• Bruno,
  • Telma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zinātnieki iesaka sagatavoties veselas nedēļas magnētiskajām vētrām

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:37, 30.07.2024


Eksperti prognozē, ka ģeomagnētiskās vētras turpināsies līdz nedēļas beigām.



Šonedēļ gaidāmas dažādas intensitātes ģeomagnētiskās vētras, kuru stiprums svārstīsies no G1 līdz G3, ziņo SpaceWeather.

29. un 31. jūlijā iespējamas G1 klases (vājas) ģeomagnētiskās vētras, kas var pieaugt līdz G2 (mērenas). 30. jūlijā gaidāma spēcīga G3 klases vētra. Zinātnieki norāda, ka no 27. līdz 28. jūlijam notikušas vairākas koronālās masas izsviedes no Saules, kas sasniegs Zemi laikā no 29. jūlija līdz 1. augustam, izraisot virkni ģeomagnētisko vētru.

Pēdējās dienās Saules aktivitāte bijusi mērena, ar vairākiem lieliem uzliesmojumiem Saules dienvidaustrumu apgabalā un vēl vienu uzliesmojumu zvaigznes lielākajā aktīvajā reģionā dienvidrietumos.

Pašlaik Saules diskā ir 11 reģioni ar saules plankumiem, no kuriem sarežģītākais atrodas dienvidrietumu kvadrantā. Tajā pašā laikā saules plankumu kopa, kas pārvietojas caur Saules dienvidaustrumu kvadrantu, turpina pieaugt, radot samezglotas magnētiskās cilpas, kas destabilizē reģionu.

Tumši plankumainajā dienvidrietumu reģionā aktivitāte ievērojami palielinājusies.

Koronālās masas izmešana, kas atbildīga par ģeomagnētiskajām vētrām, notika saules plankumā M9.9. Zinātnieki uzskata, ka tā sakrita ar izmešanu no citiem tumšo plankumu apgabaliem uz Saules, radot vairāku dažādas intensitātes ģeomagnētisko vētru ietekmi uz Zemi šonedēļ.

Speciālisti atgādina, ka magnētiskās vētras ir strauju magnētisko pārmaiņu periodi, kas var ilgt no vairākām stundām līdz vairākām dienām.

Magnētiskajām vētrām ir divi galvenie cēloņi. Pirmkārt, Saule dažreiz izšauj spēcīgu saules vēja uzliesmojumu, ko sauc par koronālās masas izmešanu. Šādas spēcīgas saules vēja poras ietekmē Zemes magnētisko lauku, radot sarežģītas svārstības un elektriskās strāvas tuvējā Zemes telpā, kas savukārt rada papildu izmaiņas magnētiskajā laukā - tas viss veido "magnētisko vētru".

Otrkārt, Saules magnētiskais lauks dažkārt tieši savienojas ar Zemes magnētisko lauku. Šis tiešais savienojums nav biežs, bet kad tas notiek, uzlādētas daļiņas var iekļūt magnetosfērā, radot strāvas un izraisot magnētiskā lauka izmaiņas.

Dažreiz Saule izstaro koronālās masas izmešanu laikā, kad Zemes un Saules magnētiskā lauka līnijas ir tieši saistītas. Šādos gadījumos uz Zemes var notikt īpaši spēcīgas magnētiskās vētras.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas Nacionālajā dabas muzejā varēs aplūkot sēņu izstādi

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā no 11.septembra līdz 15.septembrim būs apskatāma "Lielā sēņu izstāde 2024", pavēstīja muzeja pārstāvji.

Interesanti fakti Šīgada jūnija-augusta periods bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts

2024.gada jūnija-augusta periods ir bijis karstākais, kāds jebkad reģistrēts, un šis gads kopumā varētu kļūt par karstāko uz Zemes, piektdien paziņoja Eiropas Savienības (ES) Klimata pārmaiņu dienests "Copernicus" (C3S), kas veic klimata novērošanu.

Interesanti fakti Mēs atceramies mūsu valsts vēsturiskā notikuma 80. gadadienu (+VIDEO)

1944.gada 8.septembrī Saeimas priekšsēdētājs Pauls Kalniņš parakstīja Deklarāciju par Latvijas valsts atjaunošanu.

Interesanti fakti Saturns šonedēļ būs vislielākais un spožākais

Milzu gāzes planēta būs opozīcijā, un nākamreiz šāda parādība būs novērojama tikai pēc gada.

Lasiet arī

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.

Interesanti fakti Kas notika ar cilvēku atstātajiem karogiem un priekšmetiem uz Mēness (foto)

Pētnieki ir aprakstījuši, kā mūsdienās izskatās karogi un fotogrāfijas, ko astronauti atstājuši pirmās nolaišanās laikā uz Zemes pavadoņa.

Interesanti fakti Iespējams, būs jāglābj NASA astronauti, kas «nav iestrēguši» SKS

Abiem astronautiem, kuri orbītā ieradās ar kosmosa kuģi "Boeing Starliner", bija paredzēts atgriezties uz Zemes jūnijā. Tomēr tagad viņi kosmosā uzturēsies vismaz līdz augusta vidum.