• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Garākais paredzamais mūža ilgums ir Pierīgā dzīvojošiem. Kur īsākais?

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
LETA 03:35, 03.10.2023


Latvijā garākais paredzamais mūža ilgums ir Pierīgā dzīvojošiem, bet īsākais Latgalē, pavēstīja Centrālajā statistikas pārvaldē, atsaucoties uz informatīvajā apskatā "Demogrāfija" publicētajiem datiem.



Statistikas pārvaldē informē, ka Pierīgā dzīvojošiem vīriešiem paredzamais mūža ilgums ir 71,3 gadi, bet sievietēm - 80,4 gadi, vienlaikus Latgalē vīriešiem paredzamais mūža ilgums ir 67,1 gads, bet sievietēm - 77,2 gadi.

Ilgāks paredzamais mūžs raksturīgs reģionos ar lielāku gados jaunu iedzīvotāju skaitu un zemāku mirstību, norāda statistikas pārvaldē.

2022.gadā jaundzimušo vidējais paredzamais mūža ilgums bija 74,4 gadi, tostarp vīriešiem - 69,4 gadi, bet sievietēm - 79,3 gadi.

Latvijā gada laikā paredzamais mūža ilgums pieaudzis vidēji par 1,3 gadiem, savukārt Latvijas reģionos mūža ilgums visvairāk pagarinājies Latgalē - par 2,5 gadiem, seko Zemgale ar pieaugumu par 2,1 gadu, Kurzeme un Rīga ar vienu gadu, Pierīga ar 0,9 gadiem un Vidzeme ar 0,3 gadiem.

2022.gadā Latvijā piedzima 15 954 bērnu, kas ir par 1466 jeb 8,4% mazāk nekā 2021.gadā, kas ir zemākais rādītājs pēdējo simts gadu laikā. Visvairāk bērnu piedzima Rīgā (30,1% no kopējā dzimušo skaita) un Pierīgā (24,2%).

Augstākie dzimstības rādītāji 2022.gadā bija Pierīgas un Vidzemes reģionā - 46 dzimušie uz 1000 sievietēm reproduktīvajā vecumā (15 līdz 49 gadi), bet zemākie dzimstības rādītāji bija Rīgā - 35 dzimušie uz 1000 sievietēm.

Paaudžu maiņu raksturojošais rādītājs - summārais dzimstības koeficients - Latvijā 2022.gadā bija 1,47, kas ir tālu no vēlamā bērnu skaita (2,1-2,2) normālai paaudžu nomaiņai, norāda statistikas pārvaldē.

Pēdējo reizi summārā dzimstības koeficienta vērtība 2,2 Latvijā bija 1986.-1987.gadā, kad piedzima 42 000 bērnu gadā, kas bija lielākais dzimušo skaits kopš 1946.gada. Eiropas Savienībā 2021.gadā summārais dzimstības koeficients bija 1,53, tostarp robežās no 1,13 Maltā līdz 1,84 Francijā.

Latvijas reģionos pēdējā gada laikā novērota summārā dzimstības koeficienta krišanās, visvairāk tas samazinājās Pierīgā - par 0,19, bet pieauga tikai Vidzemes reģionā - par 0,05.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Uzstādīti četri torņi Latvijas-Baltkrievijas robežas novērošanai Daugavas posmā

Uzlabojot valsts robežas aizsardzību Daugavas posmā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, šobrīd ir uzstādīti četri no sešiem torņiem robežas novērošanai, informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes locekle Jeļena Gavrilova.

Interesanti fakti Eksperts: Platforma «X» atjaunojusi komunistu tradīcijas ASV politikā

Platforma "X" jeb tviteris ir atjaunojis komunistu tradīcijas ASV politikā, tādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Ārpolitikas institūta (LĀI) pētnieks, Latvijas Transatlantiskās organizācijas valdes loceklis Sandis Šrāders.

Interesanti fakti Siliņa saņēmusi Ukrainas valsts ordenu

\Uzturoties vizītē Ukrainā, Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa (JV) saņēmusi Ukrainas valsts apbalvojumu - Kņazienes Olgas I šķiras ordeni, kuru premjerei pasniedza Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.

Interesanti fakti Latvietis izstrādājis datorspēli, kas mudina staigāt (+VIDEO)

Darbības, piemēram, cirst kokus, ir iespējams uzstādīt pirms došanās pastaigā.

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.