• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Rūpniecības produkcijas izlaide septiņos mēnešos Latvijā samazinājusies par 2%

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 17:14, 03.09.2024


Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad septiņos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājusies par 2% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.


Foto: LETA

Tostarp apstrādes rūpniecībā 2024.gada septiņos mēnešos salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu bija kritums par 4,4%, kamēr elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kāpums par 6,8%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 12,8%.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās palielinājās par 1,4%. Ražošanas apmēri saruka apstrādes rūpniecībā - par 6,4%, bet pieauga ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 6,1%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 66%, būtiski palielinoties koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas daudzumam.

Rūpniecības produkcijas apmēri samazinājās automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā - par 27,1%, elektrisko iekārtu ražošanā - par 15,8%, datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 15,3%, iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 14,9%, kā arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 11,7%. Kritums bija arī trīs pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - par 12,7%, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā - par 7,2% un pārtikas produktu ražošanā - par 1,5%.

Savukārt rūpniecības produkcijas apmēri pieauga iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē - par 48,5%, apģērbu ražošanā - par 10,3%, tekstilizstrādājumu ražošanā - par 7,2%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 6,8% un mēbeļu ražošanā - par 2,2%.

2024.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās palielinājās par 0,9%. Ražošanas apmēri kāpa elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 60,8%, savukārt kritums bija apstrādes rūpniecībā - par 2,1% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,3%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās šogad jūlijā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, samazinājās par 6,4%. Apgrozījums vietējā tirgū saruka par 2,2%, bet eksportā - par 8,8%, tostarp eirozonā - par 6,3%, savukārt ārpus eirozonas - par 11%.

Šogad jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, samazinājās par 4,8%. Vietējā tirgū apgrozījums kritās par 0,1%, bet eksportā - par 7,2%, tostarp eirozonā - par 3,4%, savukārt ārpus eirozonas - par 10,4%.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī