• Klementīne,
  • Raimonda,
  • Raina,
  • Tāle
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Strupišs: Termiņi krimināllietu izskatīšanā Latvijā ir ļoti labi

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 09:58, 22.03.2024


Termiņi, kādā parasti tiek izskatītas krimināllietas Latvijā, ir ļoti labi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Augstākās tiesas priekšsēdētājs Aigars Strupišs.


Foto: LETA

Viņš skaidroja, ka vidējais lietu izskatīšanas termiņš ir 7,9 mēneši pirmajā instancē un 4,2 mēneši otrajā instancē. "Gada laikā lielākā daļa krimināllietu tiek izskatītas, tas ir vidējais rādītājs," paskaidroja Strupišs.

Strupišs, norādīja, ka šādi rādītāji ir ne tikai labi Latvijas kontekstā, bet arī salīdzinājumā ar citām valstīm.

Vidējais prognozējamais lietu izskatīšanas termiņš Augstākajā tiesā (AT) šogad civillietās plānots - 18 mēneši, krimināllietām - desmit mēneši, administratīvajām lietām - 24 mēneši, aģentūru LETA iepriekš informēja Tieslietu padomē.

Nosakot lietu izskatīšanas termiņu, vērā ņemti iepriekšējā gada faktiskie lietu izskatīšanas rādītāji un plānotie faktori, kas var ietekmēt izskatīšanas termiņus šajā gadā.

Civillietu departamentam un Krimināllietu departamentam šāds lietu izskatīšanas termiņš bija plānots arī pagājušajā gadā, bet faktiskā izpilde bija mazāka - Civillietu departamentam 17, Krimināllietu departamentam 9,2 mēneši. Savukārt Administratīvo lietu departamentam pagājušajā gadā bija plānots lietas izskatīt vidēji 18 mēnešos, bet faktiski bija 32,1 mēneši.

Administratīvo lietu departamenta vidējo lietu izskatīšanas ilgumu ietekmējusi tiesvedību apturēšana lietās, kurās departaments uzdevis prejudiciālos jautājumus Eiropas Savienības Tiesai (EST). Pagājušajā gadā pabeigts izskatīt ar spriedumiem vairāk nekā 45 lietas, kurās bija apturēta tiesvedība sakarā ar vēršanos EST. Pamatā tās bija lietas, kurās mazās hidroelektrostacijas vērsās tiesā ar pieteikumiem par zaudējumu atlīdzināšanu sakarā ar to, ka regulators nebija noteicis elektroenerģijas realizācijas vidējo tarifu.

Tik daudz apturētu lietu šajā gadā netiek plānots, taču katrs prejudiciālais jautājums EST, tāpat arī pieteikums Satversmes tiesai aptur lietas izskatīšanu AT un pagarina kopējo lietas izskatīšanas laiku.

Tieslietu padomes sēdē tika paustas bažas, ka divi gadi lietas izskatīšanai kasācijas instancē administratīvajām lietām un 1,5 gadi civillietām ir pārāk ilgs termiņš no lietas dalībnieku skatupunkta.

Tikmēr ģenerālprokurors Juris Stukāns šonedēļ Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē sūrojās, ka tiesas nespēj nodrošināt saprātīgi ātru lietu izskatīšanu.

"Neskatoties uz to, ka pēdējos trīs gados tiesām nodoto lietu skaits ir samazinājies uz pusi, tiesas nespēj nodrošināt saprātīgi ātru lietas izskatīšanu," izteicās Stukāns.

Arī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta virsprokurors Arvīds Kalniņš Saeimas komisijā papildināja, ka līdz šim apkopotā informācija liecina, ka tiesās ir ļoti iestrēgušas un ilgi neizskatītas lietas.

"Ja, piemēram, runājam par Ģenerālprokuratūras Korupcijas apkarošanas koordinācijas nodaļu, tad viņiem trīs gadu atpakaļ bija 54 lietas neizskatītas, bet pagājušā gada beigās - 48 lietas. Samazinājums ir ļoti minimāls. Dažas lietas ir tik ilgstoši iestrēgušas, ka, patiesību sakot, zaudē jēgu process, un iespējamais sods nesasniedz savu mērķi," izteicās Kalniņš.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki

Trešdien Rīgā dzēsti divi paaugstinātas bīstamības ugunsgrēki - Jaunciemā un Dzirciemā, aģentūra LETA uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas Latvijā no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki

Latvijā otrdien no ūdenstilpēm izcelti divi bojāgājuši cilvēki, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Kriminālziņas «Biju vienā Rīgas policijas iecirknī un man radās jautājums...»‎ (+VIDEO)

Premjera partija nevar uzturēt kārtību tiesībsargājošo iestāžu darbā.

Kriminālziņas Policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu Dobelē

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par mūziķa Horena Stalbes piekaušanu 13.aprīļa rītā Dobelē vietējā benzīntankā pēc pilsētā nospēlētas diskotēkas.

Lasiet arī

Kriminālziņas Apsūdz Latvijas pilsoni par došanos uz Ukrainu veikt diversijas aktu

Publiski pieejamais tiesas kalendārs liecina, ka apsūdzēts ir Ivans Tarabanovs un Rīgas pilsētas tiesa Mazā Nometņu ielā lietu plāno skatīt 7.jūnijā.

Kriminālziņas Piespriež gada cietumsodu vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu

Kurzemes rajona tiesa diviem vecākiem, kuru bērns saindējās ar metadonu, piespriedusi cietumsodu uz vienu gadu.

Pasaule Par ECT tiesnesi no Latvijas ievēlēts ST tiesnesis Artūrs Kučs

Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja otrdien par Latvijas tiesnesi Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar absolūto balsu vairākumu ievēlēja pašreizējo Satversmes tiesas (ST) tiesnesi Artūru Kuču, informēja Ārlietu ministrijā.

Sabiedrība Skatīs tiesneša lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā

Administratīvā apgabaltiesa rakstveida procesā 2.oktobrī skatīs tiesneša Renāra Jūrmaļa lietu par nesaskaņotu strādāšanu kažokādu rūpnīcā Dānijā atvaļinājuma laikā.