• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Izdots Ojāra Vācieša dzejas krājums krievu valodā

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 12:07, 22.01.2022 1


Mākslinieku apvienība "Orbīta" izdevusi Ojāra Vācieša dzejas krājumu "Vaši s akcentom pokloņņiki", kurā apkopoti dzejoļi, kurus Vācietis sacerējis krievu valodā, informēja apvienības pārstāve Zane Volkinšteine.



Daļa grāmatā iekļauto dzejoļu ir Vācieša oriģinālie teksti, kas sarakstīti viņa daiļrades agrīnajā periodā, savukārt daļa - viņa paša veiktie savu dzejoļu atdzejojumi krieviski. Pēc apvienības pārstāves paustā, šie darbi nekad iepriekš vienkopus grāmatā nav tikuši publicēti.

Grāmatas priekšvārdā ieskicēts šo darbu rašanās konteksts, kā arī izsekota Vācieša saikne ar krievu dzeju. Krājumā iekļautas arī Vācieša vēstules un zīmītes, kuras viņš krieviski sūtījis rakstniekam Viktoram Lagzdiņam un savai sievai - dzejniecei Ludmilai Azarovai.

Volkinšteine atzīmēja, ka savā ziņā grāmatu var uzskatīt par 2011.gadā izdevniecības "Neputns" izdotās antoloģijas "Latviešu/krievu dzeja. Latviešu dzejnieku krievu valodā rakstīti dzejoļi" papildinājumu. Tieši tādēļ šajā krājumā iekļauti arī pirmpublicēti un līdz šim nedrukāti, arhīvos nesen atrasti krieviski sarakstīti Vizmas Belševicas, Anšlava Eglīša un Jāņa Sudrabkalna dzejoļi.

Grāmatu sastādījis Aleksandrs Zapoļs, kurš ir arī priekšvārda autors. Latviski priekšvārdu tulkojusi Māra Poļakova. Grāmatas māksliniecisko noformējumu veidojusi Līva Kalniņa.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Franču aktieri Depardjē oktobrī sāks tiesāt par seksuālu uzbrukumu

Franču kinoaktieris Žerārs Depardjē no oktobra tiks tiesāts par seksuālu uzbrukumu, pirmdien paziņoja Parīzes prokurors.

Kultūra Radīta mobilā lietotne ar vairāk nekā 400 Latvijas Radio audiopasakām

Latvijas Radio ir izstrādājis jaunu mobilo lietotni - "Latvijas Radio pasakas", kur apkopotas vairāk nekā 400 pasakas par visdažādākajām tēmām, informē Latvijas Radio pārstāvji.

Kultūra Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms

Rīgas Vāgnera teātra ēkā noslēdzies demontāžas posms, kā arī pabeigts ēkas tehniskais projekts, informē Rīgas Riharda Vāgnera biedrības (RRVB) pārstāvji.

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Lasiet arī

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Sabiedrība Latvijā sākas līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona

Šodien Latvijā tiek atklāta līdaku spiningošanas un makšķerēšanas no laivām sezona, kas turpināsies līdz pat ledus uzsalšanai.

Sabiedrība Ādažu poligonā notiks militārās mācības CAT 24

No šodienas līdz 4.maijam Ādažu militārajā poligonā notiks NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas vadīto militāro mācību "CAT 24" aktīvā fāze, informē Nacionālie bruņotie spēki.

Sports Porziņģis iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā

Latvijas basketbolists Kristaps Porziņģis Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) Austrumu konferences ceturtdaļfināla spēlē iedzīvojies ikra muskuļa sastiepumā, otrdien pavēstīja viņa pārstāvētā Bostonas "Celtics".