• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Augstākā tiesa atstāj spēkā cietumsodu Vaškevičam

Teksta izmērs Aa Aa
Kriminālziņas
LETA 22:36, 03.03.2024


Augstākā tiesa (AT) ir atstājusi spēkā spriedumu, ar kuru bijušajam Galvenās muitas pārvaldes direktora vietniekam Vladimiram Vaškevičam piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem un septiņiem mēnešiem par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu un citiem noziegumiem.


Foto: LETA

AT Senāts izskatīja krimināllietu sakarā ar apsūdzētā Vaškeviča aizstāvju iesniegto kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2023. gada 20. aprīļa spriedumu, ar kuru Vaškevičs par piedalīšanos mantiskā darījumā kā valsts amatpersona, kurai tas sakarā ar dienesta stāvokli ar likumu bija aizliegts, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu lielā apmērā un nepatiesu ziņu norādīšanu deklarācijā, atzīts par vainīgu un sodīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un septiņiem mēnešiem.

Senāts atzina, ka Rīgas apgabaltiesas spriedums ir tiesisks un pamatots, tādēļ ir atstājams negrozīts un aizstāvju kasācijas sūdzība noraidīta.

Senāts atzina, ka apelācijas instances tiesa pamatoti atzinusi, ka lietā konstatētie faktiskie apstākļi atbilst noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm. No pierādītā noziedzīgā nodarījuma apraksta izriet, ka apsūdzētais Vaškevičs, izmantojot viņam izsniegtās kredītkartes un apmaksājot dažādus pirkumus, guva ienākumus lielā apmērā no ārzonas uzņēmumiem.

Kredītlimita piešķiršana apsūdzētajam faktiski bija dāvinājums, jo izlietoto kredītlimitu viņa vietā sedza trešā persona. Savukārt šāda papildu ienākumu gūšana dāvinājuma formā ar likumu bija aizliegta.

Tāpat Senāts atzina, ka šajā kriminālprocesā ir konstatējams autonomās legalizācijas jeb "stand-alone" gadījums un tas, ka nav noskaidrojams tieši no kura noziedzīga nodarījuma ir tikuši iegūti apsūdzētā legalizētie finanšu līdzekļi, nevar būt šķērslis viņa atzīšanai par vainīgu.

Apelācijas instances tiesa secinājumus par finanšu līdzekļu, kuri izmantoti, norēķinoties ar apsūdzētajam izsniegtajām maksājumu kartēm, noziedzīgo izcelsmi izdarījusi, pamatojoties uz konkrētās lietas faktiskajiem apstākļiem un lietā iegūtajiem pierādījumiem. .

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Patlaban Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā atrodas cita krimināllieta, kurā Vaškevičs apsūdzēts par kukuļošanu. Lieta tiek skatīta bez paša apsūdzētā klātbūtnes.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja aizturētais Vaškevičs tika apcietināts jau 2011.gada ziemā, taču vēlāk viņu atbrīvoja pret 85 372 eiro drošības naudu. Vaškevičs pēc tam aizbrauca uz Austriju, no kuras Latvijā vairs nav atgriezies. Austrija nav izdevusi Vaškeviču Latvijai viņa it kā sliktā veselības stāvokļa dēļ, lai arī izmeklētāji pieļauj, ka tas tiek simulēts.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kriminālziņas Aizdomās par gatavošanos valsts amatpersonas slepkavībai aizturēti pieci cilvēki

Valsts policija aizdomās par iespējamu sagatavošanos kādas valsts amatpersonas slepkavībai aizturējusi piecas personas, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Simona Grāvīte.

Kriminālziņas Apcietina divas personas, kuras atbalstījušas Bukaina meitas nolaupīšanu

alsts policija aizturējusi un tiesa apcietinājusi divas personas, kuras tiek turētas aizdomās par prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina atbalstīšanu, īstenojot meitas nolaupīšanu un aizvedot viņu uz Krieviju.

Kriminālziņas Ar SUP dēli Krievijā nokļuvušais ir prokremliskais aktīvists

Nedēļas nogalē ar SUP dēli no Latvijas Krievijā nelikumīgi nokļuvušais vīrietis ir organizācijas "Baltijas antifašisti" krimināllietā apsūdzētais prokremliskais aktīvists Staņislavs Bukains, ziņo LETA.

Kriminālziņas Soctīklos tiek apspriesta kratīšana: «Tauta zina, ka Ždanoka vainīga» (+VIDEO)

Tatjana Ždanoka ir saistīta ar iespēju sazināties ar Krievijas specdienestiem.

Lasiet arī