• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas ostas dos ieguldījumu dekarbonizācijā (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:28, 04.09.2024


Šodien notiks forums par alternatīvajām degvielām.


Ostas tradicionāli ir bijuši lieli gaisa piesārņojuma avoti.

Rīgā, jūrniecības un alternatīvo degvielu nozares pārstāvji un investori 4. septembrī tiksies starptautiskā forumā "Maritime Alternative Fuel Investment Aquarium", lai diskutētu par dabai draudzīgām inovācijām jūrniecības tehnoloģiju jomā, sadarbību starp ostu pārvaldēm, jaunuzņēmējiem un investoriem, kā arī ilgtspējīgu risinājumu ieviešanu.

Kopš jūras tirdzniecības pirmsākumiem ostas ir bijušas ekonomiskās un sociālās attīstības centrālais faktors. Tomēr, veicot kravu pārvadājumus un ostas darbības, tās rada arī piesārņojošo vielu emisijas. Ņemot vērā Eiropas Savienības mērķus klimata pārmaiņu jomā, ostas tagad jāuzskata par vērtīgu ieguldījumu pārejā uz bezemisiju darbību un videi nekaitīgām degvielām.

Lai sasniegtu šo mērķi, ostām un visai kuģniecības nozarei ir jāpārorientējas uz videi draudzīgākām un efektīvākām tehnoloģijām, iekļaujot alternatīvo degvielu izmantošanu, uzlabojot loģistikas ķēžu efektivitāti un ieviešot viedās tehnoloģijas.

"Tiecoties uz videi draudzīgākām ostām, mums jākoncentrējas uz procesu racionalizēšanu ostās un jāveicina sadarbība starp dienestiem, operatoriem un jaunuzņēmumiem. Samazinot birokrātiju, mēs varam arī ievērojami samazināt emisijas, optimizējot loģistiku. Ilgtspējīgas prakses veicināšana, piemēram, atjaunojamās enerģijas, alternatīvo degvielu izmantošana, var vēl vairāk samazināt ietekmi uz vidi. Ostu operatori un tirgotāji var apņemties ievērot ilgtspējas principus, un iegūt preferenciālu režīmu tiem, kas iegulda tīrākā transportā un ievēro aprites ekonomikas principus," uzsver eksperts muitas tehnoloģiju jautājumos Ēriks Geiba.

Foruma dalībnieki tiks iepazīstināti ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parka izstrādāto konceptu testa vides izveidei viedās un zaļās mobilitātes risinājumu izmēģinājumiem. "Esam gandarīti, prezentēt topošās izmēģinājumu vides (test bed) konceptu. Izmēģinājuma vide atradīsies Ventspilī, jau esošā prototipēšanas centrā. Iegādātās iekārtas papildinās mūsdienīgo un moderno prototipēšanas centru un būs pieejamas jaunuzņēmumiem, lai izstrādātu un pilnveidotu videi draudzīgas jūrniecības tehnoloģijas," stāsta Ventspils Augsto tehnoloģiju parka Biznesa atbalsta centra vadītājs Gvido Grīnbergs.

Foruma dalībniekiem būs iespēja uzzināt par investīciju projektiem, kas saistīti ar dekarbonizāciju un progresīvo tehnoloģiju pielietošanu, kā arī iepazīt dažādus alternatīvo degvielu un jūrniecības tehnoloģiju nozares jaunuzņēmumumus un vērot tehnoloģiju demonstrācijas. Tam sekos paneļdiskusija, kurā uzmanība tiks pievērsta ostu ilgtspējīgas darbības problemātikai, tostarp:

- Alternatīvās degvielas: Iespējas un izaicinājumi pārejai uz alternatīvām, zemu emisiju degvielām, piemēram, ūdeņradi, biogāzi un elektroenerģiju, kas ir būtiski, lai sasniegtu 2030.gada emisiju samazināšanas mērķus.

- Inovācijas ostu infrastruktūrā: Kā jaunās tehnoloģijas un infrastruktūras modernizācija var palīdzēt samazināt emisijas, uzlabot energoefektivitāti un palielināt ostu darbības ilgtspēju.

- Loģistikas ķēžu optimizācija: Digitālo risinājumu un viedo tehnoloģiju loma ostu un loģistikas ķēžu efektivitātes uzlabošanā, kas ir būtiski, lai atbalstītu klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu.

"ROBO RIGA" ir RTU Zinātnes un inovāciju centra un radošā centra "N-LAB" veidota kopiena ar mērķi attīstīt robotikas tehnoloģiju izcilību Latvijā un starptautiskā līmenī, veicināt jauniešu ieinteresētību robotikā un inovācijās.

Forums tiek organizēts Interreg Baltijas jūras reģiona projekta Blue Supply Chains ietvaros, kas sniedz atbalstu ostu pārvaldēm un operatoriem ilgtermiņa dekarbonizācijas pasākumu ieviešanā. Projekta partneri ir ostu pārvaldes un organizācijas visā Baltijas jūras reģionā: Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Dānijā, Polijā un Baltijas valstīs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Ministrs par ostām: jāpārņem pasaules labākā prakse

Ekonomikas ministrija (EM) ir iesniegusi vairākus nozīmīgus iebildumus un priekšlikumus Satiksmes ministrijas (SM) virzītajā Informatīvā ziņojuma "Par Ostu pārvaldības reformas gaitu un tās pilnveidošanas iespējām" projektā un faktiski piedāvā alternatīvu ostu pārvaldības modeli.