• Mariss,
  • Matīss,
  • Modris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zemgales kūdras laukos tiks ražota saules un vēja enerģija (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 16:05, 21.09.2024


Divpusējie paneļi spēj uzņemt gaismu no abām pusēm, tādējādi vēl palielinot iegūtās enerģijas apjomu.


Jelgavas novadā sliesies pirmās

Lai analizētu potenciālos kritērijus vienotam zaļās industriālās zonas sertifikātam, projektā GreenIndustrialAreas (GIA) uzsāktas vizītes pilotteritorijās. Pirmā vizīte aizvadīta Zemgales plānošanas reģionā, Kaigu purvā, kā arī prezentēts projekts Liepājā un iepazīti šīs pilsētas attīstības plāni.

Zemgales plānošanas reģions, kā partneris projektā GIA īsteno vairāku pakāpju programmu, kas paredz izstrādāt zaļā sertifikāta standartu. Kaigu purvs ar tā attīstības plāniem ir viena no 6 pillotteritorijām, kurā īstenoti testēšanas pasākumi. Šajā fāzē projekta partneri un piesaistīti eksperti apmeklē šīs pilloteritorijas, lai vērtētu progresu, kā arī izzinātu katras valsts pieeju ceļā uz zaļām industriālā zonām.

Paredzēts, ka jau 2026.gadā Jelgavas novadā sliesies pirmās vēja turbīnas un saules parks. Tālākajos attīstības posmos šeit taps gan siltumnīcas, gan datu centri un kopumā vieda un zaļa zona. Viens no iemesliem šādam attīstības solim - Kaigu purvā kūdras ieguve noslēgsies tuvākajos gados, tāpēc svarīgi plānot teritorijas tālāku saimniecisku izmantošanu, kas vienlaikus ļaus uzņēmumam sasniegt klimatneitralitāti.

Pēc Kaigu purva apmeklējuma, nākamais pieturas punkts bija Dobeles novads. Šī saules elektrostacija atklāta tikai pirms nepilna mēneša un tajā uzstādīti 4608 bificiālie jeb divpusējie saules paneļi, tam izmantojot 3,103 hektāru platību. Divpusējie saules paneļi spēj uzņemt saules gaismu no abām pusēm, tādējādi vēl palielinot iegūtās enerģijas apjomu. Šāda parka viens no lielākajiem ieguvumiem ir tas, ka elektrība nonāk apakšstacijā, kas ir tepat blakus un pēc tam uzreiz pie uzņēmējiem. Būtiski, ka Dobeles novadā atrodas vairāki industriālie patērētāji, kas uzreiz var patērēt saules enerģijas parka saražoto zaļo elektroenerģiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.

Ekonomika Darbiniekiem vairs nedrīkstēs nepamatoti pieprasīt krievu valodas zināšanas

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Darba likumā, nosakot, ka darbiniekiem nedrīkst prasīt svešvalodu zināšanas, ja vien svešvalodu zināšanas nav objektīvi pamatotas.

Lasiet arī

Ekonomika Saules enerģijas parka izveidē Spilves pļavās plāno investēt 60-80 miljonus eiro

Rīgas brīvostas pārvalde un Lietuvas uzņēmums "SNG Solar" pirmdien parakstīja līgumu par zemes nomu Spilves pļavu teritorijā saules enerģijas parka attīstīšanai, paredzot investīcijas parka izveidei no 60 līdz 80 miljoniem eiro.

Ekonomika Latvijā 19% privātmāju aprīkotas ar saules paneļiem

Šobrīd saules paneļi uzstādīti gandrīz katrā piektajā privātmājā Latvijā jeb 19%, taču 25% respondentu tos apdrošināt negrasās, informēja nedzīvības apdrošināšanas sabiedrības "Compensa Vienna Insurance Group" pārstāvji, atsaucoties uz veikto aptauju.

Ekonomika Saules enerģijas ražošana Latvijā gada laikā trīskāršojās (+VIDEO)

Vēl vairāk nekā 750 MW jaudas sadales sistēmā ir rezervēts topošajām elektrostacijām.

Sabiedrība Būs papildu nauda saules paneļu iegādei

Finansējumu nepieciešams palielināt, ņemot vērā iedzīvotāju aktīvo interesi iegādāties atjaunīgās enerģijas ražošanas iekārtas un elektroenerģijas uzkrāšanas iekārtas.