• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Liepājas teātrī izcēlās skandāls (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
liepajniekiem.lv 22:49, 24.08.2023


Pērn uzņēmuma zaudējumi sasniedza 71 687 eiro.


Teātra šefs Herberts Laukšteins (1954).

Liepājas teātrī notikušajā aktieru trupas sapulcē, kurā piedalījās 17 aktieri, pārrunātas aktuālās problēmas Liepājas teātrī, proti, valdes locekļa Herberta Laukšteina nevēlēšanās tikties ar visiem aktieriem, kamēr nebūs notikusi viņa pārvēlēšana, aizbildinoties ar laika trūkumu.

Tāpat aktieri ir satraukti par trīs kolēģu – Egona Dombrovska, Madaras Viļčukas, Edgara Pujāta – un galvenā režisora Dmitrija Petrenko aiziešanu no Liepājas teātra.

Jau iepriekš bija zināms, ka E.Dombrovskis šosezon sāk darbu Latvijas Nacionālajā teātrī, M.Viļčuka strādā Dailes teātrī, bet D.Petrenko kļūs par Igaunijas Krievu teātra māksliniecisko vadītāju.

E.Pujāta aiziešana no Liepājas teātra līdz šim nebija publiski minēta.

”Es pagaidām nekādus komentārus nesniegšu. Tad, kad tas viss kaut kā sakārtosies…

Pašreiz neko nevaru komentēt, jo nekas nav oficiāli noticis,” viņš teica portālam liepajniekiem.lv.

Aktieri kā nozīmīgu problēmu minējuši arī komunikācijas trūkumu starp valdi un aktieriem – par D. Petrenko aiziešanu, nākamās sezonas iestudējumiem viņi uzzinot no medijiem, ne no vadības.

Turklāt valdes locekle Eva Ciekurze komunikācijā ar aktieriem esot nemanāma.

Liepājas teātra aktieri uzskata, ka netiek pilnīgi izmantots Klaipēdas kursa potenciāls, un viņus mācot šaubas par jaunā kursa turpmāko attīstību, jo kursa vadītājs D.Petrenko, kurš viņus izaudzinājis un kuram bijusi vīzija par aktieru ilgtermiņa attīstību, aiziet prom, un ir neziņa par turpmāko.

Šo problēmu dēļ aktieri vienbalsīgi nolēmuši lūgt pašvaldības vadību atlikt automātisku Liepājas teātra valdes locekļu H. Laukšteina un E. Ciekurzes pārvēlēšanu, tā vietā izsludinot atklātu konkursu uz valdes locekļa un mākslinieciskā vadītāja vietām.

Aktieri esot neapmierināti ar kultūrpolitikas īstenošanu Liepājas teātrī un vadības stilu.

Viņi vēlētos valdes locekli mākslinieciskajos jautājumos, kurš rūpētos par visas trupas attīstību, veidotu teātra repertuāru, domājot par aktieru attīstību, samērīgu noslodzi.

Liepājas teātra valdes pilnvaru termiņš beigsies šā gada septembrī.

Teātra vadītājs esot atteicies izrunāties ar trupu par samilzušajiem jautājumiem, tāpēc nācies rīkoties citādi – iesniegt vēstuli domei.

”Vēstulē vieni 80 procenti ir meli, safabricējums,” saka H.Laukšteins.

Sasauktajā sapulcē viņš sola iziet pa punktiem cauri un atmaskot šos melus.

”Nav tāda fakta kā Laukšteina nevēlēšanās [runāt ar aktieriem], kas ir pamata meli, ir prioritārā kārtībā darāmi un darīti darbi,” viņš norāda.

Bijusi vienošanās par to, ka tiek savākti un iesniegti aktieru jautājumi un teātra vadītājs sagatavojas sniegt uz tiem atbildes sapulcē.

Teātra vadītājs norāda, ka bāzi aktieru diskomfortam radot sāpīgais atalgojuma jautājums, jo šis ir laiks, kad cilvēki atgriežas no atvaļinājuma, bet atvaļinājuma nauda ir iztērēta, taču jādzīvo ir.

”Es saprotu, var parādīties neapmierinātība. Lai būtu kaut kas puslīdz konkrēts, tiek minēti apmelojumi, kas vēstulē parādījušies. Mērķis ir nesaprotams man,” saka H. Laukšteins.

Kā liecina “Firmas.lv” informācija, SIA “Liepājas teātris” apgrozījums pērn bija 653 927 eiro un uzņēmuma zaudējumi sasniedza 71 687 eiro.

Uzņēmums “Liepājas teātris” ir dibināts 1998. gada 24. februārī, tā ir pašvaldības dibināta kapitālsabiedrība, kurā visas kapitāla daļas pieder Liepājas pašvaldībai.

Pēc pašvaldībā paustā, teātris ir profesionāls reģionālais muzikāli dramatiskais teātris ar pastāvīgu un augsti kvalificētu trupu, kas piedāvā daudzveidīgu, mākslinieciski bagātu un kvalitatīvu repertuāru ikvienam reģiona iedzīvotājam, un ir Kurzemes mākslas, mūzikas, teātra un kultūras centrs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Kultūra Pirmizrādi piedzīvos Ozola koncertfilma

Kinoteātrī "Forum Cinemas" šodien plkst.19 pirmizrādi piedzīvos hiphopa mākslinieka Ozola koncertfilma "No rajona līdz arēnai", aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Inese Grīnberga.

Lasiet arī

Sabiedrība Sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru no Liepājas līdz Bernātiem

No pirmdienas, 15.aprīļa, sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru gar valsts galveno autoceļu Liepāja-Lietuvas robeža (A11) posmā no Liepājas administratīvās robežas līdz Bernātiem, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).

Sabiedrība Liepājas apkārtnē tiks ierīkots veloceliņš 17 km garumā (+VIDEO)

Iepirkuma uzvarētājs piedāvāja zemāko līgumcenu – 1 891 743,64 eiro.

Ekonomika Liepājas ostā plāno izbūvēt enerģijas kompleksu ar termināli ūdeņraža ražotnei

Liepājas ostā plānots izbūvēt atjaunojamās enerģijas kompleksu ar termināli ūdeņraža ražotnei, informē Liepājas speciālā ekonomiskā zona (SEZ).

Sabiedrība NATO plāno ieguldīt ap 160 miljonus eiro militārās ostas attīstībā Liepājā

NATO pieņemts lēmums par vairāk nekā 160 miljonu eiro finansējuma piešķiršanu militārās ostas attīstībai Liepājā Karostas teritorijā, tviterī raksta aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).