• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LVM speciālisti māca atjaunot mežus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:02, 24.08.2024


Ekskavators, kurš aprīkots ar stādīšanas iekārtu, vienlaikus sagatavo augsni un iestāda stādu.



AS "Latvijas valsts meži" (LVM) ik gadu atjauno meža platības, nodrošinot ilgtspējīgu meža apsaimniekošanas ciklu un kvalitatīvas mežaudzes nākotnē. Septiņu gadu garumā uzņēmuma gūtā pieredze par mašinizēto meža stādīšanu apkopota izzinošā materiālā "Mašinizētā meža stādīšana", lai sniegtu atbalstu šī darba veicējiem un izglītotu par mašinizētās meža stādīšanas priekšrocībām un darba izpildes kvalitātes prasībām.

Atjaunojot mežu mašinizēti vietās, kur ar tradicionālām metodēm meža atjaunošana ir apgrūtināta, iespējams palielināt darbu ražīgumu, saglabājot darba izpildes kvalitāti un efektivitāti. Ekskavators, kurš aprīkots ar stādīšanas iekārtu, vienlaikus sagatavo augsni un iestāda stādu.

"Kopā ar pakalpojuma sniedzējiem vairāku gadu garumā esam guvuši būtisku pieredzi mašinizētā meža stādīšanā. Lai dalītos ar gūtajām atziņām un zināšanām, esam izstrādājuši informatīvu materiālu, ko īpaši novērtēs pakalpojuma sniedzēji, kas jau tagad darbojas vai plāno iesaistīties mašīnstādīšanas darbu veikšanā, kā arī LVM darbinieki, kuri plāno meža atjaunošanas darbu, izsniedz darba uzdevumu un vērtē darbu izpildes kvalitāti. Izziņas materiālā ilustratīvi attēloti paņēmieni un efektīvākie risinājumi stādīšanas iekārtu tehniskajai specifikācijai, darbu plānošanai un izpildei, kā arī aprakstīta pareiza stādu uzglabāšana pirms to iestādīšanas zemē. Vienlaikus materiālā atgādinām un uzsveram arī vides un dabas aizsardzības prasību ievērošanas nepieciešamību un nozīmi," skaidro LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

Informatīvajā materiālā ietverti padomi un labās prakses piemēri, lai sniegtu atbalstu mašinizētas meža stādīšanas veicējiem darba ražīguma paaugstināšanā, kā arī samazinātu tehnikas dīkstāves laiku. Interesentiem tā ir iespēja iegūt papildu zināšanas par šo darbu veidu, atklājot plašu informāciju gan par tehniku, gan darbu gaitu, gan vēl citu vērtīgu informāciju.

"Sagatavotais izziņas materiāls ir savā veidā ir unikāls, jo tas ir pirmais mašinizētās meža stādīšanas tehnoloģijas apraksts Latvijā, kas balstīts uz AS "Latvijas valsts meži" gūto pieredzi kopš šī darba ieviešanas ražošanā 2018.gadā. Materiāla unikalitāti pasvītro arī tas, ka tā saturs atspoguļo mūsu pieredzi darbā ar pasaulē pazīstamāko ražotāju stādīšanas iekārtām. Latvijas mežsaimniecībā salīdzinoši nesen ienākusī tehnoloģija, kurā pakalpojuma sniedzēji strādā ar dažādu ražotāju stādīšanas iekārtām, tāpēc tā joprojām jāvērtē un jāgūst papildu pieredze, lai uzlabotu meža stādīšanas darba ražīgumu. Domāju, ka nākotnē šo materiālu varēsim vēl papildināt ar jaunu un interesentiem vērtīgu informāciju," skaidro LVM mežkopības plānošanas vadītājs Edmunds Linde


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Mežu īpašnieki ir neapmierināti ar Zemkopības ministrijas augstprātību (+VIDEO)

"Latvijā apstākļi ir diezgan viendabīgi, tad kāpēc mēs nemeklējam veidus, kā dabu patiesi pasargāt?"

Ekonomika Pierīgā sākas vērienīgi meža apsaimniekošanas darbi (+VIDEO)

Daļā teritorijas tiks vienmērīgi izretināta.

Ekonomika Mežu cirsmu platības pērn Latvijā samazinājās par 30%

Valsts meža dienests (VMD) pagājušajā gadā izsniedzis apliecinājumus saimnieciskās darbības veikšanai mežos 129 600 hektāru platībā, kas ir par 30% mazāk nekā 2022.gadā, kad tika izstrādāti 185 188 hektāri mežu, liecina dienesta publiskotā informācija.

Ekonomika Putniņš: Šis gads meža nozarei bijis dinamisks un brīžiem arī neprognozējams

Meža nozarei 2023.gads bijis gana dinamisks un brīžiem arī neprognozējams, aģentūrai LETA stāstīja AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.