• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Azerbaidžānas paklāji rotā Liepājas muzeju (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 19:03, 13.05.2024


Aušanai tiek izmantots tikai roku darbs.


Azerbaidžānas paklāju aušanas māksla ir iekļauta UNESCO Cilvēces Nemateriālā Kultūras Mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.

Ceturtdien, 16.maijā, Liepājas interjera muzejā "Hoijeres kundzes viesu nams", Azerbaidžānas Republikas vēstniecība Latvijā, atzīmējot Latvijas un Azerbaidžānas diplomātisko attiecību 30 gadu jubileju, pasniegs īpašu dāvinājumu - Hoijeres kundzes privātajām telpām darinātu 17. gs. paklāja kopiju.

Atbilstoši senajām paklāju aušanas tradīcijām, rokām darinātie tekstila izstrādājumi ir ar blīvu tekstūru un viengabalainu, bārkstainu virsmu. Paklāju aušanas prasme un amata meistaru noslēpumi tradicionāli tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tā nodrošinot šī tautas mākslas veida ilgtspēju. Muzejam darinātais paklājs ir veidots kā precīza Hoijeres kundzes laika paklāja kopija un pielietojot pārbaudītas metodes, ieguvis 17.gadsimtam atbilstošu, vecinātu izskatu.

Liepājas muzeja un Azerbaidžānas Republikas vēstniecības Latvijā sadarbība aizsākās 2023.gadā, kad visu jūnija mēnesi Liepājas muzejā pirmo reizi bija skatāma Azebaidžānas paklāju izstāde "Azerbaidžānas paklāji. Pagātnes un mūsdienu sinerģija".

Izstādē bija apskatāmi 14 oriģināli, Azerbaidžāņu tradicionālajā paklāju aušanas tehnikā rokām izgatavoti vilnas paklāji, atklājot vairākas Azerbaidžāņu paklāju veidu grupas ar apakšgrupām, kas ģeogrāfiski saistītas ar dažādiem Azerbaidžānas reģioniem: Gubas, Širvānas un Baku, Gazahas, Gendžes, Karabahas un Nahčivanas. Izstādes kolekcija uz Liepāju atceļoja no Vīnes (Austrijā) un pēc eksponēšanas Liepājas muzejā, tā aizceļoja uz Berlīni (Vācija), tā iezīmējot Liepāju Eiropas izstāžu kartē.

Izstādes Liepājas muzejā atklāšanu pagodināja Azerbaidžānas vēstnieks Latvijas Republikā, V.E. Elnurs Sultanovs un firmas "Azerkhalča" valdes priekšsēdētājs Emins Mammadovs. Abi kungi ar lielu interesi apskatīja ne tikai Liepājas muzeja centrālās ēkas ekspozīcijas, bet apmeklēja arī Liepājas 17.-19.gs. interjera muzeju "Hoijeres kundzes viesu nams". Šī apmeklējuma laikā radās ideja, ka muzeja interjeru varētu papildināt ar īpaši šim muzejam izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Mammadova kungs dalījās savā pieredzē par vairāku gadsimtu senu paklāju darināšanu, ko vairākkārt ļoti veiksmīgi ir realizējis "Azerkhalča"profesionāļu kolektīvs un dāsni piedāvāja muzeja interjeru papildināt ar īpaši Liepājai izgatavotu 17.gadsimta paklāja kopiju. Kopš 2010.gada tradicionālā Azerbaidžānas paklāju aušanas māksla ir iekļauta UNESCO Cilvēces Nemateriālā Kultūras Mantojuma reprezentatīvajā sarakstā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī

Pasaule Azerbaidžāna aizturējusi bijušo Kalnu Karabahas prezidentu Arutjunjanu

Azerbaidžāna ceturtdien paziņoja par Kalnu Karabahas bijušā prezidenta Arajiku Arutjunjana aizturēšanu aizdomās par agresijas karu un kara noziegumiem.

Pasaule Armēnija paziņo, ka Azerbaidžāna apšaudījusi tās pozīcijas pie robežas

Armēnija trešdienas vakarā paziņoja, ka Azerbaidžāna ir apšaudījusi tās pozīcijas pie abu valstu robežas.

Pasaule Separātisti: Karadarbībā Kalnu Karabahā 2 dienās nogalināti vismaz 200 cilvēki

Karadarbībā Kalnu Karabahā divās dienās nogalināti vismaz 200 cilvēki.

Pasaule Premjerministrs: Armēnija nepiedalījās Kalnu Karabahas pamiera izstrādē

Armēnija nav piedalījusies Kalnu Karabahas un Azerbaidžānas pamiera vienošanās projekta izstrādē, trešdien pavēstīja Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans, paužot cerību, ka pamiers tiks ievērots.