• Alita,
  • Elita,
  • Liesma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šodienas Latvijas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:11, 10.09.2024


Priekšlikums mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi.


Pensiju 2. līmenis ir jauniešu pirmā nopietnā pieredze ar uzkrājumiem.

"Pensiju 2. līmeņa iemaksu mazināšana par 1/6 daļu ir īstermiņa domāšana uz nākotnes paaudžu rēķina", - pauž Latvijas bankieris Jānis Rozenfelds.

Ar šo priekšlikumu mēs sagraujam jauniešu iespēju saņemt jebkādu cieņpilnu pensiju. Tieši jaunieši, kuriem šobrīd netiek prasīts viedoklis, būs lielākie zaudētāji. Diemžēl šādas kļūdas valdība ir pieļāvusi arī iepriekš, mazinot pensiju 2. līmeņa iemaksas 2009. gadā. Toreiz bija starptautiska mēroga krīze, taču šobrīd nav nekāda pamata pārkāpt Satversmes tiesas 2010. gada spiedumu, kas paredz, ka pensiju uzkrājumus nedrīkst izmantot īstermiņa budžeta caurumu “aizlāpīšanai”.

Priekšlikums ir bīstams trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas mazina jauniešu vēlmi uzticēties valstij, pensiju sistēmai kopumā, kas var radīt vēl lielākas demogrāfijas un emigrācijas problēmas, īpaši reģionos. Otrkārt, tas būtiski mazinās jauniešu nākotnes pensiju uzkrājumus, atņemot reālu naudu, kas tiek ieguldīta finanšu tirgos šodien, un aizstājot to ar virtuālu naudu/solījumu bez reāla seguma. Treškārt, iniciatīva jauniešiem nedod arī nekādu īstermiņa labumu, bet tikai tuvina brīdi, kad nāksies celt pensionēšanās vecumu. Vai esam tam gatavi?

Šodienas jaunieši varētu uzkrāt vairāk nekā 200 000 eiro

Šī iniciatīva būtiski mazina iepriekš veikto pensiju 2. līmeņa uzlabojumu nozīmi, kas jauniešiem bija ļoti labvēlīgi: uzkrājuma mantošana, iespēja ieguldīt līdz 100% akciju tirgū, komisiju mazināšana un jauniešu automātiska ierotēšana vecumam atbilstošā plānā. Kopā ar šī gada jūlija izmaiņām informācijas atklāšanā, pensiju 2. līmenis ir stabils pamats, lai palielinātu ienākumu atvietojamību vecumdienās. Šodienas jaunieši sava garā darba mūža laikā ar esošajiem noteikumiem varētu uzkrāt pat vairāk nekā 200 tūkstošus eiro.

Nedrīkstam aizmirst, ka pensiju 2. līmenis ir jauniešu pirmā nopietnā pieredze ar uzkrājumiem, uzsākot darba gaitas. Nestabili “spēles noteikumi” ir ļoti bīstami. Diemžēl jāsecina, ka šis priekšlikums nav labāks par iepriekšējo priekšlikumu mazināt iemaksas par 2 procentu punktiem. Turklāt vairs netiek runāts par termiņu, uz cik ilgu laiku izmaiņas tiktu veiktas. Vai tas nozīmē, ka bez plašas izvērtēšanas un apspriešanas tiek ieviestas pensiju sistēmas izmaiņas ar tālejošām sekām?"" - tā Jānis Rozenfelds.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika LU rektors piedāvā līdzekļus budžetam meklēt ar PVN celšanu

Pensiju vietā līdzekļus budžetam vienkāršāk būtu meklēt ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) celšanu, intervijā TV3 pauda Latvijas Universitātes rektors, ekonomists Gundars Bērziņš.

Ekonomika Gauss: Stratēģiskais investors airBaltic kapitālā var ienākt arī vēlāk

Paredzēts, ka stratēģiskais investors Latvijas nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" ienāks pirms akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma (IPO), taču nav izslēgta arī iespēja, ka tas var notikt pēc IPO, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Latvijā pieaudzis ārvalstu viesu pavadīto nakšu skaits

Latvijas viesnīcās un citās tūristu mītnēs šogad septiņos mēnešos viesu pavadīto nakšu skaits pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, veidojot 2,648 miljonus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ekonomika Ar vizīti Hjūstonā sākas vēsturiski lielākā Latvijas tirdzniecības misija uz ASV

Šodien, 16.septembrī, sākās Latvijas tirdzniecības misija uz ASV, ar kopumā ap 100 biznesa delegācijas dalībniekiem.

Lasiet arī

Sabiedrība Šoruden pilnā apmērā indeksēs pensijas līdz 683 eiro

Šogad 1.oktobrī tiks indeksētas pensijas un atlīdzības vai to daļa, kas nepārsniedz 683 eiro, ziņo Labklājības ministrija (LM).

Sabiedrība Vāc parakstus par strādājošo pensionāru pensijas pārrēķina vienkāršošanu

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par strādājošo pensionāru pensijas pārrēķina vienkāršošanu.

Ekonomika Latvijas Banka: tikai 29% iedzīvotāju ir 100% aktīvo pensiju plānu dalī (+VIDEO)

"Plaisa starp informētību un izpratni par 2.līmeni ir veidojusies gadu gaitā".

Ekonomika Latvijas iedzīvotāji netic, ka valsts spēs nodrošināt pārtikušas vecumdienas

Latvijā 41% iedzīvotāju neveido papildu uzkrājumus pensijas vecumam, informē "Luminor Bank" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.