbi tika novērtēti Vīnē (+VIDEO)

Verneres darbi ir izteikti jutekliski, emocionāli un estētiski pievilcīgi.

Kultūra «Emmy» ceremonijā triumfē «Shogun» un «Hacks»

"Emmy" balvu pasniegšanas ceremonijā svētdien Losandželosā labāko seriālu godalgas saņēma seriāli "Shogun" ("Sjoguns") un "Hacks" ("Padomi").

Lasiet arī

Kultūra Latviešu piedzīvojumu komēdija «Banāns upē» izklaidēs skatītājus (+VIDEO)

Filmas tēma - kā izveidot attiecības ar mīļotā cilvēka pusaudžu bērniem - ir aktuāla un nereti arī traģikomiska.

Kultūra Filmu festivāls «‎Baltijas pērle» seansus veltīs Alēna Delona piemiņai (+VIDEO)

Aktiera ierašanās Latvijā, viņa uzstāšanās un uzruna skatītājiem un kolēģiem kinematogrāfistiem - tas viss tagad ataust atmiņā kā sapnis.

Kultūra Lokarno kinofestivālā godalgas saņēmusi Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma

77. Lokarno starptautiskajā kinofestivālā divas konkursa godalgas piešķirtas Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma "Sausi slīkstot" jeb "Seses", informē Nacionālais kino centrs.

Kultūra Nākammēnes Rotko muzejā Daugavpilī tiks atklāta unikāla izstāde (+VIDEO)

Tiks aptvertas visas radošās jomas, kurās Jans un Eva Švankmajeri darbojušies visā dzīves laikā.