Aprit tieši 101 gads, kopš lidmašīnā pirmoreiz pasniegts ēdiens. Ko deva?

Kultūra
Travelnews.lv 15:11, 11.10.2020 0

Pirms 100 gadiem, kad lidojumi tikai sāka izplatīties, ēdiena pasniegšana lidmašīnas salonā bija kas negaidīts - līdz šim par savu vēderu pasažieri rūpējās paši.

 

Pirmās maltītes pasažieru lidojumos tika piedāvātas Lielbritānijas aviokompānijas "Handley Page Transport" pasažieriem lidojuma laikā no Londonas uz Parīzi, un tas notika 1919.gada 11.oktobrī, vēsta Travelnews. Tas bija pirmais gadījums vēsturē, kad ēdienu, kas paredzēts pasažieriem, stjuarti ienesa speciālā iekārtā un arī izdalīja gaisa pasažieriem. Pasažieriem tika izdalītas tā saucamās pusdienu kastītes - kurās bija sviestmaizes un augļi.

Pēc notikušā precedenta, ēdiena piedāvājumus lidaparātos turpināja mainīt savu piedāvājumu šurp-turp - atsevišķas aviokompānijas to piedāvāja, bet atsevišķas nē. Tāpat arī bija ar galamērķiem - atsevišķos galamērķos bija pieejams ēdiens, atsevišķos nē. Pārsvarā piedāvājumā bija mazas uzkodas - sviestmaizes, augļi, nereti riekstiņi un tādas lietas, tomēr kārtējā revolūcija notika 1936.gadā, kad Amerikas Savienoto valstu lidsabiedrība ''United Airlines'' pirmo reizi savā lidaparātā izvietoja īstu virtuvi, lai spētu pasažieriem piedāvāt siltas maltītes. Pēc notikušā gan ātri vien citas lidsabiedrības rīkojās tāpat.

Pēc Otrā Pasaules kara, starptautiskie ceļojumi kļuva par turības simbolu, ne tikai vienkāršu pārvietošanās veidu, līdz ar to arī lidsabiedrības centās pielāgoties, parādot sevi no labākās puses. Piemēram, ''Air France'' drīz 1964.gadā sāka piedāvāt kaviāru un arī ļoti ekskluzīvus otros ēdienus, ko pasniedza kopā ar sudraba galda piederumiem.

Šobrīd gan sudraba galda piederumus ikdienā lidojumos neredzēt, tomēr maltītes lidsabiedrībās ir ļoti izpletušās un teju katrā lidojumā ir pieejamas dažādas maltīšu izvēles, kā arī dzērieni. Lidsabiedrības arī ir novērojušas, ka paēduši cilvēki lidaparātos uzvedas mierīgāk, tāpēc iespēju robežās cenšas savus pasažierus pabarot - īpaši ilgākos lidojumos. Tomēr lētās lidsabiedrības, kuras maksimāli cenšas samazināt izmaksas, ēdienu piedāvā izvēles formātā - par maksu. Nekas gan neliedz arī par maltīti lidaparātā parūpēties pašam - līdzi ņemot savas sviestmaizes, cepumus, snikerus vai pat ko nopietnāku - kamēr vien līdz ņemtais ēdiens nesatur šķidrumus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Muzeju naktī runās par latviešu kino leģendu Adu Neretnieci (+VIDEO)

"Kinorežisors - tā ir nolādēti grūta profesija, īpaši sievietei".

Kultūra Francijā sāksies Kannu festivāls, kurā demonstrēs Latvijas filmu «Straume»

Francijā šodien sāksies Kannu kinofestivāls, kur konkursam "Īpašais skatiens"atlasīta arī Latvijas režisora Ginta Zilbaloža pilnmetrāžas animācijas filma "Straume" jeb "Flow", aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Margarita Rimkus.

Kultūra Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.

Kultūra Dons: «Esmu gandarīts ar paveikto»

Latvijas delegācija dziedātāja Dona veikumu Eirovīzijas konkursā vērtē pozitīvi, uzsverot, ka uz šo konkursu var atskatīties ar lepnuma sajūtu, jo pēc ilgiem laikiem Latvija pelnīti atgriezusies konkursa finālā, sacīja Latvijas delegācijas vadītājs Guntars Gulbiņš.

Lasiet arī

Sports Usiks smagā svara kategorijas titulu apvienošanas cīņā uzvar Fjūriju (VIDEO)

Ukrainas bokseris Oleksandrs Usiks sestdien Rijādā smagā svara kategorijas titulu apvienošanas cīņā ar dalītu tiesnešu lēmumu pēc punktiem pārspēja britu Taisonu Fjūriju, kļūstot par neapstrīdamo čempionu.
Smagā svara kategorijā šī bija pirmā titulu apvienošanas cīņa šajā gadsimtā.

Veselība Kardioloģe: 10 000 soļu dienā palīdz normalizēt asinsspiedienu (+VIDEO)

Pirmo reizi satiekoties ar ģimenes ārstu, ir jālūdz izmērīt spiedienu.

Sports Rīgas maratonam reģistrējušies vairāk nekā 33 tūkstoši dalībnieku no 104 valstīm

Startam Rīgas maratona dažādās distancēs reģistrējušies 33 003 dalībnieki, kas ir teju lielākā Rīgas maratonā reģistrētā skrējēju kopa pasākuma vēsturē.

Pasaule Tusks: Polija tērēs 2,3 miljardus eiro austrumu robežas stiprināšanai

Polija tērēs vairāk nekā 2,3 miljardus eiro savas austrumu robežas stiprināšanai, sestdien pavēstīja premjerministrs Donalds Tusks.