• Agija,
  • Aldonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Britu vēsturnieks sajūsmā par filmu «Dvēseļu putenis» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
EKSKLUZĪVI! 12:59, 11.05.2023


9. maijā Youtube kanāla ''Insider'' tika vērtētas pirmā pasaules kara filmas. Viena no tām bija Latvijā 2019. gadā režisora Dzintara Dreiberga uzņemtā spēlfilma ''Dvēseļu putenis''.



''Insider'' katru nedēļu publicē video, kur tiek pieaicināts kādas specialitātes eksperts, kurš/a izvērtē dažādas filmas un to spilgtākās ainas. Šī Youtube kanāla sekotāju skaits pārsniedz astoņus miljonus un tā populārākajam video ir 46 miljoni skatījumu.

Pēdējā ''Insider'' publikācijā redzams britu vēsturnieks Aleksandrs Vatsons, kurš izteicis viedokli par piecām pirmā pasaules kara filmām, kā arī izvērtējis to autentiskumu.

Vatsons ir vēstures profesors Londonas universitātē, pirmā pasaules kara eksperts, kā arī sarakstījis trīs grāmatas par minēto karu.

''Insider'' video viņš noskatījās: ''Kara zirgs'' (''War Horse''), ''Slavas ceļi'' (''Paths of glory''), ''1917'', ''Admiral'' (''Admirālis'') un ''Dvēseļu putenis''. Vatsons nebaidījās izteikt kritiku, un trīs no filmām iedeva vērtējumu zem 5 ballēm no 10. Savukārt vienai viņš piešķīra perfektu vērtējumu - 10 - mūsu pašu ''Dvēseļu putenim''.

Pirmajā ainā, ko Vatsonam izcēla, viņš piefiksējis interesantu detaļu. Ainā vācu karavīri vairākkārt kliedza ''Ņemam ieročus, pirms viņu lielgabals sāka šaut". Vēsturnieks to nosauca par ļoti reālistisku ainu. Vatsons atzīmēja, ka filmā redzami lukturi tika izmantotas arī patiesajās kaujās austrumu frontē. Viņš atminējās Ziemassvētku kaujas, kas notika 1917. gadā, un sacīja, ka tur redzamie kareivji ir latviešu strēlnieki.

Eksperts dalījās ar interesantu faktu: ''Tā bija ļoti purvaina teritorija, tāpēc tajā nebija iespējams veikt ierakumus. Kad 1915. gadā Vācieši to ieņēma, viņi no smiltīm un koka izveidoja garu sienu. To ļoti labi var redzēt arī filmā.''

Nākamajā ainā redzams, kā latviešu strēlnieki šķērso dzeloņstieples. Vēsturnieks izteicās, ka tieši tā arī īstenībā noticis - "kareivji uzmanīgi iestūma spridzekli zem dzeloņstieplēm un tad to aizdedzināja, slēpjoties aiz biezām metāla plāksnēm," komentēja Vatsons.

Viņš arī slavēja nākamo filmas kadru, kurā redzams kā latvieši tērpti ziemas maskēšanas tērpos visi baltā, devās uzbrukumā: ''Šī aina ļoti labi parāda, ka ziema var palīdzēt karā. Purvainas teritorijas ieņemt bija praktiski neiespējami teju visa gada garumā. Vienīgais, kad to varēja mēģināt izdarīt, bija ziemā, kad purvs sasala. Tieši tas arī notika 1917. gada janvārī. Latviešu kareivji beidzot varēja šķērsot purvu un uzbrukt vāciešiem.''

Vēsturnieks novērtēja katru, pat vissīkāko filmas detaļu. Piemēram, kā latvieši izmisīgi dauzīja ledu, lai izveidotu stabilāku ceļu kāpšanai nogāzē. Viņam arī patika tas, kā filmā tika parādīts pieredzējuša kareivja uzmanību par notiekošo. Vienā no ainā redzams kā kareivji sāk krist cits aiz cita. Tajā brīdī galvenais varonis saprot, uz kuru pusi virzās lielgabala tēmeklis un izmantoja izdevību, lai aizmestu granātu.

''Manuprāt šī filma ir fantastiska. Es tai dodu perfektu desmitnieku,'' viņš noslēdza.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Jelgavas Pilssalā aug zirgu ganāmpulks (+VIDEO)

"Barojam tikai ar burkāniem, sarkanajām galda bietēm vai maizi".

Interesanti fakti Jūras ērgļu ligzdā Durbē izdēta pirmā ola

Durbē esošajā jūras ērgļu ligzdā, kuras norises Latvijas Dabas fonds (LDF) translē videotiešraidē, sestdienas, 23.marta, pēcpusdienā ir izdēta šosezon pirmā ola.

Interesanti fakti Vācu fotogrāfe izveidojusi grāmatu par Sibīrijas trimdiniekiem

Trešdien, 27.martā, plkst.17 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Klīversalas zālē notiks vācu fotogrāfes no Nīderlandes Klaudijas Heinermanes grāmatas "Sibīrijas trimdinieki - brīvības cīnītāji" ("Siberian Exiles - Freedom Fighters") prezentācija.

Lasiet arī

Pasaule Krievija atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu

Krievija naktī uz piektdienu atkal veikusi Ukrainai plašu gaisa triecienu un Ukrainas spēkiem izdevies notriekt 84 no 99 droniem un raķetēm, paziņoja Ukrainas gaisa spēku pavēlniecība.

Ekonomika Nākotnes zaļajām ostām: ūdeņradi izmanto Baltijas jūras infrastruktūrā (+VIDEO)

Kuģi piesārņo vidi ne tikai tad, kad tie pārvadā preces vai pasažierus, bet arī stāvot ostās, jo uz kuģa uzstādītajām elektriskajām un citām sistēmām ir jādarbojas nepārtraukti.

Kriminālziņas Policija Lieldienu brīvdienās pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību

Valsts policija Lieldienu brīvdienās, no piektdienas līdz pirmdienai, 1.aprīlim, pastiprināti uzraudzīs sabiedrisko kārtību un arī drošību uz autoceļiem, aģentūra LETA uzzināja policijā.

Ekonomika Nedariet to! «Swedbank» brīdina savus klientus

"Swedbank" brīdina nedot maksājumu kartes un to PIN kodus svešiem cilvēkiem.