• Severīns,
  • Urzula
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LDDK:«Ārvalstu speciālistu piesaistei ir jānotiek sistēmiski, regulēti» (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:55, 20.10.2024


Skaidrs normatīvais regulējums, mērķtiecīgs atbalsts darba devējiem un darba meklētājiem no ārzemēm ir soļi, kas jāsper jau šodien, pauž Gorkšs.


Latvija arvien vairāk pielāgojas tālo tautu tradīcijām.

Līdz ar jaunpienācēju aktīvu iesaistīšanos darba tirgū vai arī izglītošanos Latvijas izglītības iestādēs (no visiem studējošiem 14,6% ir tieši ārvalstnieki), arvien vairāk jādomā par to, kā šiem cilvēkiem sekmīgi iekļauties arī Latvijas sabiedrībā, kurā vērojami dažādi stereotipi. Veiksmīgas integrācijas pamatā ir divpusējs pieņemšanas process, kurā piedalās gan uzņemošās valsts sabiedrība, gan iebraucēji.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs: "Ir skaidrs, ka Latvija ar savu iekšējo cilvēkresursu daudzumu vien neatrisinās darbaspēka trūkumu. Tāpēc ārvalstu speciālistu piesaistei ir jānotiek sistēmiski un regulēti, lai imigrācijas politika nestu risinājumus mūsu esošajām problēmām. Skaidrs normatīvais regulējums, mērķtiecīgs atbalsts darba devējiem un darba meklētājiem no ārzemēm ir soļi, kas jāsper jau šodien, un jāmācās no citu valstu pozitīvās un negatīvās pieredzes, lai neatkārtotu novēršamas kļūdas un pēc iespējas efektīvi sasniegtu rezultātus - integrētu un atbildīgu sabiedrību, kas ceļ produktivitāti un piedalās tautsaimniecības attīstībā."

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, pusotra gada laikā – no 31.12.2022. līdz 01.07.2024. gadam uzturēšanās atļauju skaits ir pieaudzis par 18,6 %, un patlaban derīgas atļaujas ir mazāk kā 130 tūkstošiem ārvalstu pilsoņu Latvijā, no kuriem apjomīgs uzturēšanās atļauju skaits - 29 400 uzturēšanās atļauju - izsniegtas Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Pēc Sabiedrības integrācijas fonda datiem šobrīd visvairāk ārvalstnieku ir no Ukrainas, bet vēl pārstāvētas arī citas valstis – , Indija, Maroka, Uzbekistāna, Azerbaidžāna, Gruzija, Šrilanka, Ķīna un Baltkrievija. Latvijā ir novērojams neizmantots ārvalstnieku, īpaši trešo valstu pilsoņu, darbaspēka potenciāls. Piemēram, šā gada sākumā Ekonomikas ministrijas apkopotie dati liecina, ka aptuveni 24 tūkstoši ukraiņu, kuri pašlaik uzturas Latvijā, ir darbspējīgā vecumā, taču Valsts ieņēmumu dienesta uzskaite rāda, ka tikai 8,7 tūkstoši Ukrainas valstspiederīgo bija reģistrēti kā darba ņēmēji.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Valsts iedzīvotāji labprāt pārbūvē mājokļus, lai uzlabotu kvalitāti (+VIDEO)

Pilnībā apmierināti ir divreiz vairāk cilvēku nekā pirms gada.

Ekonomika ECB samazina likmes

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien nolēma pazemināt procentlikmes par 0,25 procentpunktiem.

Ekonomika Pētijums: kā dekarbonizēt visu ES mājokļu apkuri līdz 2030. gadam (+VIDEO)

Ikgadējie izdevumi, kas nepieciešami, lai sasniegtu šo mērķi 15 gadu periodā, būtu 1,42 miljardi eiro.

Ekonomika Kopējie nodokļu parādi Latvijā oktobra sākumā veidoja 854,026 miljonus eiro

Latvijā šogad oktobra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 854,026 miljonu eiro apmērā, kas ir par 1,4% vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet par 1% mazāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

Lasiet arī

Ekonomika LDDK aicina ieviest jaunu nodokļu atvieglojumus darba devējiem. Par ko?

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) aicina Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) ieviest nodokļu atvieglojumus darba devējiem darbinieku augstākas izglītības izdevumu segšanai, pauda LDDK pārstāvji.

Sabiedrība Personīgās izaugsmes treneri palīdz latviešiem iegūt pašapziņu (+VIDEO)

Valstī ir 13 tūkstoši jauniešu vecumā no 15 līdz 24 gadiem, kas nemācās un nestrādā.

Sabiedrība Latvietes aktīvi ienāk IT darba tirgū (+VIDEO)

"Tā ir ne tikai tehnoloģiju zināšanu pārnese, bet arī personīgā izaugsme abām iesaistītajām pusēm".

Ekonomika Vairāk nekā tūkstotis cilvēku bezmaksas apgūst jaunas tehnoloģijas (+VIDEO)

Lekciju tēmas sniedz visaptverošu ieskatu IT nozarē un praktiskas zināšanas, ko var izmantot gan profesionālajā darbā, gan ikdienā.