• Sigmunds,
  • Zigismunds,
  • Zigmunds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Cēsu novadā skaistumu pavēris Dzērbenes muiža (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:10, 24.11.2023


"Mēs - tie, kas dzīvojam šajā teritorijā, esam būtībā laimīgi cilvēki".


Senā pils aicina apmeklētājus.

Zīds, stikls, keramika un gleznas ar šo nedēļu skatāmi Dzērbenes pilī: Tā ir pirmā kopīgā mākslinieku apvienības "Union 5 " izstāde "Pēctecības spēks". "Union 5" apvienojušās stikla māksliniece Inga Jaunzeme - Grīnvalde, keramiķe Sandra Osīte, zīda māksliniece Laila Vilciņa un gleznotāja Ausmu Gašpere..Izstāde veltīta mūsu dzimtās Latvijas dabas skaistumam un vērtībām.

Izstāde "PĒCTECĪBAS SPĒKS " nāk klajā patriotu mēnesī - mēnesī, kad Latvija svin sava valstiskuma svētkus. Šobrīd notiekošais arvien vairāk liek domāt par mūsu katra vietu un atbildību savās izvēlēs, rīcībā, lēmumos. Latvji bija tik spēcīgi un gudri, ka prata izveidot valsti. Tas ir ļoti daudz. Šodien kā nekad agrāk mums arvien biežāk ir jāpatur prātā šis fakts. Jo valsts izveide, brīvības cīņas un neatkarības iegūšana prasīja savlaik dzīvības un asinis kaujās.

Caur Lailas Vilciņas zīda lakatiem eko print tehnikā mēs redzam mūsu Latvijas augu un ziedu daudzveidību un krāšņumu, bagātīgo ārstniecisko floru; caur Ingas Jaunzemes Grīnvaldes stikla gravējumu tehnikā radītajiem darbiem mēs uzlūkojam mūsu sentēvu latviskos kodus Lielvārdes jostas zīmju un rakstu valodā un brīnišķos dabas skatus, caur Sandras Osītes keramiku un glazūrām apbrīnojam mūsu dabas materiāla māla fascinējošo krāšņumu, daiļumu, draudzīgumu un praktiskumu ikdienā sadzīvē, zemes piesātinājuma toņus bļodās, krūkās un vāzēs, caur Ausmas Gašperes gleznām gremdējamies latviskās pirts tradīcijās, kas simbolizē, attīrīšanās un tīrības, atjaunotnes vērtību, tautasdziesmās apdziedātās gudrības mīlestību un neskartas, tīras dabas vērtību, kas dod mums tīru gaisu, ūdeni, barību. Mums ir tik daudz dots. Un pēctecība prasa, lai mēs to visu vērtētu, celtu godā un cieņā, sargātu un vairotu.

Inga Jaunzeme Grīnvalde, stikla māksliniece saka:" Skaistā daba, vērtīgie augi, ogas, rieksti, un sēnes mūsu mežos un purvos, zivis mūsu upēs un ezeros, medus stropos ir pirmie un labākie palīgi un dakteri ikvienam. Mēs esam bagāti. Un tas ir galvenais, kas mums jāapzinās, jo tīra vide, daba, tās skaistums un četri gadalaiki ir brīnums, kas mums ir dots. To redz no citām zemēm, no citām debess pusēm ļoti daudzi. Un iekāro, jūsmo par mūsu zemes skaistumu, tradīcijām un tautas gara mantām, kultūru un mākslu. Mēs paši esam pieraduši pie sava brīnuma un skaistuma, tāpēc to tā pa īstam nespējam objektīvi novērtēt.

Šī izstāde ir kā savdabīgs atgādinājums caur konkrētām lietām, kurās iešifrēts latviskais gars un spēks, paraudzīties uz mūsu bagātībām un vērtībām tieši no šīs prizmas, lai aptvertu to, cik liels dārgums mums ir dots. "

Izstāde ir par to, ka patriotisms ir tikai tukši vārdi, ja aiz tā nestāv kaut vai viena konkrēta praktiski darīta lieta. Un mums ir ļoti daudz ar ko lepoties, par ko citi var tikai sapņot. Pat labklājīgās Luksemburgas vai Čehijas iedzīvotājs nekad 20 minūšu braucienā no savas valsts galvaspilsētas nevarēs nonākt pie jūras, jo tās tur vienkārši nav. Vācijas, Austrijas, Horvātijas iedzīvotāji 20 minūšu attālumā no galvaspilsētas nevar savākt pilnus grozus ar sēnēm, Dubajā vai Stambulā no agra rīta galvaspilsētas mikrorajonā nedzirdēs dziedam lakstīgalu parkā un tik daudz skvēru, apstādījumu, dārzu, kanālu un parku pašā pilsētas centrā ar eksotiskām koku un krūmu sugām, lai dienas vidū ir kur atpūsties, reti kur var sastapt Eiropā šodien...

Mēs, mākslinieces, Inga, Ausma, Sandra un Laila aicinām paraudzīties uz mūsu zemi ar citām mērauklām. Gaismas un pēctecības un vērtību kontekstā. Mēs - tie, kas dzīvojam šajā teritorijā, esam būtībā laimīgi cilvēki. Par savu laimi ir jācīnās, ja to grib atņemt. Jo atņemt var gribēt tik to, kas ir kas labs un vērtīgs. Sliktu un bezvērtīgu atņemt neviens otram negrib. Vai ne?

Izstāde būs skatāma līdz 31.decembrim 2023.g.


 Silti vārdi izstādes atklāšanā.
Silti vārdi izstādes atklāšanā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Eksperts: šobrīd ceļošana grupās ir drošāka (+VIDEO)

Šādos kopīgos ceļojumos, ja vien cilvēks ir atvērts, viņš piedzīvo daudzas jaunas iepazīšanās.

Interesanti fakti Mežotnes Mazā pils sola lielisku koncertsezonu (+VIDEO)

Stāvais pilskalns ir lielākais Austrumzemgalē.

Interesanti fakti Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 26. un 27. aprīlī (+VIDEO)

Rēzeknē pulcējās gan latviešu apdzīvoto novadu apvienošanās idejas piekritēji, gan pretinieku.

Interesanti fakti No maija stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Trešdien, 1.maijā, stāsies spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijā, VS.LV informēja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Lasiet arī