• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:57, 16.10.2024


Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.


Izgudrojuma līdzautori RTU zinātnieki Andris Šutka un Mārtiņš Vanags.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes zinātnieki ir radījuši inovatīvu trīs elektrodu sistēmu atsaistītai ūdens elektrolīzei skābā vidē. To iespējams iegādāties intelektuālā īpašuma izsolē.

Ūdens elektrolīzers ir ierīce, kas izmanto elektrisko strāvu, lai sadalītu ūdens molekulas ūdeņraža un skābekļa gāzēs. Elektrolīzeru izmanto ūdeņraža ģenerēšanā, tai skaitā, lai iegūtu atjaunojamo jeb tā saucamo zaļo ūdeņradi, kura ražošanā tiek izmantota elektrība, kas ir iegūta no atjaunojamiem enerģijas avotiem, piemēram, saules vai vēja. Šādu elektrolīzeru komercializācija var padarīt zaļo ūdeņradi pieejamāku un samazināt emisijas un to negatīvo ietekmi uz vidi.

RTU zinātnieku izstrādātā ūdens elektrolīzes sistēma, kuras izmantošanas tiesības patlaban tiek piedāvāts iegādāties izsolē, ir enerģētiski izdevīgāka alternatīva membrānas elektrolīzeriem, kuru membrānas materiāls fluorpolimērs, sākot ar 2030. gadu, tiks aizliegts Eiropas Savienībā.

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā un tās spiediena regulēšanai, turklāt tai nav nepieciešamas palīgierīces, ziņo vietne labsoflatvia.lv.

Paredzamā ūdeņraža ražošanas cena par kilogramu, izmantojot RTU izstrādāto sistēmu, ir vidēji par 40% zemāka nekā izmantojot cita veida sistēmas.

RTU piedāvā iegādāties licenci izgudrojuma izmantošanai uzņēmumiem, kas darbojas tādās jomās kā atjaunojamā enerģija un to iekārtu ražošana, zaļā ūdeņraža ražošana u. tml. Izsolē iespējams piedalīties līdz 16. oktobrim.

Intelektuālais īpašums ir radīts Valsts pētījumu programmas projektā “Viedo materiālu, fotonikas, tehnoloģiju un inženierijas ekosistēma”.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Ekonomika Latvijas ostās deviņos mēnešos pārkrauts par 11,2% mazāk kravu

Latvijas ostās šogad deviņos mēnešos pārkrāva 26,032 miljonus tonnu kravu, kas ir par 11,2% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Satiksmes ministrijas apkopotā informācija.

Lasiet arī

Ekonomika Nīderlandes uzņēmums plāno Latvijā attīstīt ūdeņraža lidmašīnu ražošanu (+VIDEO)

Tuvāko trīs gadu laikā plānots izveidot līdz pat 100 jaunām darba vietām.

Sabiedrība Rīgā notiks starptautisks forums «Ūdeņradis mobilitātei un enerģijai»

Rīgā šodien notiks starptautisks forums "Ūdeņradis mobilitātei un enerģijai", kurā demonstrēs dažādus ar ūdeņradi darbināmus transporta līdzekļus.

Interesanti fakti RTU zinātkāres centrs piedāvā aizraujošu izklaidi (+VIDEO)

Bērni, jaunieši, viņu vecāki un skolotāji var uzzināt, kā darbojas pasaule.

Sabiedrība RTU rektora ienākumi pērn sasnieguši teju 170 000 eiro

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektora Tāļa Juhnas ienākumi pērn sasnieguši 168 551 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija.