• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 10:06, 27.08.2024


Kartupeļu raža un kvalitāte šogad Latvijā gaidāma sliktāka, aģentūrai LETA pavēstīja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvji.


Foto: LETA

Organizācijā atzīmē, ka spēcīgā jūlija izskaņas vētra ir ietekmējusi ne tikai rapša, graudaugu un zirņu ražu, bet arī kartupeļu ražu, proti, kamēr daļā Zemgales saimniecību kartupeļi ir izslīkuši un arī pūst, Latgalē ir vērojams sausums. Tādējādi šogad kartupeļu raža un kvalitāte būs sliktāka, vienlaikus pieaugot arī vietējo kartupeļu cenai.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji norāda, ka vētras radītie postījumi visvairāk ir ietekmējuši tieši Zemgali, tostarp atsevišķās vietās Dobelē teju visa kartupeļu raža ir zaudēta. Taču Zemgalē ir arī lauki, kuros pārmērīgs mitrums un puve nav vērojama, jo audzētāji kartupeļus ir iestādījuši smilšainākā un augstākā vietā.

"Diemžēl kartupeļu audzēšana ir kā laimes spēle - ja ir sausa vasara, paveicas tiem audzētājiem, kas kartupeļus iestāda zemākās vietas, kur ir lielāks mitrums. Taču gados, kad ir daudz nokrišņu, labāki kartupeļi izaug augstākos laukos," min biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Tāpat biedrībā atzīmē, ka Vidzemē situācija ir samērā stabila, jo nokrišņi nebija tik spēcīgi, lai nodarītu postījumus. Lai gan vietām šajā reģionā ir redzamas pūšanas pazīmes kartupeļu lakstos, audzētāji cer, ka kopējais ražas apmērs būs virs vidējā un ievākto ražu varēs glabāt ilgi. To gan būs iespējams konstatēt tikai pēc mēneša, kad tiks novāktas tās kartupeļu šķirnes, kas nogatavojas vēlāk.

"Zemnieku saeimas" pārstāvji informē, ka šobrīd Rīgas tirgos kartupeļu cena ir aptuveni 0,65 eiro par kilogramu, kamēr pirms gada tā bija 0,55 eiro.

Lazdiņš prognozē, ka ziemā kartupeļu cena būs vēl lielāka. "Saimniecībām būs jāiegulda papildu darbs, lai kartupeļus vairākkārt pāršķirotu un izlasītu bojātos. Vienlaikus tās ir arī papildu izmaksas par darbaspēka piesaisti, elektroenerģiju," viņš norāda.

Organizācijā arī atzīmē, ka šobrīd kartupeļu laukus ir iespējams apdrošināt tikai pret krusas radītajiem postījumiem. Lai pasargātu kartupeļu audzētājus no būtiskiem zaudējumiem nākotnē, apdrošinātājiem būtu jāizstrādā piedāvājums kartupeļu lauku apdrošināšanai pret lietus un sausuma riskiem, kas palīdzētu atvieglot finansiālos zaudējumus, ja daļa ražas laika apstākļu dēļ gājusi bojā.

Biedrība "Zemnieku saeima" ir lauksaimnieku organizācija, kas dibināta 1999.gadā. Biedrības biedri ir 800 mazu un lielu saimniecību no visas Latvijas. Biedri kopā apsaimnieko vairāk nekā 500 000 hektāru lauksaimniecībā izmantojamās zemes un saimniecībās nodrošina darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nākamnedēļ atklās Kokneses saules elektrostaciju

Nākamnedēļ atklās Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidoto Kokneses saules elektrostaciju (SES).

Ekonomika Darbaspēka nodokļu izmaiņas pašvaldībām radīs negatīvu fiskālu ietekmi

Plānotās darbaspēka nodokļu izmaiņas vistiešākajā veidā radīs negatīvu fiskālu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, vērtē Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole".

Ekonomika Zāļu ražotāju asociācija: «Valdība, šķiet, īpaši galvu nelauza»‎ (+VIDEO)

Ministra iecerē jāziedo būs gan valsts kapitālsabiedrībām, gan privātajiem uzņēmumiem, nosakot konkrētu peļņas procentus, kas jāiemaksā.

Ekonomika Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz iespēju Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savu valstu stratēģisko rezervju uzglabāšanai nepieciešamības gadījumā izmantot arī Lietuvai, Igaunijai un Somijai.

Lasiet arī

Ekonomika Kā šogad ar āboliem? Izrādās, ražu būtiski ietekmējusi krusa

Šogad Latvijā ābolu raža ir mazāka nekā pagājušajā gadā, atzina aptaujātie ābolu audzētāji.

Ekonomika Lielākā daļa ražas Latvijā ir novākta, ziņo Zemnieku saeima

Lai gan situācija reģionos ir atšķirīga, kopumā Latvijā lielākā daļa ražas, tostarp visi ziemāji ir novākta, sacīja biedrības "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre.

Sabiedrība Graudkopji: Ražas novākšana rit lēni, progress minimāls

Lietaino laika apstākļu dēļ ražas novākšanas darbi rit ļoti lēni, tostarp pēdējā nedēļā progress bijis katastrofāli mazs, aģentūrai LETA stāstīja graudkopības kooperatīva "Latraps" Lauksaimniecības daļas vadītājs Ģirts Ozols.

Sabiedrība Paziņo, kad tirdzniecībā parādīsies pirmās Latvijā audzētās zemenes

Pirmās Latvijā audzētās zemenes pircējiem būs pieejamas maija beigās, informēja "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.