• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekonomiste: jaunākie dati par ekonomikas attīstību nenes nekādu prieku

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:04, 29.07.2024


Jau tā piesardzīgās prognozes par šī gada izaugsmi, visdrīzāk, var nākties vēl samazināt.



"Vētras izmocītajai Latvijai diemžēl jaunākie dati par ekonomikas attīstību nenes nekādu prieku. Centrālās statistikas pārvalde (CSP) publicējusi ātro novērtējumu par iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņām 2. ceturksnī. IKP salīdzināmajās cenās palielinājies vien par 0,1% pret iepriekšējā gada atbilstošo periodu (neizlīdzinātos datos). Salīdzinot ar gada 1. ceturksni, ekonomikas apjoms strauji sarucis - kritums par 1,1% (sezonāli un kalendāri izlīdzināti dati)", - komentē situāciju Latvijas ekonomikā Līva Zorgenfreija, Swedbank galvenā ekonomiste Latvijā.

CSP vērtējumā ražojošās nozarēs pievienotā vērtība sarukusi par 1,2%, kamēr pakalpojumu nozarēs kritums bijis 0,2% apmērā pret pērno gadu. Līdzīgi kā gada sākumā, arī 2. ceturksnī bijis mazāk produktu subsīdiju (kritums par 45,4%), un mazākas subsīdijas IKP ietekmē pozitīvi. Tas nozīmē, ka IKP rezultātu uzlabojis fakts, ka šogad vairs netiek piešķirts valdības atbalsts, kas pērn tika nodrošināts augstu energoresursu cenu apstākļos.

Pieejamie dati liecina, ka visdrīzāk 2. ceturksnī apstrādes rūpniecībā bijuši mīnusi. Noskaņojums nozarē joprojām pesimistisks, un eksportā arī nav redzami pozitīvi pavērsieni.

Arī enerģētikā pievienotā vērtība, visticamāk, bija nedaudz mazāka nekā pirms gada. Lai gan saules paneļi devuši tiešām būtisku pozitīvu pienesumu, mazāk saražots gan hidroelektrostacijās, gan koģenerācijā.

Mazumtirdzniecībā, salīdzinot ar pērno gadu, aktivitātes līmenis mazliet pieaudzis (+0,4% neizlīdzinātos datos). Tomēr redzējām prāvu kritumu aktivitātē salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, sarūkot visām lielajām grupām - pārtikas, autodegvielas, apavu un apģērbu tirdzniecībai, utt. Vienīgā preču grupa, kur bija vērojams kāpums, bija informācijas un komunikācijas iekārtas. Turklāt, neskatoties uz to, ka strādājošo iedzīvotāju pirktspēja jau būtībā atgriezusies pirms-inflācijas pīķa līmenī, pieejamie dati par komercbanku klientu karšu norēķiniem liecina, ka kopējais mājsaimniecību patēriņš īpaši sparīgs nav. Reālais karšu norēķinu apjoms 2. cet. bija aptuveni pērnā gada līmenī - tas nozīmē, ka, līdzīgi kā mazumtirdzniecība, arī pakalpojumu patēriņš ir švaks.

Vai ir kādi gaišāki stari? Viens - ir cerības uz to, ka būvniecības un arī lauksaimniecības rezultāti varētu būt bijuši pozitīvāki. Otrs - 1. ceturksnī redzētajā IKP izaugsmē noteicoša loma bija valsts sektoram. Spēcīgāk augošās nozares gada sākumā bija valsts pārvalde, aizsardzība, izglītība, veselība, un, ļoti iespējams, ka arī 2. ceturksnī, valsts sektors spēlējis būtisku lomu. Tomēr ekonomikas balstīšanās uz publisko sektoru nav un nevar būt ilgtermiņa tendence.

Pirmajā pusgadā kopumā ekonomika spējusi augt vien par 0,1% pret pērno gadu. Jāsecina, ka Swedbank prognozēto 1,4% izaugsmi 2024.gadā kopumā sasniegt būs liels izaicinājums. Šodien publicētie IKP dati gan vēl nav "pilnā bilde" - CSP publicēs jau pilnīgāku, plašāku un, iespējams, nedaudz pozitīvāku vērtējumu vēl pēc mēneša. Tomēr šobrīd varam teikt, ka mūsu jau tā piesardzīgās prognozes par šī gada izaugsmi, visdrīzāk, var nākties vēl samazināt.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijas uzņēmumi ražošanas digitalizācijai saņēma 31 miljonu eiro (+VIDEO)

Ievērojami uzlabota darba drošība, aizstājot un samazinot manuālo darbu.

Ekonomika Latvieši retāk sapņo par dzīvi ar pasīviem ienākumiem nekā kaimiņi (+VIDEO)

Vēl ir variants ieguldīt aktīvos, kuri regulāri izmaksā dividendes vai obligāciju gadījumā - kuponus.

Ekonomika Darba devējam būs jāinformē VID par darba algas izmaksu skaidrā naudā

Lai mazinātu ēnu ekonomiku, Labklājības ministrija (LM) rosina noteikt, ka darba devējam ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests (VID) par faktu, ka darba alga tiek izmaksāta skaidrā naudā, liecina ministrijas sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomika Apkures sezonā «‎Rīgas Siltums» iedzīvotājiem ietaupīs 40 milj. eiro (+VIDEO)

Pateicoties atklātam un brīvam tirgum, tarifs tiek atbilstoši mainīts.

Lasiet arī

Ekonomika Ģeopolitiskā situācija visvairāk negatīvi ietekmē investīciju vidi valstī

Nepalielinot investīcijas, ir grūti iedomāties, ka varēsim sagaidīt Latvijas ekonomikas izrāvienu.

Ekonomika Laser: Latvija līdz 2040.gadam var kļūt par Baltijas tīģeri, bet var arī nekļūt

Latvijai līdz 2040.gadam ir iespējami četri attīstības scenāriji, sākot no Latvijas kā spēcīga Baltijas valstu centra līdz vientuļai un izolētai valstij, uzskata nesen izveidotā domnīca "Laser", kurā pamatā apvienojušies Latvijā zināmi uzņēmējdarbības pārstāvji.

Ekonomika Eksperts: Latvijas ekonomikā šogad ir gaidāma mērena izaugsme (+VIDEO)

Tomēr pastāv risks šogad neizmantot vairāk nekā 500 miljonus eiro ES fondu investīciju.

Ekonomika Finanšu ministrija cer uz ekonomikas drīzu atkopšanos

FM ieskatā to veicinās arī Eiropas ekonomikas atgūšanās, izaugsmei eirozonā sasniedzot 1,2% pēc jaunākajām Starptautiskā Valūtas fonda prognozēm.