• Modrīte,
  • Mudrīte,
  • Renāte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pēc VID izsūtītajām vēstulēm tūkstošiem cilvēku no jauna iesnieguši deklarācijas

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:18, 24.10.2024


Līdz šim pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izsūtītajām vēstulēm personām ar būtiskām neatbilstībām starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem aptuveni 3000 cilvēku no jauna iesnieguši gada ienākumu deklarāciju, ceturtdien Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.



Savukārt aptuveni 1000 cilvēku ir precizējuši iepriekš iesniegtās gada ienākumu deklarācijas.

Šmite-Roķe sacīja, ka kopš septembra beigām VID ir izsūtījis aptuveni 43 000 vēstuļu, un to sūtīšana turpināsies līdz gada beigām.

VID vadītāja skaidroja, ka tādēļ kopsavilkumu un secinājumus par šo vēstuļu efektu vēl ir pāragri izdarīt, pirmie secinājumi varētu būt gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Šogad 23.septembrī VID sāka pakāpeniski uzrunāt tos cilvēkus, kuriem atbilstoši VID veiktajai datu analīzei ir būtiskas neatbilstības starp viņu oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par apgrozījumu kontā.

Saņemot vēstules, iedzīvotāju interese un atsaucība ir ļoti augsta, tāpēc VID apkopojis biežāk uzdotos jautājumus un piedāvā uz tiem atbildes gan savā tīmekļvietnē, gan citos informācijas kanālos.

Biežāk uzdotie jautājumi pamatā ir saistīti ar to, kā rīkoties, saņemot šādu vēstuli, cik plaša informācija par cilvēka ienākumiem un naudas plūsmu viņu bankas kontos jau ir VID rīcībā, par to, kādēļ šādas vēstules saņem arī ilgstoši ārvalstīs dzīvojoši Latvijas valstspiederīgie. Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem izvietotas tīmekļvietnē "www.vid.gov.lv" sadaļā "VID vēstules: jautājumi un atbildes" un VID kontos sociālajās platformās "Facebook" un "X".

VID aicina ikvienu, kurš saņēmis šādu VID vēstuli, nesatraukties, vispirms mierīgi iepazīties ar šo ceļvedi un rīkoties atbilstoši konkrētajai situācijai - sniegt paskaidrojumu brīvā formā VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) vai arī iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Un tikai specifiskos, neskaidros gadījumos nepieciešams sazināties un konsultēties ar VID.

VID pakāpeniski izvērtēs iedzīvotāju sniegto informāciju, un tikai nepieciešamības gadījumā, ja būs kādi papildu jautājumi vai neskaidrības, sazināsies ar cilvēku VID EDS, lai precizētu iesniegto vai iegūtu papildu informāciju.

Līdz šim vēstules ir izsūtītas elektroniski EDS, taču tās tiek sūtītas arī pa pastu uz cilvēka deklarēto dzīves vietu, ja cilvēks nav EDS lietotājs.

Šīs vēstules tiek izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem rūpīgas datu analīzes rezultātā ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 20 000 eiro vai vairāk.

Vēstuļu mērķis ir vērst cilvēku uzmanību uz iespējamo nodokļu nenomaksas risku (nedeklarētiem ienākumiem), aicinot izvērtēt kontos saņemtās naudas summas un deklarēt iepriekš nedeklarētos ienākumus, ja tādi tiek konstatēti, vai sniegt pamatotu izskaidrojumu par šīs naudas plūsmas iemesliem.

VID, veicot datu filtrēšanu, atlasījis kopumā 70 000 personu, kurām ir pamanīta būtiska neatbilstība (pārsniedz 20 000 eiro gadā) starp bankas konta apgrozījumu un tiem ienākumiem, kuri ir deklarēti VID.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LVRTC pauž gatavību finansiāli iesaistīties Tet kapitāldaļu izpirkšanā

VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) pauž gatavību finansiāli iesaistīties Zviedrijas uzņēmumam "Telia" piederošās tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" kapitāldaļu izpirkšanā, trešdien aģentūras LETA rīkotajā diskusijā "Ko gaidīt no izmaiņām interneta sakaru tirgū, potenciāli mainoties "Tet" īpašniekiem?" sacīja LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols.

Ekonomika Vai Latvijai pietiks dabasgāzes šai ziemai – skaidro eksperti (+VIDEO)

Iedzīvotāji jau atzīst, ka iespējams kavēs ikmēneša komunālo maksājumu apmaksas termiņus.

Ekonomika Latvijā bāzētā aviokompānija saņēmusi atļauju lidojumiem uz ASV

Latvijā bāzētā aviokompānija "SmartLynx Airlines" saņēmusi ASV Federālās aviācijas administrācijas piešķirto Ārvalstu gaisa transporta operatora sertifikātu, kas ļauj "SmartLynx" sākt lidojumus uz un no ASV, kā arī to teritorijā, informē "SmartLynx" pārstāvji.

Ekonomika Asociācija: Gandrīz pilnībā apstājies komercīpašumu investīciju tirgus

Pie pašreizējā EURIBOR likmju līmeņa gandrīz pilnībā ir apstājies komercīpašumu investīciju tirgus, un darījumi ar A klases biroju ēkām nav notikuši jau divus gadus, aģentūrai LETA pauda Nekustamo īpašumu attīstītāju alianses (NĪAA) vadītājs Ints Dālderis, kurš ir arī Ministru prezidentes Evikas Siliņas (JV) padomnieks Eiropas Savienības fondu jautājumos.

Lasiet arī

Ekonomika VID saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem bankomātos virs 750 eiro

Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpmāk no kredītiestādēm un maksājumu pakalpojumu sniedzējiem saņems informāciju par skaidras naudas darījumiem bankomātos vērtībā virs 750 eiro vienā darījumā, informē Finanšu ministrija (FM).

Sabiedrība VID aicinās 70 000 fiziskās personas pārskatīt savus deklarētos ienākumus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) septembrī sāks 70 000 fizisko personu apziņošanu, aicinot pārskatīt savus deklarētos ienākumus, otrdien žurnālistiem sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Sabiedrība Izsludināts atklāts konkurss uz VID ģenerāldirektora vietnieka amatu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir izsludinājis atklātu konkursu uz VID ģenerāldirektora vietnieka amatu, informēja VID pārstāvji.