• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gaisma tuneļa galā? Ekonomists vērtē IKP datus

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 14:21, 30.08.2024


Latvijas ekonomikas 1. pusgada veikums ir bijis vājš, taču perspektīvas kļūst pozitīvākas.



"Precizētie dati ir izrādījušies nedaudz pozitīvāki, jo liecina, ka Latvijas IKP gada otrajā ceturksnī ir audzis par 0,5%. Tādejādi Latvijas ekonomika gada pirmajā pusē ir palielinājusies par 0,3%. Otrajā ceturksnī izaugsme turpina balstīties valsts sektora pieaugumā, piepalīdzot lauksaimniecībai (+3,2%) un IKT nozarei (+5,6%). IKT nozares atgūšanos ir īpaši patīkami redzēt, jo no tās spējas augt un attīstīties gulstas būtiskas ekonomikas perspektīvas. Pārējās nozarēs saglabājas lejupslīde, ko ietekmē gan kritums eksporta tirgos, gan vājie kapitāla tēriņi. Mājsaimniecību patēriņš 2. ceturksnī ir audzis par 0,5%.

Latvijas ekonomikas 1. pusgada veikums ir bijis vājš, taču perspektīvas kļūst pozitīvākas. Gada otrajā pusē mājsaimniecību patēriņš nostiprināsies. Spēcīgs reālo algu pieaugums turpināsies, inflācijas vide stabilizējas un darba tirgus sāks uzsilt. Gada beigās sagaidāmi pārliecinošāki signāli arī no eksporta tirgiem. Ņemot vērā gada pirmās puses veikumu, izaugsmes prognoze šim gadam ir samazināta līdz 0,8%. Savukārt 2025.gadā izaugsme kļūs spēcīgāka un paātrināsies līdz 2,2%. Zemākas procentu likmes sniegs impulsu patēriņam un investīcijām, pastiprināsies ES fondu plūsma. Ģeopolitiskā ietekme joprojām būs nozīmīgs slogs un sadarbības samazināšanās ar Krieviju un citiem Austrumu kaimiņiem turpināsies. Tas ietver ne tikai preču plūsmas, bet arī pakalpojumus. Tuvākajos gados var sakrist pozitīvi apstākļi un cikli nozarēs, kā dēļ īslaicīgi izaugsme var paātrināties ļoti strauji. ES fondu vilnis būvniecībā sašūpos ne tikai nozari, bet arī ekonomiku. Jo lielāka aizture šobrīd, jo lielāks uzkrājošais efekts parādīsies nākamajos gados. Patēriņš un privātās investīcijas tuvāko gadu laikā būs piesardzīgas. Lai arī izaugsme paātrināsies, tā nespēs atrisināt visas fiskālās vajadzības. Tādēļ īpaši svarīgi ir veikt izsvērtu nodokļu reformu, lai nesagrautu ilgtermiņa izaugsmes potenciālu", - komentē Dainis Gašpuitis, ekonomists AS "SEB banka".

Signāli norāda, ka eirozona ir izkļuvusi no stagnācijas, lai arī Vācijas ekonomika turpina buksēt. Labvēlīgie nosacījumi iekšzemes patēriņa kāpumam norāda, ka nākamgad Zviedrijas izaugsme strauji atgūsies. Reģiona izaugsme šobrīd koncentrējas Dienvideiropas valstīs. Eirozonas ekonomika šogad pieaugs par 0,8% un nākamgad izaugsme pakāpsies līdz 1,6%. Zemākas inflācijas dēļ pieaugs reālās algas un tiks veicināts patēriņš. Noskaņojuma rādītāji Eiropā apstiprina, ka mājsaimniecības kļūst optimistiskākas. Tiklīdz saruks procentu likmes, aktivizēsies celtniecība un citi kapitāla izdevumi un aktivizēsies Latvijas eksporta rādītāji. Sagaidāms, ka ECB septembrī turpinās mazināt procentu likmes un 2025.gadā turpinās ar sešiem samazinājumiem. Tam ir jākļūst par būtisku stimulu ekonomikas izaugsmei. Būtiski atzīmēt, ka Eiropas tāpat kā Latvijas ekonomikai ir nozīmīgi īstermiņa un ilgtermiņa izaicinājumi, kas ietver gan augstās enerģijas cenas, strukturālās pārmaiņas daudzās nozarēs, populisms, potenciālie tirdzniecības kari un klimata pārmaiņas. Pāri visiem šiem faktoriem aizvien dominēs reģionālā un arī globālā drošības situācija. Ja drošības riski pieaugs, izaugsme palēnināsies, bet cenas pieaugs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Laser: Latvija līdz 2040.gadam var kļūt par Baltijas tīģeri, bet var arī nekļūt

Latvijai līdz 2040.gadam ir iespējami četri attīstības scenāriji, sākot no Latvijas kā spēcīga Baltijas valstu centra līdz vientuļai un izolētai valstij, uzskata nesen izveidotā domnīca "Laser", kurā pamatā apvienojušies Latvijā zināmi uzņēmējdarbības pārstāvji.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Ekonomika Finanšu ministrija cer uz ekonomikas drīzu atkopšanos

FM ieskatā to veicinās arī Eiropas ekonomikas atgūšanās, izaugsmei eirozonā sasniedzot 1,2% pēc jaunākajām Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm.