• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Pirmo reizi Latvijas vēsturē tiesās personas par manipulācijām biržā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 15:26, 16.09.2024


Prokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas tiesai krimināllietu, kurā pirmo reizi Latvijā apsūdzētas divas personas par nelikumīgām manipulācijām "Nasdaq Riga" biržā.



Lietā noskaidrots, ka apsūdzētais vīrietis ar savu sievu, zinot, ka plānota Latvijā reģistrētas akciju sabiedrības (AS) izslēgšana no "Nasdaq Riga" biržas un akciju atpirkšana no akcionāriem, nolēma veikt simulatīvus darījumus, lai palielinātu AS akciju apgrozījumu biržā.

Apsūdzētais vīrietis kā Latvijā reģistrētas sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), kurai piederēja daļa AS akciju, valdes loceklis izlika "Nasdaq Riga" biržā pārdošanai vairāk nekā 30 000 AS akcijas par cenu, kas vairāk nekā trīs reizes pārsniedza AS akciju bilances vērtību.

Uzreiz pēc tam viņa sieva, kura ir iepriekš minētās SIA vienīgā dalībniece, kā privātpersona iegādājās šīs AS akcijas. Tādējādi abi apsūdzētie bija plānojuši palielināt AS akciju apgrozījumu "Nasdaq Riga" biržā virs 1% pēdējo 12 mēnešu laikā no AS kapitalizācijas, lai to atpirkšanas brīdī viņi saņemtu papildu 130 000 eiro.

Apsūdzētajiem neizdevās gūt materiālu labumu no šīm darbībām, jo tās konstatēja Latvijas Banka un neņēma vērā, apstiprinot AS akciju atpirkšanas prospektu.

Par šāda nozieguma izdarīšanu paredzēta brīvības atņemšana no 15 dienām līdz četriem gadiem, sabiedriskais darbs vai naudas sods.

Abi apsūdzētie savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

Neviens no apsūdzētajiem iepriekš nav sodīts.

2016.gada martā Krimināllikums tika papildināts ar jaunu pantu par iekšējās informācijas nelikumīgu izmantošanu un manipulācijām finanšu tirgos. Šī ir otrā krimināllieta Latvijas vēsturē, kas sākta pēc minētā Krimināllikuma panta, un pirmā krimināllieta Latvijas vēsturē, kurā pēc šī Krimināllikuma panta personai ir celta apsūdzība.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Gauss: Valsts ieguldītā nauda nekad nav bijusi airBaltic uzņēmuma vērtība

Valsts gadu gaitā ieguldītā nauda Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" nekad nav bijusi uzņēmuma vērtība, intervijā aģentūrai LETA uzsvēra "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Cēsu saules elektrostacijas izveidē investēti 12 miljoni eiro

Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidotajā Cēsu saules elektrostacijā investēti 12 miljoni eiro, informē projekta attīstītāji.

Ekonomika Asociācija: rosinātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību

Valdības piedāvātās izmaiņas nodokļos palielinās Latvijas atpalicību un audzēs valsts parādu, pauda Latvijas Eksportētāju asociācijas "The Red Jackets" pārstāvji.

Ekonomika Jaunciema saules elektrostacija ir lielākā Rīgā (+VIDEO)

Šādas teritorijas, kas iepriekš ir bijušas industriālās zonas, ir ar lielu potenciālu attīstībai.

Lasiet arī

Ekonomika Akciju cenas ASV un Eiropas biržās pārsvarā pieaug

Akciju cenas ASV un Eiropas biržās ceturtdien pārsvarā pieauga pirms Lieldienu brīvdienām.

Ekonomika Somijas Stockmann mainījis nosaukumu uz Lindex Group

Somijas Uzņēmumu reģistrā iegrāmatots mazumtirgotāja "Stockmann" jaunais nosaukums "Lindex Group", liecina kompānijas paziņojums Helsinku biržai.

Ekonomika Biržā kotēs mazāko daļu akciju lielai daļai Latvijas valsts uzņēmumu

Biržā plānots kotēt mazāko daļu akciju lielai daļai valsts uzņēmumu, trešdien Latvijas Bankas rīkotajā Latvijas kapitāla tirgus forumā "Jaudīgi uzņēmumi - spējīgāka valsts" sacīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ekonomika Akciju cenas pasaules biržās turpina kāpt pēc ASV inflācijas krituma

Akciju cenas pasaules biržās trešdien turpināja pieaugt pēc tam, kad ASV inflācijas kritums un mazumtirdzniecības apgrozījuma un ražotājcenu samazināšanās vairoja cerības, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) iepauzēs procentlikmju paaugstināšanu.