• Erlends,
  • Rolanda,
  • Rolands,
  • Ronalds
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kāpēc koksne kļūst par arvien populārāku būvmateriālu valstī (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 09:59, 13.10.2024


Latvijā arhitektūra ir daļa no mūsu vēsturiskās identitātes.


Koka mājas kļūst stingrākas un izturīgākas.

18.oktobrī tiks paziņoti Latvijas Gada balvas arhitektūrā 2024.gada laureāti. Šajā gadā organizatori, lai novērtētu projektu kvalitātes, kā vienojošo motīvu izvēlējušies "pārmantojamību", kas, iespējams, iedot citu realitāti mūsdienās tik plaši izmantotajam jēdzienam "ilgtspēja".

Nenoliedzami pēdējā desmitgadē Eiropā un arī Latvijā koksnes izmantošana būvniecībā pieaug - īpaši individuālo ēku segmentā, mazāk - rūpnieciskajā. Lai gan gadsimtiem koks bijis dominējošais celtniecības materiāls daudzviet pasaulē, industriālās būvniecības izaugsmes laikā tā loma mazinājās. Tomēr šobrīd vērojama atgriešanās pie koka kā ekoloģiska un vienlīdz estētiski pievilcīga būvmateriāla. Būtisks faktors šajā "atdzimšanā" ir klimata pārmaiņu un Zaļās vienošanās konteksts, kas pieprasa ilgtspējīgus (pārmantojamus) risinājumus arī būvniecības nozarē. Koksnes izmantošana būvniecībā ir viens no galvenajiem virzieniem, kas palīdz mazināt CO2 jeb oglekļa pēdu, ko rada tradicionālie būvmateriāli, piemēram, cements un tērauds. Koksnes kā biomateriāla priekšrocība ir ne tikai tās atjaunojamība, bet arī tās spēja uzkrāt oglekli visā ēkas ekspluatācijas laikā.

Līdztekus tam ir attīstījušās arī tehnoloģijas, risinājumi un tiesiskais regulējums, ļaujot koksni būvniecībā izmantot arvien sarežģītākās konstrukcijās. Koks ir arī efektīvs siltumizolācijas materiāls. Latvijā, ņemot vērā meža resursu un kokrūpniecības īpatsvaru tautsaimniecībā, koka būvniecībai ir augsts potenciāls, un šobrīd interese par koka būvniecību atkal pieaug. To apliecina arī Latvijas Gada balvas arhitektūrā finālistu saraksts. Arvien vairāk arhitektu un būvnieku izvēlas koku, radot gan privātmājas, gan sabiedriskās ēkas.

Attīstoties tehnoloģijām, piemēram, CLT (krusteniski līmētu koka paneļu) u.c. konstrukcijas atrisina arī jautājumus par drošību un izturību. Līderi koksnes izmantošanā joprojām ir Skandināvijas un Alpu reģionu valstis, nebaidoties no daudzstāvu koka ēku būvniecības, un mūsu koksnes materiālu ražotāji ir klātesoši šajos projektos, uzkrājot pieredzi un nemitīgi pilnveidojot produktus un pakalpojumus.

Koksnes izmantošana būvniecībā tieši saistīta ar nepieciešamību pārorientēties uz bioekonomiku un atjaunīgo resursu izmantošanu, tostarp biomateriāliem. Produktīva Latvijas unikālajā ģeogrāfiskajā novietojumā pieejamo resursu, t.sk. zemes apsaimniekošana un mežsaimniecībā radīto koksnes resursu efektīva pārstrāde veido ekosistēmu, kas nodrošinās nākotnes būvniecības vajadzības. Šāda pieeja palīdzēs pakāpeniski aizstāt tradicionālos, oglekļa ietilpīgos būvmateriālus ar videi draudzīgākām un klimatam labvēlīgām alternatīvām.

Arī Eiropas Savienība ir arī definējusi koka būvniecības veicināšanu kā vienu no klimata politikas prioritātēm. Arvien vairāk valstis ievieš regulējumu, kas stimulē koka izmantošanu būvniecībā, tostarp samazina administratīvos šķēršļus un piedāvā finansiālas atbalsta programmas zaļākām būvniecības metodēm. tāpat

Raugoties nākotnē, sagaidāms, ka koka būvniecība pasaulē un Latvijā turpinās attīstīties. Latvijā koka arhitektūra un būvniecība ir daļa no mūsu vēsturiskās identitātes. Tāpēc, pārmantojot senās būvniecības tradīcijas un apvienojot ar mūsdienu tehnoloģijām un pieejamiem resursiem, tā var kļūt par ekonomikas virzītājspēku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija mācīs ES ražot zaļo ūdeņradi (+VIDEO)

Inovatīvā sistēma darbojas istabas temperatūrā, tai piemīt enerģētiskas priekšrocības ūdeņraža izdalīšanās ciklā.

Ekonomika Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena bijusi neveiksmīga

ASV eksprezidenta un prezidenta kandidāta Donalda Trampa kriptovalūtu platformas pirmā tirdzniecības diena otrdien bija neveiksmīga, jo tika nopirkta tikai neliela daļa no digitālajiem žetoniem šajā tirgū.

Ekonomika LAD: zemes saimnieki var pieteikties 2025. gada ekoshēmu atbalstam (+VIDEO)

Resors ir ieinteresēts samazināt amonjaka ieviešanu.

Ekonomika ASV piespriež «Lufthansa» rekordlielu naudassodu par ebreju diskrimināciju

ASV Transporta ministrija ir apsūdzējusi Vācijas aviokompāniju "Lufthansa" ebreju pasažieru diskriminācijā un piespriedusi tai 4 miljonu ASV dolāru naudassodu - lielāko, kādu šī ministrija jebkad piespriedusi, teikts otrdien publicētā paziņojumā.

Lasiet arī

Ekonomika VNĪ sola, ka būvēs dzīvojamās ēkas visā Latvijā (+VIDEO)

Šogad veiktajā pētījumā tika intervētas 19 pašvaldības.

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VID sazināsies ar zemas algas maksājošiem 260 būvniecības uzņēmumiem

Valsts ieņēmumu dienests (VID) tuvākajā laikā plāno sazināties ar netipiski zemas algas maksājošiem 260 būvniecības uzņēmumiem, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.

Sabiedrība Galvenā prioritāte - panākt vienošanos par pirmās kārtas izbūves plānu

Šobrīd 278,6 km no 870 km garās Rail Baltica pamattrases ir būvniecības līgumu stadijā, un vēl 227,5 km pamattrases atrodas iepirkuma posmā.