Ekonomists: Vācijas lejupslīde sāk negatīvi ietekmēt Latvijas eksportu

Ekonomika
LETA 18:41, 24.09.2024 0

Vācijas ekonomika, kas ir trešais svarīgākais partneris Latvijas eksportam, turpina piedzīvot lejupslīdi, kas sāk negatīvi ietekmēt arī Latvijas eksporta apjomus, informē bankas "Citadele" galvenais ekonomists Kārlis Purgailis.

 
Foto: LETA

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Latvijas preču eksports uz Vāciju bija 609,6 miljoni eiro, kas ir par 6,6% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Galvenās eksporta preces uz Vāciju ir lauksaimniecības un pārtikas produkti, kas veido 20,5% no kopējā eksporta, kā arī koks un koka izstrādājumi, mehānismi, mehāniskas ierīces un elektroiekārtas.

Purgailis informē, ka septembrī Vācijas uzņēmējdarbības aktivitāte piedzīvoja straujāko kritumu pēdējo septiņu mēnešu laikā, kas norāda, ka Eiropas lielākā ekonomika, iespējams, ir nonākusi recesijā. "S&P Global" izveidotais HCOB Vācijas provizoriskais iepirkumu vadītāju indekss (PMI) samazinājās līdz 47,2 no 48,4 augustā, kas ir zemāk kā prognozēts.

Šie rezultāti liecina, ka Vācijas ekonomikas lejupslīde, kas sākās otrajā ceturksnī ar 0,1% samazinājumu, turpinās arī trešajā ceturksnī, skaidro ekonomists. Tiek prognozēts, ka Vācijas ekonomika trešā ceturkšņa beigās varētu būt sarukusi par 0,2% pret iepriekšējā gada trešo ceturksni. Nav pat izslēgts, ka Vācijas ekonomikā trešajā ceturksnī ir iestājusies tehniskā recesija. Tas nozīmē, ka Latvijai būs grūtāk palielināt savu eksportu uz šo svarīgo tirgu, atzīst Purgailis.

Vācijas ražošanas sektorā septembrī tika piedzīvots sevišķi straujš aktivitātes kritums. Ražošanas PMI indekss samazinājās līdz 40,3 no 42,4 augustā, krietni zem prognozētajiem 42,3. Ražošanas nozares lejupslīde dzēš cerības uz ātru atveseļošanos. Tā kā Vācija ir viens no lielākajiem Latvijas eksporta galamērķiem, šī lejupslīde tieši apdraud Latvijas eksporta apjomus, īpaši tādās nozarēs kā koksne un mehāniskās ierīces, kas ir būtiskas Latvijas eksporta preces, skaidro Purgailis.

Papildus uzņēmējdarbības aktivitātes negatīvajām tendencēm arī Vācijas patērētāju noskaņojums ir ievērojami pasliktinājies, kas ietekmē pieprasījumu pēc Latvijas pārtikas un lauksaimniecības precēm, norāda Purgailis. Augustā patērētāju noskaņojums piedzīvoja ievērojamu kritumu, ko noteica straujš ienākumu cerību samazinājums, un vēlme tērēt ir samazinājusies. Tā kā patērētāji vairāk tiecas taupīt, patērētāju noskaņojuma indekss septembrī samazinājās par 3,4 punktiem līdz mīnus 22.

Viens no faktoriem, kas varētu mainīt Vācijas ekonomikas attīstības virzienu, ir agresīvāki lēmumi monetārajā politikā, skaidro Purgailis. Eiropas Centrālā banka (ECB) septembra vidū pazemināja depozīta likmi vēl par 0,25 procenta punktiem līdz 3,5% pēc līdzīga samazinājuma jūlijā. Iepriekšējā nedēļā ASV Federālo rezervju sistēma (FRS) pazemināja bāzes procenta likmi par 50 procentpunktiem, kā arī būtiski pazemināja sagaidāmo likmju trajektoriju, līdz gada beigām paredzot vēl 0,5 procentpunktu likmju samazinājumu un par 1,5 procentpunktiem nākamo divu gadu laikā.

Neraugoties uz to, vēl aizvadītās nedēļas beigās investori sagaidīja, ka oktobrī ECB varētu tomēr ieturēt likmju samazinājuma pauzi, informē Purgailis. Ar 25% varbūtību tika pieņemts, ka oktobrī neredzēsim ECB likmju izmaiņas un pie likmju mazināšanas ECB varētu atgriezties decembrī, ilgākā laika periodā likmes redzot tuvu 2% apgabalam. Tomēr, pēc PMI datu iznākšanas šīs nedēļas sākumā, investoru viedokļi krasi mainījās, ar 55% varbūtību paredzot likmju samazināšanu oktobrī.

Ja ECB likmes netiks agresīvāk samazinātas, rodas pamatotas bažas, vai monetārā politika būs pietiekami stimulējoša, lai mainītu eirozonas ekonomiku attīstības tendenci, uzskata Purgailis.

Kopumā Vācijas ekonomikas lejupslīde, īpaši ražošanas un patērētāju sektoros, rada būtiskus izaicinājumus Latvijas eksportētājiem, secina Purgailis. Ar pieaugošu bezdarbu un samazinātu patēriņa pieprasījumu Vācijā, Latvijas eksportētājiem būs arvien grūtāk uzturēt eksporta apjomus, īpaši tādās svarīgās nozarēs kā pārtikas produkti, kokmateriāli un mehāniskās ierīces. Ekonomists uzsver, ka Vācijas ekonomikas atveseļošanās kavēšanās rada ilgtermiņa riskus Latvijas eksportētājiem.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas Bankas prezidents: ekonomikas izaugsme pašlaik ir vājāka, nekā gaidīts

Latvijas ekonomikas izaugsme pašlaik ir vājāka, nekā gaidīts un ir virkne lietu, kas Latvijai ir darāmas, lai izaugsmi "pastumtu" uz priekšu, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks.

Ekonomika Būvdarbi turpinās 54 valsts ceļu posmos

Valsts autoceļu tīklā būvdarbi turpinās 54 posmos, un visvairāk darbu ir uz reģionālajiem autoceļiem, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi".

Ekonomika Ap 60% Latvijā izdzertā alus, tiek ievests no citām valstīm (+VIDEO)

Konkurence ir milzīga, vietējais tirgus - mazs un pārsātināts.

Ekonomika Parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas un Kalifornijas uzņēmējiem

Ekonomikas ministrijas (EM) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) organizētās tirdzniecības misijas laikā ASV parakstīs sadarbības memorands starp Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK) un Kalifornijas štata Draudzības komiteju ("California State Friendship Committee").

Lasiet arī

Ekonomika Koka mēbeļu eksports janvārī samazinājies par 25,2%

Latvijas koka mēbeļu eksports šogad janvārī salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu samazinājies par 25,2%, tostarp visvairāk koka mēbeļu joprojām realizēts Dānijā, liecina Zemkopības ministrijas apkopotie dati.

Ekonomika Eksports uz Krieviju janvārī audzis par 3,3%

Šī gada janvārī eksports uz Krieviju, salīdzinot ar 2023.gada janvāri, pieauga par 3,3% un veidoja 87,8 miljonus eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes informācija.

Sabiedrība VDD aizdomas par Krievijā ražotu saplākšņu eksportu uz Ukrainu

Valsts drošības dienests (VDD) sācis kriminālprocesu par Eiropas Savienības sankciju pārkāpšanu saistībā ar Krievijā un Baltkrievijā ražotu saplākšņu eksportu uz Ukrainu.